Yasadışı tütün satışı esnafı maddi zarara uğratıyor
Kaçak sigara ve yasa dışı tütün ticareti ülke genelinde yasal sigara satış ve dağıtımında çalışan distribütör, toptancı, bakkal ve esnafa zarara neden oluyor.
Devletin vergi gelirlerinin de düşmesine neden oluyor. Son yıllarda kaçak sigara satışının yerini yasa dışı açık tütün satışına bıraktığı görülüyor. Başta İzmir olmak üzere Antalya, Mersin, Adana ve Konya gibi büyük şehirlerde yasa dışı açık tütün satış noktalarının sayısında geçtiğimiz yıllara kıyasla ciddi artışlar yaşanıyor.
Yasa dışı açık tütün satış noktası 4 yılda %115 arttı
Yasa dışı tütün mamulü satan nokta sayısının en yüksek olduğu illerden biri olan İzmir’de, 2018 yılından bu yana bu ürünlerin satışının yapıldığı yerlerin sayısı ortalama yüzde 115 arttı. Bu artışla birlikte İzmir, en çok illegal tütün mamulü satış noktası bulunan ilk 5 ilden biri oldu. Devletin 20 milyar TL’nin üzerinde vergi kaybına uğramasına neden olan yasa dışı tütün ticareti, esnafın ticareti açısından da risk oluşturuyor. Vergilendirilemeyen yasa dışı tütün ürünleri, ruhsatsız satış noktalarında denetimsiz bir şekilde tüketiciyle buluşurken, yasalara uygun şekilde faaliyetlerini yürüten ve vergisini veren esnafın da gelir kaybına neden oluyor.
Yasal düzenlemeler yapıldı, cezaların uygulanması bekleniyor
Tütün ürünlerinin kaçakçılık, yasa dışı imalatı ve sahte üretim gibi her türlü kanunsuz ticaretinin önlenmesinde yasal düzenlemeler büyük önem taşıyor. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde yapılan düzenlemelerle, yasa dışı tütün ve tütün mamulü ticaretine ağır hapis cezaları getirildi. Hemen hemen her gün operasyon ve yakalamaların devam etmesine rağmen yasa dışı ticarette ve satış noktasında gözlemlenen artış endişe veriyor. İzmir esnafı, yaptırımların uygulanması ve bu ticaretin önüne geçilmesi için devletin desteğini bekliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.