''Yaşar''lı Öğrencilerden Faydalı Tasarımlar
Giyilebilir EKG, riski ortadan kaldıracak; OGS yüzde 90 daha ucuz olacak.
Yaşar Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği öğrencileri otoparklarda kullanılan otomatik geçiş sistemini (OGS) yeniden tasarlayarak yerelleştirirken, giyilebilir EKG cihazı ile kalp hastaları için riski ortadan kaldıracak sistemler tasarladı.
Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri akıllı ve düşük maliyetli çözümler ürettikleri bitirme projelerini sundu. Projeler sayesinde otoparklarda kullanılan OGS sistemi yüzde 90 daha az maliyetle üretilirken, giyilebilir EKG mikroçipiyle akıllı telefon üzerinden kalp ritimlerinin izlenmesine olanak sağlanacak. Öte yandan kişinin güzergâhını takip ederek önünü aydınlatan hava aracı (drone) ise arama kurtarma operasyonlarında kullanılabilecek.
Yerelleştirilen sistemler ile ülkeye katma değer sağlayan ve sağlık açısından riskleri en aza indirgemenin hedeflendiği projelerin ayrıntıları şu şekilde;
Otopark kullanılan OGS daha ucuz (Ahmet Kaan Şanal – Deniz Akgün)
“Bu sistem mevcut olarak otoparklarda kullanılan sistemin benzeri olarak üretildi. Burada en büyük fark ise bu sisteminin yerlileştirilerek üretilmesi. Bazı firmalar tarafından yaklaşık 1000 dolar civarında fiyat biçilen bu sistem öğrenciler tarafından sadece 100 dolara mal edildi. Ekonomik olmasının yanı sıra piyasada kullanılan sistemlerin birçoğunda, araçların aynı anda geçmesi, yoldan geçen herhangi bir aracın etiketinin okunması, istenilen mesafede bariyerin açıp kapatma yapamaması gibi sorunlar da tasarlanan ürün ile ortadan kaldırılacak”
Akıllı telefon ile kalp ritmi takip edilebilecek (Kaan Kocaay – Vural Erarslan)
“Bu projede giyilebilir bir kalp atış gözlemcisinin tasarımı ve uygulamasının yapılması amaçlandı. Hali hazırda var olan hastane EKG sistemlerindeki kablo yığınını ortadan kaldırması ve kullanılan mikroçip aracığıyla alının bilgilerin akıllı telefonda görüntülenmesi hedeflendi. Proje sonucunda herkese kolayca uygulanabilir mobil bir kalp atış izleyicisinin sağlanması ayrıca hastaların yaşam kalitesinin artırılırken, kritik durumlarda riskin ortadan kaldırılması temel çerçeveyi oluşturdu.”
Arama kurtarmalarda kullanılacak kişiyi takip eden drone (Cüneyt Özgün – Ogün Levent)
“Projeyle gece yapılan arama kurtarma çalışmalarına kolaylık sağlanması hedeflendi. Öğrenciler tarafından yapılan yazılım ve kullanılan mikroçipler yardımıyla hava aracı (drone) bağlı bulunduğu kişiyi belli bir yükseklik ve uzaklıktan takip edecek. Arama kurtarma çalışması yapan kişiyi yapılan yazılım sayesinde takip eden hava aracı aynı zamanda üzerindeki aydınlatma sistemiyle çalışmaları kolaylaştıracak”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.