Uzmanlar açıkladı! Sünnet deyip geçmeyin
Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serdar Şiyve sünnet hakkında açıklamalarda bulundu.
Op.Dr. Serdar Siyve, sünnet penisin uç kısmını saran mukozal dokunun ve deri tabakasının (prepüsyum=sünnet derisi) yaklaşık dörtte üçünün cerrahi yolla kesilip, penis başı ve idrar kanalının uç kısmının açığa çıkarılması işlemi olduğunu hatırlatarak, ister tıbbi isterse dini gerekçelerle yapılmış olsun, dünyadaki her 6 erkekten biri sünnetli olduğunu ifade etti.
Sünnetin yararları
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serdar Şiyve sünnetin yararları hakkında bilgi vererek, “Sünnet edilmiş penisin temiz tutulması daha kolaydır. Yapılan araştırmalarda yaşamın ilk 1 yılı içerisinde, özellikle de 6 aydan daha küçük yaşta idrar yolu enfeksiyonu geçiren erkek çocukların yüzde 92'si sünnetsizdir. Sünnet derisi iltihabı sünnet derisi darlığı ve parafimozis sünnetten sonra görülmez. Sünnet cinsel ilişkiyle bulaşan, sfiliz, gonore, herpes ve AIDS gibi hastalıklardan korunmak için de çok önemlidir. Araştırmalar, sünnetin bir gelenek olarak rutin yapıldığı Musevi ve Müslüman toplumların erkeklerinde, penis başı kanserinin ve bunların eşlerinde de rahim ağzı kanserinin daha az görüldüğünü ortaya koyar” dedi.
En uygun zaman
Sünnetin zamanına değinen Dr. Şiyve, “Sünnet ameliyatı ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında uygulanmalıdır. Sadece yeni doğan döneminde, yine ameliyathane koşullarında lokal anesteziyle yapılabilir. Çocuğun cinsel kimliğini tanıdığı 2-6 yaşları arasında tıbbi bir zorunluluk olmadıkça sünneti önermiyoruz. Bu yaşlarda çocuklar ağrı hissetmeseler de, yapılan işlemi cinsel kimliğine saldırı olarak algılar ve bilinçaltında olumsuz etkilenmeler söz konusu olabilir. Bu nedenle ciddi bir tıbbi zorunluluk olmadıkça bu yaşlarda sünnetten kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.
Sünnet nerede, nasıl ve kim tarafından yapılmalı
Sünnetin önemli bir cerrahi işlem olduğunun altını çizen Şiyve, “Sünnet önemli bir cerrahi girişimdir. Her cerrahi işlem gibi en uygun koşulların olduğu ameliyathanelerde konuyla ilgilenen deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Her aile ve çocuk yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmelidir. Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılması gerekir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.