Yaz akşamları kilo aldırıyor
Doğanın canlandığı yaz mevsiminde bedenimizde ve ruhumuzda yaşanan değişimler, kilo kontrolünü sağlamakta çeşitli zorluklara yol açabilir.
Özellikle de uzun yaz akşamları boyunca yapılan yemek kaçamakları, kilo vereyim derken kilo almanıza sebep olabilir. Üstelik yanlış seçilen besin grupları sadece kilo problemlerini değil, psikolojik olarak da sorunları beraberinde getirebilir. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Seda Dursun, yaz ayları için doğru beslenmenin ipuçlarını veriyor.
Yaz aylarında düzenli beslenme neden önemli?
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte vücuttaki sıvı kaybı artar ve vücudun mineral dengesi bozulur. Bu durum yorgunluğa ve isteksizliğe yol açar. Ayrıca yeterli besin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri, sigaranın fazla kullanılması yorgunluk belirtilerini arttıran unsurlar olarak kabul edilir. Dolayısıyla özellikle yaz ayarlarında sağlıklı ve düzenli bir beslenme rutininin olması ekstra önem kazanır.
Yaz aylarında uyulması gereken beslenme kuralları;
Yaz ayları, sebze-meyvelerin çeşitliliği ve zengin vitamin-mineral içeriğiyle vücudumuzun ihtiyacının karşılanmasında oldukça önemlidir. Gün içerisinde ara öğünlerde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
Yazın B Ve C vitamini, magnezyum, potasyum kaynaklı besin tüketimi özenle karşılanmalıdır. Bağışıklık sistemi güçlenerek hastalıklara karşı koruyucu bir bağışıklık sistemi oluşturulmalıdır. Kuşburnu, yeşil-kırmızı biber ve maydanoz öğünlerimizde düzenli tüketilerek enfenksiyonlara karşı koruyacaktır.
Gün içerisinde iştah kontrolümüzü sağlayan, güne zinde ve enerjik başlatan en değerli öğünlerden biri olan sabah kahvaltısı uyandıktan en geç 1 saat sonra yapılmalıdır.
Çay, kahve, asitli ve aşırı şekerli içecek tüketimi azaltılmadır. Bu içeceklerin yerini şeker katılmadan doğal olarak hazırlanmış limonata, soğuk naneli ayran, mevsim meyveleri ile hazırlanmış süt alabilir. Yada uyumadan önce içeceğiniz bitki çayları, yeşil çay, rezene, papatya sizi rahatlatarak kaliteli bir uyku sağlayacaktır.
Tükettiğimiz su miktarı oldukça önemlidir. Günde ortalama 2,5-3 litre su alımı sağlanmalıdır. Tüketeceğimiz suyu daha keyifli bir hale getirmek için su şişelerinize taze meyveler ekleyebilirsiniz.
Geceleri aşırı yağlı, salçalı, kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Midenizi ve diğer sindirim organlarınızı rahatsız ederek uykunuzu verimli alamamanıza sebep olur
Kahvaltı, öğle, akşam öğünlerinizde sofranızdan rafine edilmiş ürünleri kaldırın. Bu ürünler kanınıza hızlıca karışarak kan şekerinizin ani iniş-çıkışlarına sebep olacaktır. Rafine edilmemiş ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Kepekli pirinç, bulgur, tam buğday unundan hazırlanmış makarna ve ekmek çeşitleri gibi lif içeriği oldukça yüksek besinler tercih edin
Beslenmenin yanı sıra açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Uzun yürüyüşlere çıkamıyorsanız, sabah kalkınca odanızı havalandırıp mekanın oksijenle dolmasını sağlayıp, gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Böylece dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayıp, güne daha canlı başlayabilirsiniz.
Stres ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Günlük hayatta yaşanan her şey strese yol açabilir. Önemli olan bu durumun devam etmemesidir. Stresten uzaklaşmak için egzersiz çok faydalı bir çözümdür. Egzersiz yapmak istemediğiniz durumlarda yoga, pilates, masaj gibi sizi iyi hissettirecek vücut kompozisyonunuzu çalıştırarak endorfin hormonu salgılatacak aktiviteler deneyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.