Vekil Polat: Çin yasaklayınca AB'nin hedefi olduk

Vekil Polat: Çin yasaklayınca AB'nin hedefi olduk

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 2018 yılında Çin’in plastik atık ithalini yasaklaması ile Türkiye'nin AB’nin plastik atık için hedefi haline geldiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mahir Polat, Bakanlığın plastik atık ithalinin azaltıldığı yönündeki açıklamalarının gerçeklikten uzak olduğunu belirterek Sayıştay’ın tespitleri ile yıllar itibari ile plastik atık ithalinin arttığını söyledi.

Polat açıklamasında; özellikle 2018 yılında Avrupa’nın plastik atık ithalinin yaptığı Çin’in plastik atık ithali yasakları sonucu Türkiye 2017 yılında 277 bin ton plastik atık ithal ederken 2018 yılında 437 bin ton, 2019 yılında 547 bin ton, 2020 yılında 775 bin ton, 2021 yılında 658 bin ton ve 2022 yılında 685 bin ton olmak üzere 3 milyon 379 bin ton plastik atık ithal ettiğini, 2023 yılına ilişkin Bakanlığın henüz açıklama yapmadığını ancak sadece İngiltere’den 175 bin ton plastik atık ithal edildiğini söyledi.

"9 MİLYON TON AMBALAJ ÜRETİMİ YAPIYORUZ"

Türkiye’de yılda yaklaşık 9 milyon ton ambalaj üretildiğine dikkat çeken Polat, bununda yüzde 40’ını yaklaşık 4 milyon tonunun plastik olduğunu söyledi. Sadece plastik poşeti ücretli yaparak çevreci olunamayacağının altını çizen Polat, geri dönüşüm konusunda da yıllardır ilerleme kaydedilemediğini söyledi. Belediye atıklarının yıllık 35 milyon tonu bulduğuna vurgu yapan Polat, bunun yüzde 70’nin depolama yönetimi ile bertaraf edilebilirken yüzde 17’sinin belediye çöplüklerinde yüzde 12’sinin geri kazanım ve yüzde 1’inin yakılarak veya gömülerek bertaraf edildiğini söyledi. Bu konuda yeterli kaynağın da ayrılmadığını belirten Polat, tesis yatırımları için gerekli bütçenin yaklaşık 1,7 milyar €uro ile 2,86 milyar €uro arasında olacağının öngörüldüğü ancak bu konuda bir ilerleme kaydedilemediğini söyleyerek atık ithalatının aşamalı olarak sonlandırılması gerektiğini belirtti.

3.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.