Uyuz Hastalığının Bulaşıcılığı Artış Gösterdi

Uyuz Hastalığının Bulaşıcılığı Artış Gösterdi

İzmir Özel Sağlık Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Cüneyt Soyal, yaklaşık 2 bin 500 yıldır varlığını sürdüren uyuz hastalığının son 3-4 yılda bulaşıcılığının tekrar artması nedeniyle dikkatleri çektiğini söyledi.

Bulaşıcı bir deri hastalığı olan uyuza Sarkopt isimli bir parazitin neden olduğunu ifade eden Dr. Cüneyt Soyal, bu hastalığın temel bulaş nedeninin en az 10 dakika ve üzeri yakın temas olduğunu dile getirdi.

GECELERİ ARTAN KAŞINTI

Hastalığın kadın erkek ayrımı yapmadığını kaydeden Dr. Cüneyt Soyal: “Bu hastalık, tüm yaş gruplarında ve sosyoekonomik düzeylerde yaygın olarak görülebilmektedir. İlk bulaşın olduğu hastalarda bulgular 2-6 hafta içinde görülmeye başlanırken, tekrar bulaş olduğunda 24 saat içinde ortaya çıkabilir. Özellikle geceleri sıcakla artış gösteren şiddetli kaşıntı en önemli bulgudur. Hastalık bulguları en şiddetli olarak el parmak araları, el bilek iç yüzleri, koltuk altları, bel bölgesi, ayak bilekleri, bacaklar ve ayaklar ile kadınlarda meme başlarının etrafında, erkeklerde de genital bölgede izlenir. Kafa bölgesi erişkinlerde tutulmaz. Çocuklarda kafa ve tüm vücut tutulumu izlenmektedir. Kaşıntılı alanlarda, küçük kabarcıklar, sertlikler ve kaşıntı izleri izlenmektedir. Bununla beraber uyuz hastalığının en tipik bulgusu; özellikle el parmak aralarında izlenen 1-10 mm çaplı dalgalı ya da kırık gri-beyaz çizgi şeklinde izlenen tünel yapılarıdır” diye konuştu.

TÜM AİLE AYNI ANDA TEDAVİ OLMALI

Dermatoloji Uzm. Dr. Cüneyt Soyal, tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi: “Hastalığın tanısı sıklıkla klinik muayene ve dermoskopik ya da mikroskobik olarak Sarkopt’un saptanması ile koyulur. Tedavi genellikle sürülecek tedavilerle yürütülmekle beraber kişinin yaşına, klinik bulgularına ve kişinin bağışıklık durumuna göre farklılık göstermektedir. Başarı için, aynı yaşam ortamını paylaşan herkes, bir şikayeti olmasa bile eş zamanlı olarak tedaviyi uygulamalıdır. Tedavi başarısı için, ilaç uygulama öncesi mutlaka iyi bir banyo ve keseleme şarttır. Tedavi uygulama sonrasında tüm 1 hafta içinde kullanılmış tüm kıyafetler, çamaşır, havlu ve yatak takımlarının en az 60 derecede yıkanması ve kızgın ütü ile ütülenmesi şarttır. Yıkanamayacak eşyalar ağzı bağlı bir poşet içerisinde en az yedi gün saklanmalıdır. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi kaşıntı ve hastalık lezyonları 2-6 hafta kadar tedrici olarak azalan şekilde devam edebilmektedir”

-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.