Variste kullanılan yeni yöntem: Köpük tedavisi
Opr. Dr. Kamil Savaş, varis tedavisinde kullanılan ve uygun hastalara uygulandığında memnun edici sonuçlar elde edilen köpük tedavisine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Skleroterapi, yani iğne tedavisinin özellikle cilt yüzeyindeki ince ve kılcal damar varisleri için uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Ekol Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Kamil Savaş, “Tedavinin temel amacı estetik açıdan görünümde iyileşme sağlanmasıdır. Skleroterapi, bir kimyasal madde ya da ilacın ince iğne ucu olan bir enjektör yardımıyla toplardamar içine verilerek o toplardamarın kapanmasının sağlanması işlemidir. Kapanan ince varisler zaman içerisinde cilt tarafından emilerek yok edilir, böylece daha az görünür ya da görünmez hale gelirler. Skleroterapi işlemi 2 türlü yapılabilir. Birincisi ilacın enjektöre çekilip sıvı şekilde toplardamar içine verilmesidir. İkinci yolda ise ilaç belli oranda hava ile karıştırılarak bir köpük oluşturulur ve bu köpük toplardamar içerisine verilir. Bu uygulamaya ‘köpük skleroterapi’ ya da ‘köpükle varis tedavisi’ denir” ifadelerini kullandı.
Köpükle varis tedavisinin seanslar şeklinde yapıldığını açıklayan Ekol Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Kamil Savaş, “Her hastaya yapılması gereken seans sayısı hastanın bacaklarındaki varislerin yaygınlığına bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Skleroterapi seansları poliklinik ortamında yapılır. Her bir seans yaklaşık 15-20 dakika sürer. Seanslar arasında ne kadar süre olması gerektiği tedavi edilen bölgede orta büyüklükte ve ince kılcal damar varisi birlikteliğine bağlı olarak belirlenir” dedi.
Doktor Kontrolünde Olmalı
Köpükle varis tedavisinin, dışarıdan bakıldığında basit gibi görünen ancak mutlaka bir doktor tarafından uygulanması gereken bir tedavi olduğunu belirten Op. Dr. Kamil Savaş, “Çünkü yanlış uygulamalar, ciltte nekroz ve kangrene bile ilerleyebilecek ciddi yan etkilere yol açabilir. Tedavi öncesinde hasta bir Kalp ve Damar Cerrahı tarafından mutlaka muayene edilmiş ve toplardamar ultrasonografi tetkiki yapılmış olmalıdır” dedi.
Köpükle Varis Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler
Hastanın, köpük skleroterapi seansı sonrasında yürüyüş yapması önerilir. Skleroterapi sonrasında bir hafta boyunca kontakt spor, aerobik ya da ağırlık kaldırılması önerilmez. Bunun yanında, eğer yoğun fiziksel aktivite içeren bir iş değilse, skleroterapiden sonraki ya da ertesi gün iş başı yapılabilir. Skleroterapi sonrasında 2 hafta boyunca varis çorapları giyilmesi gerekir. Çünkü skleroterapi sonrası kompresyon (baskı) uygulanması tedavinin başarısı için önemlidir. Skleroterapi sonrası en az 2 hafta boyunca tedavi uygulanan bölgeler direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Eğer köpük skleroterapi uygulanan bacağınızı uzun pantolon ya da etek ile güneş ışıklarından koruyabilirseniz yaz aylarında da skleroterapi yapılabilir. Ama deniz tatiline gideceğiniz bir dönemde skleroterapi yaptırmak tabii ki uygun olmayacaktır.
Ancak, özellikle bilinmelidir ki köpükle varis tedavisi hemen birkaç gün içerisinde kesin sonuçlar alınabilecek bir tedavi yöntemi değildir. Tecrübeli ve doğru teknik uygulayan bir doktor tarafından, sabırlı bir hastaya uygulandığında mükemmele yakın sonuçlar elde edilebilir. Böylelikle, önümüzdeki yaz mevsiminde rahatlıkla istediğiniz kıyafetleri giyebilir ve artık görüntüden dolayı rahatsızlık duymazsınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.