Uzmanlar açıkladı! Renkli sofralar bedenimize de iyi geliyor

Uzmanlar açıkladı! Renkli sofralar bedenimize de iyi geliyor

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kışın görülme sıklığı artan nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklardan korunabilmek için mevsim sebze ve meyvelerine daha fazla yer vermek gerektiğini açıkladı.

Çisem Gündüz, daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için alışveriş listesinden eksik etmemiz gereken 8 besini sıraladı.

Ceviz
 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, Omega-3 içeriği oldukça yüksek olan cevizin, özellikle kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı besinler listesinde ilk sıralarda geldiğini belirterek, “LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesini düşürürken, HDL yani iyi kolesterol seviyesinin de artmasına yardım ediyor. Düzenli ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığını önlediğine dair de çalışmalar bulunuyor. Aynı zamanda E vitamini açısından da zengin olan ceviz güçlü bir antioksidan kaynağı. Dolayısıyla güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için de önemli bir yardımcı olan cevizi günlük beslenme listemizde mutlaka yer verilmesi önem taşıyor. Günlük 3 adet ceviz tüketmek tüm bu ihtilaçları karşılamak için yeterli oluyor” dedi.


Gündüz, kefirin tam bir şifa kaynağı ürün olduğunun altını çizerek, “Bağırsak dostu, doğal bir probiyotik kaynağı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmeye de etki ediyor. Aynı zamanda D vitamini ve yüksek kalsiyum içeriği sayesinde hem vücudun hastalıklara karşı savunmasını güçlendiriyor, hem de kemikleri güçlendirerek osteoporozdan korunmaya yardımcı oluyor. Kabızlık tedavisinde de bağırsak hareketlerini artırarak yardımcı olan kefirin düzenli tüketildiğinde kolon kanserini önlediğine dair çalışmalar bulunuyor. Akşam yatmadan 2 saat önce 1 su bardağı (200 ml) kefir ve yanında 1 porsiyon mevsim meyvesi sağlıklı bir ara öğün alternatifi olarak öneriliyor” diye konuştu.

Balkabağı


Çisem Gündüz, balkabağının güçlü antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacak en önemli yardımcılardan olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:


“Beta karoten ve A vitamini yönünden de zengin olan balkabağı göz sağlığı açısından tüketilmesi gereken bir besin. Doğal lif kaynağı olan bu ürün uzun süre tok kalmamıza yardımcı oluyor. Yine antioksidan kapasitesinin yüksek olması sebebiyle kansere karşı kalkan oluşturabilen bu besin demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor minerallerinden de zengin olduğundan kemik sağlığı için de önem taşıyor. Kışın çaşıda, pazarda bol miktarda bulunan bal kabağına hak ettiği değeri vermek gerekiyor.”

Ispanak
 

K vitamini, folik asit, demir ve kalsiyumdan zengin olan ıspanağın, içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde enfeksiyonlara karşı savaşmada bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım etiğini belirten Gündüz, “Yine bol miktarda lif içerdiğiyle bağırsak dostu sebzeler arasında yer aldığı için kabızlıktan da koruyor. Aynı zamanda düşük kalorili ve su içeriği yüksek olan bir sebze olduğundan yazın alınan fazla kilolarını vermek isteyenler ve kilo kontrolüne özen gösterenlerin beslenme programlarına eklenmesi gereken bir besin olarak gösteriliyor. Ispanağı, yemeğini pişirerek tüketebileceğiniz gibi çiğ olarak yapraklarını kopardıktan sonra içerisine nar, greyfurt gibi mevsim meyveleri ve 1-2 dilim peynir ekleyerek lezzetli ve sağlıklı bir salata da yapabilirsiniz” dedi.

Nar
 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, antioksidan deposu olarak gösterilen narın sonbahar meyvesi olmasına karşın ülkemizde neredeyse kış ortasına kadar bulunabildiğini ifade ederek, “Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında kanser, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi birçok hastalıkla mücadelede de nar tüketmenin yarar sağladığı düşünülüyor. Sağlıklı bir kişinin bu özelliklerden yararlanmak için günlük yarım nar tüketmesi yeterli oluyor. Özellikle kan şekeri dengelemek isteyen diyabet hastalarının tüketirken yanına küçük bir kase yoğurt eklemelerinde yarar görülüyor” şeklinde konuştu.

Turunçgiller
 

Çisem Gündüz, C vitamininden zengin ve kış aylarının sembolü olan turunçgillerin her çeşidine, sonbahar aylarıyla birlikte ülkemizde çok kolaylıkla ulaşabildiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olan portakal, mandalina, greyfurt ve turuncun içerdikleri flavonoidler sayesinde antikanserojen özelliği de bulunuyor. Ancak, bu ürünlerin de “C vitamini yararlı” düşüncesiyle çok fazla miktarda da tüketilmemesi gerekir. 2 mandalina, 1 portakal ya da yarım greyfurt bir porsiyon meyveye eşdeğerdir. Günlük ortalama kadınların 2, erkeklerin 3 porsiyon meyve tüketmesi gerekir. Tüketilen bu meyvenin rengini ve çeşidini değiştirmek farklı meyvelerden farklı vitaminler alınmasını sağlıyor. Günlük meyve hakkımızın 1 tanesini turunçgillerden yana kullanabiliriz.Ayrıca turunçgillerle ilgili çok sık yapılan hatalardan biri de meyvenin kendisinin yerine suyunu tüketmek oluyor. Bu durum vücuda fazla miktarda şeker alındığı için kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor. Aynı zamanda posalı kısmı meyve suyu içerisinde olmayacağından yararlı lifler de vücuda alınamıyor.”

Brokoli
 

Gündüz, A, C ve E vitamininden zengin olan ve antioksidan kapasitesi de yüksek olan brokoliyi sofradan eksik edilmemesi gerektiğini, kış boyunca salatalarda çiğ olarak veya tercihe göre haşlama ya da buğulama olarak bol miktarda tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Zencefil
 

Çisem Gündüz , zencefilin, yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı besinlerin başında geldiğini ve hazımsızlık, mide bulantısı, mide ağrısı gibi sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.