Türkiye ve İsrail İlişkileri Normale Dönüyor
Türkiye ve İsrail arasında Mavi Marmara baskınıyla kopan ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle beraber Temmuz ayı içerisinde komple normale dönecek.
Gazze'de inşası tamamlanan hastahane hakkında da düzenlenen protokolun tamamlanmasıyla beraber İsrail Türkiye'den gönderilen ilaç ve personele karışmayacak.
İki ülke arasında uzunca bir süredir sıkıntı yaratan ve ilişkileri kopma noktasına getiren süreçte elde edilen gelişmeler ilk olarak 26 Haziran'da ortaya çıkacak. Türkiye ve İsrail anlaştıkları başlıkları tek tek açıklayarak Temmuz ayı içerisinde iki ülke müsteşarları tarafından imzalanacak yeni bir sürece geçiş yapılacak.
Mavi Marmara saldırısı hakkında daha önce özür dileyen ve mağdurlara tazminat ödemeyi de kabul eden İsrail ve Türkiye arasında bu siyasi gerilimin aşılması için diplomatik trafik tüm yoğunluğuyla sürüyordu.
İsrail görüşmelerinde Türkiye tarafı olarak masaya oturan isim olan Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu bu hafta sonu Netanyahu'nun Türkiye'den sorumlu danışmanı Joseph Ciechanover ile masaya oturacak. Sinirlioğlu ve Ciechanover daha önce de 2 defa Londra ve Cenevre'de bir araya gelmişti. Öte yandan TÜrkiye'nin BM daimi temsilciliği görevine getirilen Sinirlioğlu New York'taki bu görevine görüşmelerin tamamlanmasının ardından başlayacak.
Türkiye'nin üç şartı kabul edildi
Mavi Marmara saldırısının ardından Türkiye'nin koştuğu 3 şart İsrail tarafından kabul edilirken, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama Netanyahu'nun Erdoğan'a özrünü iletmişti. Mavi Marmara mağdurlarına şart koşulan 20 milyon dolarlık tazminatı da kabul eden israil üçüncü şart olan Gazze'ye ambargo uygulamasının sone erdirilmesi isteğini de kısmi olarak kabul etti. Böylece ambargo kaldırılmadan hafifletilme yoluna gidilecek.
İsrail'in kabul ettiği başlıklar:
- Gazze'ye hizmet vermek üzere inşa edilen hastahanenin gerekli işlemleri tamamlanacak. Türkiye'den bölgeye gönderilen ilaç ve personal takviyesinde İsrail sorun çıkarmayacak.Türkiye’nin ilaç, personel takviyesi konusunda İsrail sorun çıkarmayacak.
- Daha önceden yüzer santral gemi ile bölgenin enerji ihtiyacını karşılamak gündeme gelmişken, bu plandan vazgeçilerek Almanya ile birlikte Gazze'ye enerji santrali inşa edilmesine karar verildi.
- Türkiye'den bölgeye giden tüm yardımlar Gazze'ye gitmeden önce Aşdod'a uğramak ve kontrol edilmek şartıyla bölgeye ulaştırılacak.
Gazze’nin enerji ihtiyacını karşılaması için Gazze sahiline yüzer santral demirlemesi önerisinden vazgeçildi. Bunun yerine Türkiye, Almanlar ile birlikte Gazze’ye enerji santralı inşa edecek.
- Gazze’nin en önemli sorunu olan içme suyu sorununun giderilmesi için Türkiye, Gazze’ye deniz suyu arıtma tesisi kuracak.
- Türkiye’den Gazze’ye yapılacak yardımlar ile Gazze’de yapılacak olan inşaatlar için gerekli olan bütün malzemeler, Aşdod Limanı’ndan geçirilmek kaydıyla sorunsuz bir şekilde Gazze’ye ulaştırılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.