Yaşamadığımız Olayları Neden Yaşamış Gibi Hatırlıyoruz?

Yaşamadığımız Olayları Neden Yaşamış Gibi Hatırlıyoruz?

İngiltere'de yapılan bir araştırma her iki insandan birinin yaşamadığı olayları olmuş gibi hatırladığını ortaya koydu.

İngiltere'de bulunan Warwick Üniversitesi insan hafızasına dair ilginç bir araştırma ortaya koydu. Ntv'nin haberine göre İnsanların yaşadığı hafıza problemlerine odaklanan araştırma her iki kişiden birinin yaşanmamış olayları hatırladığını tespit etti.

Warwick Üniversitesi'nden profesör Kimberley Wade tarafından yapılan araştırma 400 katılımcıyla yürütüldü. Araştırmaya katılanlara yaşanmamış bir olayın hikayesi anlatıldı ve zamanla ilgi çekici olayları insanların kendi yaşamış gibi içselleştirdiğini ortaya koydu.

Profesör Wade katılımcılara küçük bir çocukken yaşanmış olabilecek, sıcak balon gezintisi, birine yapılan bir şaka gibi farklı olayların yaşandığı hikayeler anlattı. Hikayeleri birden fazla dinleyen katılımcıların sanki olayları yaşamış ya da yaşandığına tanıklık etmiş şekilde hafızalarına yerleştirdiği tespit edildi. Katılımcıların yüzde 30'u olayı tamamıyla yaşanmış gibi hatırlarken yüzde 23'lük bir kesim ise hikayeyle kendisini belli bir ölçüde ilişkilendirdiği belirtildi.

GÖRSEL HAFIZANIN MÜDAHALESİ ÖN PLANDA
İngiltere'de yapılan araştırmada katılımcılara anlatılan hikayeleri desteklemek için olaya ilişkin fotoğraflar kullanıldı. Sonuçlar görselle karşılaşmış kişilerin olayı daha fazla kabul ettiğini, bu sürecin olayı kendi hafızalarında daha kolay canlandırabildiğini ortaya koydu.

İNSANIN KAYGAN HAFIZASI
Profesör Kimberley Wade insan hafızasının çok kaygan bir zeminde ilerlediğini belirtti. Hafızaya ilişkin yapılan araştırmanın bilim dünyasında yavaş yavaş bir alan oluşturabildiğine değinen Wade, "Geçmişte gerçekten yaşanmış olaylarla, başkalarının anlattığı ama hafızada yaşanmış gibi yer eden olayları ayırt etmek çoğu zaman mümkün değil. Araştırma sonuçları yanlış anıların insanların davranışlarını, tavırlarını ve niyetlerini de değiştirdiğini gösteriyor. Bu sonuçlar toplumda hayati öneme sahip olan mahkeme tanıklığı, terapiler gibi anılara dayanan olguları da etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.