Ülkeler Nasıl Vatandaşlık Veriyor? İşte Vatandaşlık Almanın Yolları
Yurt dışında vatandaşlık almanın yolları!
Yurtdışında yaşama hayali kuranların sayısındaki artış, belirli bir yatırımla vatandaşlık veren ülkelerin bu alanda hizmet gösteren şirketlerini Türkiye’ye çekti. Dünya'nın haberine göre yurtdışında yaşamak isteyen Türk vatandaşlarında artış var. Belirli bir yatırım ile vatandaşlık ve oturma izni veren ülkeler de bu talebi fark ederek, vatandaşlık danışmanlığı veren şirketlerini Türkiye’ye yönlendirmeye başladı. Hükümet temsilcilerinin de katılım gösterdiği programlarla, Türk yatırımcılara vatandaşlık çağrısı yapılıyor. Vatandaşlık maliyetleri ve şartları ülkelere göre değişiyor. Bin 200 dolardan 10 milyon euroya kadar çıkıyor. Türkiye’de son olarak Malta'nın resmileştirdiği, ‘Daimi Oturum Programı’nın lansmanı yapıldı. Programda vatandaş olmanın kriterleri açıklandı.
250 bin euroluk Malta tahviline ömür boyu oturma sertifikası
İstanbul’da lansmanı yapılan Malta Daimi Oturum Programı’nda vatandaşlık alma kriterleri ele alındı. Ailelerin de yararlanabildiği programndan, başvuru sahipleri ömür boyu geçerli daimi oturum sertifikası ve oturum kartı elde ediyor. Malta Daimi Oturum Programı’na katılım için 250 bin euro tutarında Malta devlet tahvili almak gerekiyor. Devlet tahvilleri, Malta garantisi altında. Kişinin kendi adına Malta’da veya Türkiye’de açacağı bir yatırım hesabı üzerinden tahvil alımı gerçekleşiyor. Tahviller 5 yıl süresince kişinin kendi hesabında tutuluyor. Yapılan yatırım 5 yıl sonra geri alınabiliyor. Yatırım karşılığında kendisi ve ailesine Malta’da süresiz oturum, Schengen içindeki ülkelerde de serbest dolaşım hakkı veriliyor. Bu süre zarfında Malta’da düzenli olarak kalmak zorunda değil.
Amerika Birleşik Devletleri: ABD hükümetinin belirlediği bölgelerde 500 bin dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolar sermayeli şirket kuranlara süresiz oturum hakkı veriliyor. Yatırımın beşinci yılında da vatandaşlığa geçme hakkı sunuluyor.
Almanya: 250 bin euro yatırımla bir iş kurarak Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara önce oturum, sonra vatandaş olma fırsatı sunuluyor.
Avusturya: Vatandaşlık, 6-10 milyon euro arasında bir risk sermayesi istiyor. Ayrıca, vakıflara 2 milyon euro bağışta bulunanlara da ödül olarak vatandaşlık veriyor.
Dominik Cumhuriyeti: Tek başınıza vatandaşlık hakkı için 100 bin dolarlık, eşiniz ve çocuklarınızla ülkeye yerleşmek için 200 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekiyor.
Letonya: Letonya’nın yabancı yatırımcılar için AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni verdiği uygulamada fi yat kotası şöyle: Büyük şehirlerden en az 143 bin euro, kırsal kesimden en az 71 bin 500 euro değerinde ev almak.
İrlanda: İrlanda’da 400 bin euro değerinde gayrimenkul alanlar, oturma iznine sahip oluyor.
İspanya: İspanya’da yabancı yatırımcıya oturum izni veren yasa yürürlüğe girdi. İspanya’da 160 bin euroluk konut alan yabancılar oturma izninin ve vizesiz seyahat hakkının sahibi olacak.
Kanada: Kanada’da vatandaşlık hakkı elde etmenin yolu, 400 bin dolar yatırım ve 800 bin dolarlık banka hesabından geçiyor.
Makedonya: Makedonya’da iki fırsat birden var. 40 bin euroluk gayrimenkul satın alan yabancılar bir yıllık oturma iznine, 400 bin euroluk yatırım yapan iş adamları da vatandaşlık hakkına kavuşuyor.
Portekiz: İşsizlikle mücadele eden Portekiz’de en az 500 bin euro değerinde konut alan yabancılar vizesiz dolaşım hakkına kavuşuyor. Portekiz’e özel bir diğer uygulama da, en az 10 kişiye istihdam sağlayan bir iş kuran yabancılara oturum izni verilmesi…
Uruguay: Bu ülkede vatandaşlık hakkı için yatırım yapmanıza gerek yok. Uruguay’da bin 200 dolar aylık kazancı olanlara üç yıllık geçici oturum izni ve vatandaşlık hakkı veriliyor.
Ukrayna: Bu ülkede açacağınız şirket hesabında 100 bin dolarınızın olması, vizesiz giriş ve sınırsız oturum izni için gereken yatırım bedeli olarak karşınıza çıkıyor.
Yunanistan: Yunanistan’da 250 bin euro ve üstü değerde bir konut satın aldığınızda beş yıllık oturum izni sağlanıyor. Bu hak çalışma iznini kapsamıyor. AB vatandaşı olmayan fakat çalışacak eleman ile birlikte iş kurmak isteyen yatırımcıların; minimum 300 bin euro sermaye belirtimi, Yunan İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanan iş planı, personelin yüzde 30’unun Yunan çalışanlarından oluşması koşuluyla 3 senelik oturma/çalışma izin belgesine sahip olabiliyorsunuz.
Guatemala: Bu ülkede 50 bin dolarlık yatırımınızı 5 yıllık devlet tahviline yaparsanız vatandaşlık hakkını elde edebiliyorsunuz.
Slovakya: Vatandaşlık hakkı için 1 milyon euro yatırım yapmanız gerekiyor.
Karadağ: En az 500 bin euro yatırım ile vatandaşlık kazanabiliyorsunuz.
Bulgaristan: Gayrimenkul satın almak vatandaşlık kazanmak ve oturman izni almak için yeterli değil. 1 yıl oturma izni alan ve 1 milyon Leva’nın üzerinde yatırım yapanlar bu hakkı kazanabiliyor.
Arnavutluk: 200 bin dolar yatırım yapan işadamlarına vatandaşlık veriyor.
Hong Kong: 1 milyon 260 bin dolar civarında yatırım yapanlara vatandaşlık veriyor.
Yeni Zelenda: Vatandaşlık kazanmanız için seçtiğiniz yatırım programnına bağlı olarak 1-7 milyon dolar arasında yatırımda bulunmaz gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.