TZOB Ulusal Süt Konseyi'nden Çekildi

TZOB Ulusal Süt Konseyi'nden Çekildi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvan üreticilerinin zor bir dönemden geçirdiğini belirterek, TZOB'un Ulusal Süt Konseyinden çekildiğini açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvan üreticilerinin zor bir dönemden geçirdiğini belirterek, TZOB'un Ulusal Süt Konseyinden çekildiğini açıkladı.

Hayvansal ürünler ve et sektörlerinde yaşanan sıkıntıları değerlendiren Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında üreticinin zor bir dönemde olduğunu söyleyerek  "Sütte, yaklaşık 20 aydır üretici fiyatları artmamaktadır. Hatta son 3-4 aydır artmak bir yana, Ulusal Süt Konseyinin tavsiye fiyatı olan 1 lira 15 kuruşun çok altına inmiş, 70 kuruşlara kadar gerilemiştir. Yönetim Kurulunda üreticinin ağırlıkta olmadığı, 3 bakanlık, 3 üniversite, 3 sanayici, 3 üretici temsilcisinden oluşan, başkanı da sanayicilerden seçilen Ulusal Süt Konseyi, açıkladığı fiyatı koruyamayacaksa, fonksiyonunu yerine getiremeyecekse, verdiği kararın arkasında duramayacaksa lağvedilmeli, kapatılmalıdır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Ulusal Süt Konseyinden çekiliyoruz. Yönetiminden de ayrılıyoruz" dedi.

Okul sütü projesiyle süt üreticisine değil süt sanayicisine destek olunduğunu açıklayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, projeye rağmen çiğ sütün litre fiyatının 70 kuruş seviyesine düşürülmesinin asla kabul edilemeyeceğinin altını çizdi

Çiğ süt üretiminin sorunsuz şekilde sürdürülebilmesinin devam ettirilmesi için, çiğ süt fiyatlarının yükseltilmesi çağrısını yapan genel başkan, "Çiğ sütte fiyat 70 kuruşlara kadar gerilemişken, 20 aylık sürede market fiyatlarının %25,4’lere varan oranlarda zam görmesinin izahı mümkün değildir. Biz sanayiciyi destekliyoruz ama onlar fabrika üzerine fabrika yaparken, ben ahırlarımı boşaltıyorsam bunda bir haksızlık var" serzenişinde bulundu.

Et ve Süt Kurumu'nu da eleştirdi

Et ve Balık Kurumu'nun, Et ve Süt Kurumu'na dönüştürülmesinin ardından, Et ve Süt Kurumu'nun işevsel olarak devreye girmediğini söyleyen Bayraktar, "Bir iki ay sonra piyasaya girerse, Et ve Süt Kurumu sütteki krizi önleyemez. Uygulamada geç kalınırsa bunun faydası olmaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’in bizim söylediğimiz noktaya gelmesini, Et ve Süt Kurumuna süt piyasasına müdahale talimatı vermesini, çiğ süt alıp süt tozuna dönüştürme kararını önemsiyor ve destekliyoruz." dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.