Yaz aylarında varis oluşumuna dikkat edin!
Yaz aylarının gelmesiyle vücut ısısı yükselir ve cilde yakın olan damarların, vücut ısısına göstermiş olduğu tepki, özellikle de varis olan bölgeleri rahatsız eder.
Yaz aylarının gelmesiyle vücut ısısı yükselir ve cilde yakın olan damarların, vücut ısısına göstermiş olduğu tepki, özellikle de varis olan bölgeleri rahatsız eder. Varis, özellikle ince deri altındaki toplardamarların, mavi renkte, genişlemiş ve kıvrılmış bir halde görülmesidir.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Konukoğlu yaz mevsimiyle birlikte daha çok konuşulan varis hakkında dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti.
Varis neden olur?
Varis oluşumunda pek çok unsur etkilidir. Fazla kilo, gebelik, uzun süre ayakta kalma, doğum kontrol hapları, bazı meslekler, hormon tedavisi, yaşlılıki aşırı dar giysiler ve genetik faktörler varis oluşumunu tetikler. Varis, toplardamar kapakçığındaki yetersizlik sonucunda ortaya çıkar. Damardaki kan geri kaçarak, damar içerisinde göllenme oluşturur. Bu durum karşısında damarda yüksek basınç ve şişkinlik oluşumu başlar. Uzun süren bu durum, damarda genişlemenin artmasına neden olarak, kıvrılmalar başlar.
Varisin belirtileri nelerdir?
Varis, toplardamarın kan akışında sorun çıkması sonucunda oluşarak, zaman zaman rahatsızlık verir. Varis belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Bacaklar mavi ve mor renkli şişkinlikler oluşur,
- Ağrı oluşumu başlar,
- Bacaklarda şişkinlik ve uyuşukluk oluşur,
- Kaşınma olur.
Varis çeşitleri nelerdir?
Varis hakkında yapılan araştırmalara göre temel olarak 3 tüp varis vardır. Bunlar;
Büyük boy varisler: Derinin yüzeyinde çok kabarıklık yapan, 4-15 mm arasında çapı olan varislerdir.
Orta boy varisler: Deri yüzeyinde hafif kabarıklık yapan, yeşil renkli 2-4 mm çapında değişen varislerdir.
Kılcal varisler: Deri yüzeyinde kabarıklık yapmayan, 1-2 mm çapında küçük kırmızı mor renkli varislerdir.
Varis tedavisi nasıl yapılır?
Varis tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Tedavi için geleneksel olarak görülen yöntem, varisli damarın çıkarılmasıdır. Ancak bu hem zahmetli hem de iyileşmesi uzun süren bir yöntemdir. Bir diğer yöntem, varisli damarın içine köpük göndererek varisi düzeltmek ve damar skleroterapisidir. Ancak bu yöntemde varisin tekrarlama riski yüksektir. Teknolojik gelişmeler ile artık varislerin tedavisi çok daha kolaydır. Lazer tedavi yöntemiyle damar içerisine kateter yerleştirilerek damar içerisine ışın gönderilir. Bu sırada ısı oluşur ve damar yakılarak varisli bölge temizlenir. Bu yöntem sırasında lokal anestezi uygulanır ve kişi kısa süre sonra günlük hayatına devam edebilir.
Varis oluşumunun nasıl önüne geçilir?
Varis, hem ağrı hem de estetik açıdan kişilerin motivasyonunu düşüren bir rahatsızlıktır. Varis oluşumunun önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar;
- Düzenli egzersiz yapmak,
- Uzun saatler ayakta ve oturarak çalışmaktan kaçınmak,
- Fazla kiloları vermek,
- Uzun saatler bacak bacak üstüne atarak oturmamak,
- Topuklu ayakkabı yerine düz ve rahat ayakkabılar tercih etmek,
- Uzun süre ayakta kalınması halinde bacakları havaya kaldırarak dinlenmek,
- Ayakta çalışmayı gerektiren mesleklerde, varis oluşumu engellemek için varis çorabı kullanılabilir,
- Uzun saatler oturulması halinde ara ara kalkıp hareket edilmelidir,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.