Yaz aylarında bronşite dikkat!
Bronşit, bronşların iltihaplanmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Bronşite virüsler ve bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra sigara, astım ve çeşitli alerjiler de neden olabilir.
Solunan hava, soluk borusundan akciğerlere geçer. Akciğerlerde soluk borusunun ikiye ayrılmasıyla oluşan bronşların çeşitli sebepler ile iltihaplanmasına bronşit adı verilir. Bir tür enfeksiyon hastalığı olan bronşit; mevsim geçişlerine, yaşa ve kişinin diğer sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterebilir. Bronşitte öksürük ve balgam en yaygın belirtilerdir. Nefes darlığı ise ilerleyen kronik bronşitte sıklıkla görülür. Grip ve nezle vakalarında olduğu gibi öksürük ve enfekte olmuş kişiye ait eşyalara temas yoluyla bulaşabilir.
BRONŞİT NEDENLERİ
Akut ve kronik bronşitin nedenleri birbirinden farklıdır.
Akut Bronşit Nedenleri
Akut bronşit nedenlerinde büyük oranda virüsler ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıkları rol alır. Bazı akut bronşit rahatsızlığı bulunan kişilerde ise mikoplazma türü bakterilerin hastalığa neden olduğu gözlemlenmiştir. Akut bronşite neden olan diğer etmenler arasında; fiziksel ya da kimyasal ajanların solunması, sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı veya ikinci elden solunan sigara dumanı, çeşitli alerjiler ve zayıf bağışıklık sistemi bulunur. Öksürük ile havaya yayılabilen ve bulaşıcı hale gelen akut bronşit etkenleri, aşırı soğuk ya da kuru havalarda daha kolay yayılabilir.
Kronik Bronşit Nedenleri
Sigara içmek kronik bronşitin en yaygın nedenidir. Bunun yanı sıra kronik bronşit sebepleri arasında hava kirliliği, toz ya da endüstriyel kimyasallar ile temas halinde olmak da yer alır. Solunum yolları hastalıkları kronik bronşite neden olabileceği gibi gastroözofageal reflü hastalığı da kronik bronşiti tetikleyici bir faktör olabilir.
BRONŞİTE NE İYİ GELİR?
Bronşit, evde uygulanacak yöntemler ile tamamen tedavi edilemez ve doktora başvurulmayan durumlarda ilerleyebilir. Ancak doktor kontrolünde uygulanabilecek bazı basit yöntemler ile tedaviye katkı sağlanıp iyileşme süreci hızlandırılabilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
• Gün içinde bol miktarda su tüketmek
• Sigara veya diğer tütün ürünlerinin kullanımını durdurmak
• Tozlu, kirli, dumanlı, havasız ve nemsiz ortamlardan uzak durmak
• Ortamı düzenli aralıklarla havalandırmak ve ideal nem dengesini korumak
• Bağışıklık sistemini güçlendirmek
• Beslenmeye dikkat etmek
• Elleri sık sık yıkamak ve dezenfektan kullanmak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.