Uzman jandarmalar verilen sözlerin tutulmasını istiyor
Emekli Uzman Jandarmalar Derneği (EMUJAD) Genel Başkanı Şeref Çayırtepe, görevli ve emekli 3466 sayılı kanuna tabii, 29 bin 095 uzman jandarmanın, 24 Haziran 2018 seçimlerinde verilen vaatleri, seçimden önce beklediklerini dile getirdi.
EMUJAD Başkanı Çayırtepe, kendilerinin İçişleri Bakanlığı'na bağlı sadece Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görevli, emekli ve çalışanı ile birlikte 29 bin 095 mevcudu bulunan, subay ve astsubaylar gibi 15 yıl mecburi hizmete tabii, üç muvazzaf personelden biri olan 3466 sayılı kanuna tabi Uzman Jandarmalar olduklarını belirterek, "Gece gündüz demeden devletimizin emrinde, vatanı ve milleti için görev yapan, aziz bayrağı uğruna şehit ve gazi olan, olmaktan onur ve gurur duyan uzman jandarma ailesiyiz" dedi.
Uzman Jandarmaların 24 Haziran 2018 seçimlerinde verilen vaatleri beklediklerini de belirten Başkan Çayırtepe yaptığı açıklamada: "Statü veya uzman jandarma isminde değişiklik, bizler Jandarma Genel Komutanlığı emrinde jandarma astsubayları gibi yetiştirilen hatta bir dönemde astsubay kaynağının tamamını oluşturan astsubaylarımızın işini yapan, halen yardımcılıklarını yürüten uzman jandarmalarız. Bu nedenle uzman jandarmaların statü ve isim değişikliği yapılmasını camiamız olarak sevindirici haber beklemektedir. Özlük ve sosyal haklar yönünden yaşadığımız mağduriyetlerin önüne geçilmesi için en azından aynı görevi yaptığımız jandarma astsubaylarımızın özlük ve sosyal haklarından faydalanır şeklin de bir düzenlemenin yapılmasını yüksek makamlarınızdan arz ederiz" şeklinde konuştu.
Uzman Jandarma Okulunun fiili hizmetten sayılması hususuna da değinen Başkan Çayırtepe, "Orduevleri, 3466 Sayılı Kanuna tabi muvazzaf uzman jandarmalar, Jandarma Okullar Komutanlığı bünyesinde Uzman Jandarma Okulunda, jandarma astsubayları gibi yetiştirilen, astsubay kadro görevlerinde aktif olarak çalışan ve eğitim seviyesi fakülte ve yüksek okul mezunu uzman jandarmalarız. 2012 yılında Uzman Jandarma Okulu kapatılarak kadrolarının tamamı astsubay kadrolarına dönüştürülmüştür. Komuta kademesi tarafından okulları kapatılan uzman jandarmaların bir üst statü olan astsubaylığa yükseltileceği şeklinde emir yazılmış olup o tarihten itibaren Uzman Jandarmalar İstihbarat Tim Komutanı, Kom, Kriminal, Olay Yeri İnceleme Tim Komutanı, Trafik Tim Komutanı, Bölük Astsubayı, Kısım Amirliği vb. Görevleri halen aktif olarak yürütmektedirler. Okulları ve kadroları kapatılan, astsubay kadrolarında görev yapan uzman jandarmaların bir üst statü olan astsubaylığa geçirilmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
EMUJAD Başkanı Çayırtepe, subay ve astsubayların okulda geçen eğitim ve öğretim süreleri fiili hizmetten sayılarak primlerinin kurum tarafından ödendiğini, muvazzaf uzman jandarmaların okulda geçen eğitim süreleri fiili hizmetten sayılmadığına belirtti. Bu durumun uzman jandarmalar aleyhinde bir eşitsizlik yarattığını da vurgulayan Başkan Çayırtepe açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu eşitsizliğin giderilmesi için 5510 sayılı SGK kanununda değişiklik yapılarak mağduriyetimizin giderilmesini, Subay ve astsubayların, askeri okullarda ve eğitimlerinde geçen süreleri fiili hizmetten sayılmakta ve primleri kurum tarafından ödenmektedir. Ayrıca her Türk vatandaşı borçlanmak suretiyle askerlik borçlanması yaparak emekliliklerinden sayılmaktadır. Aynı işi yapan jandarma mensupları arasında farklılık ortaya çıkmış ve mağduriyetlerine sebep olunmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasında her topluluğun kendi sancağı altında toplanması (tesanüdü) artırmak, mesleki ve kültürel inkişaflara, sosyal ve moral ihtiyaçları temin gayesi ile kurulan ordu evleri ve sosyal tesislerden aynı ordunun personeli 3466 sayılı kanuna tabi muvazzaf kadrolu personeli uzman jandarmalar ve şehit ve gazi ailelerimiz faydalanamamaktadır.
Öyle ki aziz vatan için şehit olmuş, uzuvlarını kaybederek gazi olmuş bedelini ödediği herkesin ulaşmak isteyip de ulaşamadığı şehitlik mertebesine ulaşmış oysaki şehidin rütbesi uzman jandarma değildir şehit en yüce makamdır. Kendileri cennete girmiştir, ancak geride kalan bizlere emanet ettikleri eş ve çocukları bir bardak su içmek ve bir lokma yemek yiyebilmek için dahi sizler uzman jandarma eş ve çocuklarısınız şehit ve gazi olsanız dahi subay ve astsubay haricinde kimse giremez diyerek gözleri yaşlı gönülleri buruk olarak orduevleri kapılarından geri çevrilmektedir.”
Başkan Çayırtepe, ayrıca askeri hiyerarşiyi bozmadan adil ve hakkaniyetli bir şekilde jandarma teşkilatında muvazzaf ve astsubay kadro ve görevlerinde çalışan ve astsubaylar gibi aynı okulu okuyan ve aynı dersleri gören Uzman Jandarma Okulu'ndan mezun olan jandarmanın üç muvazzaf rütbeli personelinden biri olan uzman jandarmalara astsubaylara verilecek olan tazminatın verilmesini de talep ettiklerini söyledi.
Diğer rütbelere verilip de uzman jandarmalara tazminat konusunda hak ettiklerinin verilmemesi, TSK'ya ve jandarmaya olan aidiyet duygularının zedelenmesine neden olduğunu da ileri süren Başkan Çayırtepe, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: "Gündemde olan tazminatlar ile ilgili subay ve astsubayları kapsaması aynı işi yapan aynı ortamda çalışan gerektiği zaman şehit ve gazi olmaktan onur duyan uzman jandarmaların, TSK’ya gidiyoruz uzman jandarmalar İçişleri Bakanlığı'na bağlısınız İçişleri Bakanlığına gidiyoruz özlük haklarınız 926 sayılı personel kanununda belirtilen Jandarmada görevli Subay ve astsubaylar gibi TSK da çıkacak olan özlük haklarına tabisiniz diyorlar. Uzman jandarmalar hangi bakanlığa bağlı personeldir bizler özlük haklarımızı kimden talep edeceğiz. Bizler TSK'nın veya jandarmanın neresindeyiz. Uzman jandarmaların sorunlarının çözümü adına artık meslektaşlarımızın vatan savunmasının her alan ve yerlerinde ki başarıları da göz önüne alınarak sorunların çözümünü bekliyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.