Türkiye bu acıyı unutmayacak…
Bu gece saat 03.02 asrın felaketinin 18. yıldönümü... Türkiye o büyük facianın kurbanlarını anıyor...
17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmişti, 43 bin 953 kişi yaralanmıştı. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve “asrın felaketi” olarak tanımlanan Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova ile civar il ve ilçelerde yıkıma yol açtı.
17 BİN 480 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
TBMM Deprem Ri̇ski̇ni̇n Araştırılarak Deprem Yöneti̇mi̇nde Alınması Gereken Önlemleri̇n Beli̇rlenmesi̇ Amacıyla Kurulan Mecli̇s Araştırması Komi̇syonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı.
200 BİN KİŞİ EVSİZ KALMIŞTI
Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremde, 16 milyona yakın insan değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.
EN FAZLA EKONOMİK KAYIP YARATAN 6. DEPREM
Uluslararası Afet Veri Tabanı EM-DAT sitesinde yer alan bilgiye göre, 17 Ağustos, dünyada 1900-2009 yılları arasında meydana gelen depremler arasında 20 milyar dolar ile en fazla ekonomik kayıp yaratan 6. büyük deprem olarak belirlendi.
DEPREM ŞEHİTLERİ YALOVA’DA HÜZÜNLE ANILDI
17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nin 18. yıldönümü Yalova’da duygu dolu bir törenle anıldı. Deprem Anıtına gelen Yalovalılar depremde kaybettikleri yakınları için göz yaşı dökerken, depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yer aldığı mermer bloklar ise çiçeklerle süslendi.
17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18. yıldönümü anma törenleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Deprem Anıtı’nda gerçekleştirildi. Deprem anıtına gelen vatandaşlar ise depremde hayatlarını kaybeden yakınlarının mermer bloklara yazılı adlarını bularak buralara çiçekler iliştirdiler.
Gece saat 02:00’de ise Yalova Belediyesi ve Yalova Müftülüğü tarafından ortaklaşa tertip edilen anma töreni kapsamında Kuran-ı Kerim ve ilahiler okunmaya başlandı. Törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AKP Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AKP Yalova Milletvekili Fikri Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saatler 03:02’yi gösterdiğinde ise hep birlikte dualar edilerek anma programı sona erdi. Depremde çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi ise hafta boyunca vatandaşların ziyaret etmeleri için açık tutulacak.
SAKARYA’DA GERÇEKLEŞEN ANMA ETKİNLİĞİ PROGRAMI KATILIMIN AZ OLMASI NEDENİYLE BURUK GEÇTİ
17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybedenler, 18'inci yıl dönümünde Sakarya'da da dualarla anıldı. Gerçekleşen anma etkinliği programı katılımın az olması nedeniyle buruk geçti.
17 Ağustos 1999’da Kocaeli Gölcük merkezli gerçekleşen Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler bu yıl da unutulmadı. Resmi kayıtlara göre hayatını kaybeden 17 bin 480 kişi depremin 18'inci yılında Sakarya Demokrasi Meydanında dualarla anıldı. Sakarya İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (SİMDER) tarafından Demokrasi Meydanında düzenlenen anma etkinliğine bu sene katılım az oldu.
Akşam saatleri itibariyle başlayan anma etkinliklerinde İl Afet ve Koordinasyon Merkezi (AFAD) ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı çalışmaları ve araçları tanıtıldı. Deprem fotoğraflarının yer yer aldığı slayt gösteriminin ardından Kur'an-ı Kerim tilavetleri yapıldı.
Gerçekleşen anma etkinliklerinde konuşan SİMDER Başkanı Nafi Özdin, “Depremin acısını hafifletmek yada aynı acıyı tekrar yaşamamak birazda bizim elimizde. Malumunuz depremle alakalı en çok söylenen söz, deprem öldürmez binalar öldürür. 3 senedir bu anma programını tertiplemeye gayret ediyoruz. Bu programı aslında her ne kadar biz icra etsekte bize ait bir program değil yani şehrimize ve depremde yakınlarını kaybetmiş olan sizlere hemşerilerimize ait bir program. Dolayısıyla bu programın içeriği ve önümüzdeki yıllarda yapılması gerekenler noktasında fikirleriniz tavsiyeleriniz olursa bunlarada açığız. Bizim amacımız deprem vesilesiyle hayatlarını kaybetmiş olan sevdiklerimizin arkasından Kur'an-ı Kerimler okuyup dualar etmek ve onları hayır ile yad etmek” dedi.
6 BİNE YAKIN DEPREM ŞEHİTLERİ GÖLCÜK’TE ANILDI
Depremin merkez üssü olan Gölcük’te hayatını kaybedenler deprem şehitleri anıtı önünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Vatandaşlar o gece yaşadıklarını anlattı.
Depremin büyük yıkıma yol açtığı Gölcük Kavaklı sahilinde, depremin 18. yıl dönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Depremin meydana geldiği an olan 03.02’de vatandaşlar, büyük kayıpların yaşandığı Kavaklı sahilindeki deprem şehitleri anıtı önünde toplandılar. Anma törenlerine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı. Sahili dolduran vatandaşlar, o gece yaşamını yitirenler için dualar ederek, Körfez sularına karanfil attılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.