Yağcıbedir kültürü moda oldu
Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri gerçekleştirildi.
Yağcıbedir halısı ipek halıdan sonra en sık dokuma tekniği ve kök boya tekniği kullanılan yün özelliği ile yıllar boyunca eskimeme özelliğine sahip. Yağcıbedir halısını, Yörüklerin kültürünü yaşatmak adına 22.'si gerçekleştirilen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinin yanı sıra motifleri, hikayeleri ve anlamlarını yaşatmak adına farklı projelerde geliştiriliyor.
Sındırgı Belediyesi tarafından kadın istihdamını arttırmak, sosyal hayata kazandırmak ve yöresel ürünlerin, el sanatlarının yaşatılması, gün yüzüne çıkarılması adına kurulan Akpınar Yaşam Merkezi de 600 den fazla üyeye ulaşarak, Yağcıbedir’i Sındırgı’yı geleceğe taşımak adına farklı çalışmalar yürütüyor. Sıfır atık projelerinden, yöresel el sanatlarına kadar birçok alanda faaliyet gösteren Akpınar Yaşam Merkezi son günlerde adeta bir moda tasarım atölyesine dönüştü.
Yağcıbedir halısının motiflerinden, Yörüklerin yöresel kıyafetlerinden esinlenilerek günümüz modasına uyarlanan Çoban Stilist Mustafa Şahin’in tasarımları, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş’ın girişimleri ile Akpınar Yaşam Merkezine üye 25 kadının maharetli ellerinde şekillendi. Sıfır atık olarak nitelendirilecek kumaşlar, en pahalı kumaşlarla bir araya geldi, Yağcıbedir motifleri ile kadınların maharetli ellerinde muhteşem kıyafetlere dönüştü. Örnek olabilecek bir proje ile yöresel tasarımlar günümüz modasına uyarlanarak, düğün, nişan, kına gibi özel gecelerde, sanatçılar için sahnede kullanabileceği özel kıyafetler ortaya çıkarıldı.
Gizem Özdilli, Ece Gürsel ve Simge Tertemiz gibi ünlü mankenlerin katıldığı defile Cumhuriyet Meydanına kurulan podyumda gerçekleştirildi. Yağcı Bedir Halıları üzerinde 11 ayda tamamlanan yaklaşık 60 parçadan oluşan 30 kıyafet sergilendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.