URBANREC Projesi İzmir’e yayılıyor

URBANREC Projesi İzmir’e yayılıyor

Bornova Belediyesi’nin, büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürmesini sağlayacak URBANREC Projesi İzmir’e yayılıyor.

Bornova Belediyesi’nin, büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürmesini sağlayacak URBANREC Projesi İzmir’e yayılıyor. Bornova Belediyesi’nin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü Proje kapsamında düzenlenen İzmir Belediyeleri Çalıştayı büyük ilgi gördü

Bornova Belediyesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün birlikte yürüttüğü URBANREC projesi kapsamında, Atık Getirme Merkezleri ve Hacimli İri Atıklar İzmir Belediyeleri Çalıştayı, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde yapıldı.

Bornova Belediyesi dahil olduğu URBANREC Projesi kapsamında büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürecek. Bornova Belediyesi bu projeyle evsel atıklardan kullanılabilecek olanları eşya bankası aracılığıyla vatandaşlara ulaştıracak, kullanım değerini kaybetmiş olan atıklar ise ayrıştırılıp işlenerek hammadde olarak değerlendirilecek. Projenin 511 bin 581 liralık bütçesinin tamamı Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 (Horizon 2020) programı tarafından finanse edilecek. Bornova Belediyesi’nin daha önceden hazırlıklarını başlattığı ayrıştırma ve tasnif etme işlemlerinin yapılacağı ‘Atık Getirme Merkezi’ de Ufuk 2020 programıyla eşgüdümlü hale getirilecek. Atıkların yeni hammaddelere dönüştürülmesi işlemi de bu tesiste gerçekleştirilecek. Projede ev mobilyaları, plastik bahçe mobilyaları ve ev tekstili gibi büyük hacimli ürünler değerlendirilecek.

İzmir belediyelerine yayılıyor

Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde yapılan Atık Getirme Merkezleri ve Hacimli İri Atıklar İzmir Belediyeleri Çalıştayı’nda URBANREC hakkında bilgi verildi. İzmir’den ilçe belediyelerinin bürokratlarının da katıldığı Çalıştay’da “Ufuk 2020 Programında İlçe Belediyelerine Sunulan Proje Olanakları”, “Türkiye’de Atık Yönetimi-Atık Getirme Merkezleri Hakkında Yasal Konular”, “Avrupa’dan Atık Getirme Merkezleri Örnekleri, İşlevselliği, Hammadde Getirisi”, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Toplama Stratejileri ve Gelecek Planları”, “Atık Getirme Merkezi Kurma Deneyimleri”, “Geri Kullanım Merkezleri İşletim Modelleri”, “Atık Yönetiminde Atıkların Toplanması-Geri Dönüşümü-Bertaraf Şeklinin Önemi”, “Hacimli İri Atıkların Yönetimi: Alternatifler” başlıklarında sunumlar yapıldı.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Bornova’da tarihi bir Çalıştay gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’de üniversite kamu ortaklığına çok güzel bir örnek oluşturmaktadır. Projenin toplam bütçesi 9.5 milyon Euro olarak belirlenmiş durumda. Sunumlarda verilen bilgilerin çok önemli olacağına inanıyorum” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da Bornova Belediyesi’nin fiziki ve sosyal alanda pek çok projesinin oluşmasında üniversitelerle yapılan işbirliklerinin katkısının olduğunu belirterek, “Bornova Belediyesi olarak üniversitelerimizle, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. URBANREC ile önemli bir başlangıç yaptık. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Projenin İYTE ayağının proje koordinatörü Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Sofuoğlu, programla ilgili bir sunum yaparak sürecin işleyişiyle ilgili bilgi verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.