Türkiye'de Takipteki Kredi Oranı Arttı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından açıklanan 2016 yılı ilk çeyrek temel bankacılık verileri dahilinde bankacılık sektörünün kredileri yüzde 12 oranında artış göstererek 1.54 trilyon Türk Lirası'na ulaştı.
Geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 2.8 olan takipteki kredi oranı yüzde 0.5 artarak yüzde 3.3'e yükseldi. Kredi kartı çerçevesinde takipteki kredi oranı ise geçen yıla nazaran yüzde 1.6 artarak yüzde 9.3 oranına yükselmiş oldu. Öte yandan takipteki bireysel kredi 4.6, takipteki KOBİ kredileri ise 4.4'e yükseldi. TBB tarafından açıklanan verilere göre toplam oran ise yüzde 12 civarında.
Türkiye'nin büyük bir devalüasyondan geçtiğini belirten uzmanlar, takipteki kredide görülen artışın Türk Lirası'nda görülen değer kaybından kaynaklandığını belirttiler. Değer kaybının özellikle KOBİ ve gelirinde düşüşe yol açtığı vatandaşları etkilediği belirtilirken, devalüasyon ile birlikte ilk olarak sermaye ve gelir sıkıntısı yaşayanların kredi takibine düştüğü ifade edildi.
Yüzde 4'ün üzerine çıkan takipteki kredi oranının büyük bir ekonomik tehlikenin işaretçisi olduğunu vurgulayan uzmanlar 2016 yılı sonuna kadar takipteki kredinin yüzde 4'ün altına düşeceğini belirterek 3.5 seviyesi civarında kalacağını düşünüyorlar.
Ekonomik büyümenin, sorunun çözümü için en büyük faktör olduğunu belirten ekonomi uzmanları, Türkiye'nin büyümesinde büyük payı olan turizm sektöründeki gerilemeyi önlemek için Bakanlığın da harekete geçtiğini belirttiler. Geçtiğimiz hafta başında yapılan açıklamayla, Bakanlık tarafından 1 Nisan-31 Mayıs arasında Türkiye'ye uçakla turist getirecek A grubu Seyahat acentelerinin teşvik primlerinde değişikliğe gidilerek uçuş başına 6 bin dolara denk gelecek şekilde TL ödemesi yapılmasını kararlaştırmıştı. Bunun yanında turizm sektörünün olumsuz şartlardan etkilenmesinin bir nebze olsun engellenebilmesi adına turizmcilere verilen kredinin yapılandırılmasının önü açılmış, likidite sıkıntısı çeken turizmcilere 2. ve 3. kredi hakkı tanınmasına karar verilmişti.
Öte yandan ekonomik büyüme sağlanabilmesi adına iflas etmesi gereken ve kredisini ödeyemeyen şirketlerin, iflas erteleme yoluna giderek, takipteki kredi miktarını etkilediğini söyleyen bankacılık uzmanları, bazı şirketlerin iflas etme kriterine uygun olmadığı halde iflas erteleme talebinde bulunarak, kredi ödemelerini 1-2 yıl ertelediğini belirtti. Uzmanlar, iflas ertelemeyle ilgili olarak TBB'nin bir çözüm sunmasını beklediklerini ifade ettiler.
Her 4 kredinin biri bireysel
Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı verilere göre ilk çeyrek içerisinde TL üzerinden alınan kredilerde TL'nin değer kaybetmesiyle beraber yüzde 13, yabancı para üzerinden alınan krediler de ise yüzde 9 seviyesinde büyüme gerçekleşti. Ticari krediler yüzde 12 oranında yükseliş gösterirken, bireysel kredilerde bu oran yüzde 7 civarında gerçekleşti. Bireysel krediler toplam krediler içerisindeki payını azaltmayı sürdürürken, her dört krediden birinin bireysel kredi olduğu açıklandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.