Uzmanı açıkladı! Koku alamıyorsanız bunu deneyin!
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hale Aslan, koku alamayanlara önerilerde bulundu.
Koronavirüs, insan vücudunda birçok hasara yol açıyor. Onlardan biri de koku ve tat kaybı. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hale Aslan, virüsün koku epitelini oluşturan sinir hücrelerine zarar vermesi bu nedenle beynin koku merkezinde hasar yaptığını belirterek tedaviye yardımcı ikazlarda bulundu. Aslan, “Kimi zaman 6 aya kadar uzayan koku kaybını egzersizle geri getirmek mümkün” dedi.
Covid-19 enfeksiyonunun ateş, öksürük, halsizlik, vücut ağrıları, baş ağrısı ve nefes almada zorluk belirtileriyle başladığını hatırlatan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hale Aslan, “Koku ve tat duyusu kaybı bu bulguların öncesinde, sonrasında ya da beraberinde gelişebilir. Koku ve tat kaybı virüsün burunda koku epitelini oluşturan sinir hücrelerine zarar vermesi ya da beyindeki koku merkezinde hasar yapması kaynaklıdır. Yapılan çalışmalar, koku ve tat duyusunda azalmanın daha çok genç yaş grubunda, sigara kullanan kişilerde ve ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kas ağrısı ve baş ağrısı gibi başlangıç bulgularını gösteren kişilerde daha fazla olduğunu göstermiştir” diye konuştu.
Yüzde 80’i iyileşiyor!
Koku ve tat duyusu kaybının kalıcı olup olmadığı yönünde sorularla sıklıkla karşılaştıklarını ifade eden Prof. Dr. Hale Aslan, şöyle devam etti; “Hastaların yüzde 50’sinde koku ve tat duyusu kaybı yaşanır, yüzde 80’inde ilk 20 gün içinde kendiliğinden iyileşme olur ancak yüzde 20’sinde maalesef bu durum kalıcı olabilmektedir. Sıklıkla karşılaştığımız bir diğer soru ise koku ve tat duyusu kaybının tedavisi olup olmadığı yönünde. İşte burada hastalarımıza birkaç önemli tavsiyemiz oluyor. Hastanın kulak, burun ve boğaz muayenesi ve bir takım testlerinin sonucuna göre ilaçlı tedavi önerilerimiz oluyor.”
Buruna egzersiz yaptırın
Hastaların test sonuçlarına göre bir tedavi planı çıkardıklarını anlatan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hale Aslan, koku egzersizinin de son derece etkili bir tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekti. Bir takım keskin kokulu ürünleri koklamanın önemini değinen Aslan, şunları kaydetti; “Nane, kekik, kimyon, kahve, karanfil koklamak burunun koku alma duygusunu harekete geçirir. Bunlara ek olarak kolonya da öneriyoruz. Günde birkaç defa 3-4 saniyelik periyotlar halinde egzersizin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Hastalarımız düzenli yaptığında koku alma eski haline dönüyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.