Uzmanından obez hastalara özel yılbaşı menüsü

Uzmanından obez hastalara özel yılbaşı menüsü

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, diyet ve spor programları ile ideal kilosuna ulaşmaya çalışan insanlara ve obezite cerrahisi geçiren kişilere özel yılbaşı menüsü konusunda uyardı.

Menüye göre az kalorili özenli seçimler yapılmalı, yılbaşı gecesi tüm gün aç kalınmamalı. Kuruyemişte porsiyon kontrolüne dikkat edilirken, tatlı olarak da ’Narlı chia puding’ seçilebilir. 


Fazla kalorili ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi metabolizmayı yavaşlatabileceğinden yılbaşı gecesinde sağlıklı ve az kalorili seçimler yapılmasının önemli olduğunu belirten Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, “Yılbaşı gecesinde protein içeriği yüksek besinlerin seçilmesini öneriyorum. Eğer yılbaşı kutlaması için özel bir yemek yapmayı veya ev dışında bir yemeğe çıkmayı düşünüyorsanız güne hafif bir kahvaltı ile başlayabilir ve gün içinde bol bol su içebilirsiniz. En çok yapılan hatalardan biri akşam çok yemek yiyeceğini düşüp gün bütün gün aç kalmaktır.

 

Böyle bir durumda akşam yemeğinde fazladan kalori alımına neden olup sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle yılbaşı sofrasına aç oturmamaya dikkat edin.1-2 saat önce meyve veya salata gibi hafif bir ara öğün yaparak akşam gereğinden fazla yemeyi engelleyebilirsiniz. Yılbaşı masadaki tüm yemeklerin tadına bakmak yerine bir tabağa yeterli porsiyon ve çeşidi koyup öyle tüketin. Porsiyonlarınız küçük olsun, doyma hissettiğiniz an yeme süresini uzatarak iyice çiğnemekte fayda var. Bu şekilde doyduğunuzu hissetmeniz çok daha kolay olacak ve gereksiz kalori alımının önüne geçilecektir. Yemek seçimi yaparken protein içeriği yüksek besinleri tercih etmeye özen gösterin. Sofrada aşırı yağlı yiyecekler ve kızartmalar yerine zeytinyağlı yiyecekleri ve salataları tercih edin. Meze tercihi yaparken kızartmalardan uzak durmanız önemlidir. Çünkü kızartmalar hazımsızlık yapabilir ve kalori miktarları fazladır” dedi.

 


Meze hazırlarken light yoğurt kullanılmasını öneren Dr. Ergenç, ana yemekleri kızartma kavurma gibi ağır ve kalorili yöntemler yerine buğulama ızgara veya fırında hazırlanmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. Gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Ergenç, “Bunun yerine taze sıkılmış veya %100 meyve sularını ve ayranı tercih edebilirsiniz. Her ne kadar önermesek de yılbaşı gecesi alkol alacaksanız düşük kalorili ve alkol oranı düşük olan kırmızı şarabı tercih edebilirsiniz ancak bir iki kadehten fazlası önerilmez’’ dedi. Aç karnına ve hızlı alkol tüketilmemesinin gereğine dikkat çeken Ergenç ‘’Alkol geç hipoglisemiye ( kan şekeri düşüklüğü) neden olacağından light bir peynir gibi küçük atıştırmalıkla tüketilmesi ilerleyen saatlerdeki kan şekeri düşüklüğüne engel olacaktır” diye konuştu.

Kuruyemişte porsiyon kontrolü
 

Kuruyemiş yılbaşı gecesi sıkça tüketilen atıştırmalıklar arasında olduğunu kaydeden Dr. Ergenç, şu bilgileri verdi: “Ancak kuruyemişlerin geneli yağ oranı yüksek besinlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken şey porsiyon kontrolüdür. Fıstık veya çekirdek gibi yağlı çerezlerin yerine leblebi tüketilebilir. Kremalı şerbetli hamur işi tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılara veya mevsim meyvelerine ağırlık verin. Uykusuz bir gece geçirmek istemiyorsanız yatmadan 1-2 saat önce beslenme kesilmelidir. Yılbaşı gecesi olması saatlerce uykusuz geçirebileceğiniz anlamına gelmiyor. Normal uyku saatinizi çok geçirmemenizi öneririz”

Peki fazla yediyseniz
 

Tüm bu önerilere rağmen gereğinden fazla yiyenler için de tavsiyelerde bulunan Dr. Ergenç, “Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız yeni yılın ilk gününü uyuyarak geçirmeyin. Güne 1-2 bardak tarçınlı limonlu su ile başlamanız kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacaktır. Alkolün yaratabileceği kan şekeri düşüklüğünü önlemek için kahvaltıyı atlamayın ve en geç saat 10:30’da kahvaltınızı tamamlayın. Bir önceki gün çok yediniz diye ertesi günü kesinlikle aç geçirmeyin. Alkolün ve yemeğin neden olduğu ödem ve şişkinliği atmak ve rahatlamak için zencefil veya nane limon çaylarını tercih edebilirsiniz. Gün içinde 2-2.5 litre su tüketip yağ oranı düşük yiyecekler tüketmeye çalışın. Akşam üzeri küçük bir yürüyüş yapmak vücudu rahatlatmaya yardımcı olacaktır” dedi.

İşte obez hastalarına özel hazırlanmış yılbaşı menüsü


Başlangıç : Brokoli çorbası 1 orta boy kase 70-100 kcal


200g brokoli, 2 sb su.


100 gr light labne


1 küçük soğan 2 diş sarımsak


Brokoli, su sarımsak ve soğanı el blenderinden geçirip kaynatın. Kaynamaya yakın labne peynirini ekleyin. Çok az tuz ekip karıştırın.


Mezeler: sıcak ot kavurma, piyaz, havuç tarator, yoğurtlu kabak, köz patlıcan salatası, kabak mücver, yoğurtlu semiz otu kabak mücver tarifi: Kabak rendelenir. Kalan rendelenmiş kabak içine 1 tatlı kaşığı un, yumurta, peynir ilave edilerek kıvamlı bir harç elde edilir. Yapışmayan tavaya 1 çorba kaşığı dolusu konularak iki tarafı ve içi pişinceye kadar kısık ateşte tutulur. Ayrıca tavada bu işlemi yapmak istemezseniz fırın tepsisine (yağlı kağıt koyabilirsiniz) harç boşaltılıp fırında ortalama 30- 40 dakikada çok kurumayacak şekilde pişirilir. Avuç içi kadar mücver 50-80 kcal’dir.


Ana yemek: Kestaneli hindi sarma, sebzeli dana rosto, fırında kuşkonmazli levrek.


Fırında kuşkonmazlı levrek : Yağlı kağıda levreği ve kuşkonmazı koyup 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ve karabiber ile fırınlayın. servis ederken bol roka ve limon ile servis edin. 1 porsiyonu yaklaşık 200 kcal.
 

Tatlı : Narlı chia puding
 

4 yemek kaşığı chia tohumunu 1 tatlı kaşığı balı 1 su bardağı suyu ve 1 su bardağı light sütü karıştırıp buzdolabında bekletin. Chia tohumları iyice şişince derin bir kaseye alıp üzerine nar ekleyip servis edebilirsiniz. 1 küçük kase yaklaşık 60-80 kalori arasındadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.