Hemşirelik Araştırmalarında İşbirliği Sempozyumu yapıldı

Hemşirelik Araştırmalarında İşbirliği Sempozyumu yapıldı

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından “Uluslararası Hemşirelik Araştırmalarında İşbirliği Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Cemil Gürgün, “Üniversitemiz bilimsel araştırmalarda öncü, ulusal ve uluslararası alandaki paydaşlarıyla güçlü bir iş birliği ve iletişim ağı bulunan öğrenci odaklı, yeşil, sürdürülebilir, erişilebilir ve yaşanabilir bir kampüse sahip olup ekonomik sosyal ve kültürel yaşama katkıda bulunan ve finansal yapısı güçlü bir dünya üniversitesi olma vizyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir. Eğitim öğretimden araştırma ve geliştirmeye, toplumsal katkıdan uzaktan öğretime, dijitalleşmeden yapay zekaya, yönetim sistemlerinden uluslararasılaşmaya kadar pek çok alanda hayata geçirilen nitelikli projeler ve yenilikçi uygulamalarla Yükseköğrenime öncülük eden Ege Üniversitesi ülkemizde bir ilki başararak YÖKAK’tan 5 yıllık tam kurumsal akreditasyon almış ve ardından Aralık 2021 tarihinde de Araştırma Üniversiteleri arasına girmiştir. Üniversitemizin stratejik planı doğrultusunda oluşturulan hedeflerini gerçekleştirme yolculuğunda ortak hedef bilinci ile her akademik ve idari birim gereken emeği göstermiştir. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Nisan 2021 yılında ülkemizde ilk kez kendi alanında 5 yıllık tam akreditasyonu almış ve araştırma üniversitesi kriterlerine katkı yapan çalışmalarıyla ivme kazanan Fakültemiz olmuştur. Fakültemizin bu başarısında eğitim ve akademik hedeflere odaklanarak sistemli bir çalışma, ulusal ve uluslararası ağlarıyla iş birliği ve eyleme geçme yer almaktadır. Burada tüm emeklerinden dolayı dekanlık yönetimimize, akademik ve idari tüm personelimize şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

cemil-gurgun-1.jpg

“İYİ UYGULAMA ÖRNEĞİ”

Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez ise, “Fakültemiz, ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen, dünya standartlarında rekabet edilecek akademisyen ve hemşirelerin yetiştirildiği model bir eğitim kurumu olma vizyonuyla hareket ediyor. Fakültemiz, araştırma üniversiteleri arasına giren üniversitemize 55 parametrede katkı sunmaktadır. Sempozyumumuzda imzaladığımız protokoller, iş birliği çalışmalarımız, uluslararasılaşma hedefimiz ve Üniversitemizin araştırma üniversitesi değişkenlerini birleştirerek, mesleğimiz özelinde uluslararası araştırma işbirliklerini tartışacağız. Bu özelliğinden dolayı sempozyumumuz Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak Hocamızın tensipleriyle ‘İyi Uygulama Örneği’ olarak seçilmiştir. Bununla gurur duyuyoruz. Yararlı bilimsel bilgilerin paylaşıldığı bir toplantı olacağına inandığım sempozyumumuzun gerçekleştirilmesine büyük emek veren başta Fakültemiz Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalına, katkı ve katılım sağlayan siz değerli meslektaşlarıma, UZEM’e çok teşekkür ediyor, sempozyumun verimli ve başarılı geçmesini diliyorum” diye konuştu.

Hemşirelik mesleğinde araştırmanın önemini vurgulayan Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman ise, “Hemşirelerin hasta bakım sürecini kanıta dayalı olarak yapılan çalışmalardan yola çıkarak uygulayabilmesi için yenilikleri izlemeleri, yeni teknik ve buluşlarda bulunmaları ve alana aktartabilmeleri ancak nitelikli araştırmalar yürütmeleriyle mümkün olacaktır. Uluslararası iş birliği, hemşirelik eğitimi alanında ERASMUS Plus gibi uluslararası öğrenci öğretim üyesi değişim programlarıyla başlamış ve son yıllarda artan bir ivme kazanmıştır. Tüm bu gelişmeler ışığında Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı olarak; hemşireleri, hemşire akademisyenleri ve lisansüstü öğrencileri uluslararası iş birliği ile yürütülen projelerde yer alma ve yürütme konusunda cesaretlendirmek amacıyla bu sempozyumu düzenledik” dedi.

TÜRKİYE’NİN TÜM BÖLGELERİ VE KKTC’DEN KATILIMCILAR YER ALIYOR

Sempozyum hakkında bilgi veren Prof. Dr. Uysal Toraman, “Sempozyumumuzda, uluslararası iş birliğiyle yapılan araştırmaların yayınlanma sürecinde dergi editörlerinin yaklaşımı nedir?, hangi uluslararası fonlardan nasıl yararlanılır?, uluslararası iş birliği ile yapılan projelerin yürütücülerinin deneyimleri nelerdir?, araştırmacı olarak liderlik beceriniz nasıl geliştirilir? sorularına yanıt oluşturacak oturumlar olacak. Sempozyumda Türkiye’nin tüm bölgelerinden ve KKTC’den yaklaşık 300’ün üzerinde katılımcımız bulunuyor. Katılımcılarımız, ülkemizden 8’i vakıf, 42’si devlet üniversitesi olmak üzere toplam 50 farklı üniversitede, KKTC’ de 3 farklı üniversitede görevli hemşire, öğretim üyesi ve elemanlarından oluşmaktadır. Hemşirelerin kamu ve özel hastanelerde çalıştıkları, öğretim üyelerinin tamamının hemşirelik ya da sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik bölümlerinde görev aldıklarını söyleyebiliriz. Katılımcılarımızın yüzde 13’ü hemşire, yüzde 33’ü araştırma görevlisi, yüzde 16’sı doktor öğretim üyesi, yüzde 13’ü doçent, yüzde 11’i profesör ve yüzde 11’i ise hemşirelik lisansüstü programı öğrencisidir” şeklinde konuştu.

ege-aysegul-donmez-3.png

Sempozyumda; “Hemşirelik Araştırma Yayınlarında Uluslararası İşbirliklerinin Önemi”, “Uluslararası Araştırma Fonları”, “Ufuk Avrupa Programı Sağlık Kümesi Çağrıları”, “Uluslararası Fonlarla Desteklenen Projeler” ve “Uluslararası Bireysel Deneyim: ICN Lider Okulu” konularında uzman akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.