Uyku apnesi kilo almanızın sebebi olabilir

Uyku apnesi kilo almanızın sebebi olabilir

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, tüm diyet ve egzersizlere rağmen kilo veremeyen bireylerde uyku apnesinden şüphelenilmesi gerektiğini söyledi.

Uyku apnesinin, uykuda nefes tıkanıklığı,  boğulma hissi ile uyanma, horlama, dinlendirici olmayan uyku, gündüz aşırı yorgunluk ve uyku hali, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerle baş gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, “Son yıllarda yapılan araştırmalarda obezite ve tıkayıcı uyku apnesi arasında önemli bir bağlantı olduğunun ortaya çıkardı. Uykuda solunum bozuklukları nedeniyle doktora başvuran kişilerin 3’te 2’sini obezite hastaları oluşturuyor. Obezite, uyku apnesinin hem nedeni hem de sonucu olabiliyor. Obezitenin derecesi ile uyku apnesinin şiddeti doğru orantılı oluyor.” dedi.
 
  Uyku apnesi şiddetlendikçe kilo da artıyor
 
  Obez kişilerde boyun ve hava yolu çevresinde yağ birikimi nedeniyle hava yolu daraldığını belirten Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, uyku apnesinin şiddeti arttıkça özellikle beyin olmak üzere vücudun oksijensiz kaldığını ve bireyin gece uykuya dalamadığını ifade etti. Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, “Derin uykuya dalamayan insanlarda büyüme hormonu salınımı azalıyor ve bu da vücut metabolizmasının yavaşlamasına ve vücutta yağ birikmesine yol açıyor. Obezite ve uyku apnesi arasında bir kısır döngü var. Obezite arttıkça uyku apnesinin şiddetinin artıyor, uyku apnesinin şiddeti arttıkça da kilo artıyor.” diye  konuştu.
 
  Doktor muayenesi şart
 
  Birçok sağlık sorununun dolaylı sebebi olan uyku apnesinin geçiştirilmemesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, tedavinin adımları ile ilgili şu bilgileri verdi:
 
  “Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan kişilerde, horlama, gündüz aşırı uykululuk ve yorgunluk hali, uykuda nefes tıkanıklığı gibi belirtiler görülüyorsa, vakit kaybetmeden uyku hastalıkları konusunda uzman bir doktora başvurmaları gerekiyor. Yapılan muayene sonucu uyku apnesinden şüphelenilmesi durumunda, kişiye uyku testi uygulanıyor. Uyku testi sonucu uyku apnesinin varlığı saptanırsa, önce bu durum uygun yöntemlerle tedavi ediliyor. Uyku apnesi etkin bir şekilde tedavi edildikten sonra kişi kilolarından kalıcı bir şekilde kurtulabiliyor.”
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.