Yeminli Mali Müşavirler Her Yönüyle İndirimli Kurumlar Vergisi Seminerine Katıldı
"Her Yönüyle İndirimli Kurumlar Vergisi" semineri İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası ve Vergi Denetim Kurulu İzmir Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı işbirliğiyle 29 Mart Çarşamba günü İzmir YMM Odası Konferans Salonu'nda yapıldı.
Vergi Başmüfettişi Dr. Salih BAYRAM'ın konuşmacı olduğu seminere yeminli mali müşavirlerden ilgi büyüktü.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin açılış konuşmasında “Bugün burada her yönüyle indirimli kurumlar vergisi yani vergi mevzuatını konuşacağız. Bilgiler paylaşıldıkça çoğalıyor. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük katkıları olan İzmir Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı Sayın Murat Olgun’a ve aynı zamanda üyemiz olan Vergi Başmüfettişi Dr. Salih Bayram’a teşekkür ederim.
Vergi mevzuatı ile ilgili bütün otoritelerin birleştiği hatta devletin resmi kayıtlarına girmiş olan 3 temel tespit vardır.
2014-2018 yılları için 10. kalkınma planı hazırlandı. Bu plana temel teşkil eden Vergi Özel İhtisas Komisyonu Raporunda da sayacağım hususlar belirtilmiştir.
Birincisi vergi mevzuatı çok karışık, ikincisi vergi mevzuatı çok sık değişiyor, üçüncüsü ve önce saydıklarımın doğal sonucu olarak vergi mevzuatının yeniden yazılması gerekiyor.
Vergi kanunları yamalı bohça gibi. Ek maddeler, geçici maddeler, yeni ilave edilenler, yürürlükten kaldırılanlar, gerçekten çok karmaşık. Bu karmaşa sadece kanunla da sınırla değil. Bu kanunları açıklayan ikincil mevzuat olan tebliğlerin son derece geniş kapsamlı, olduğunu görüyoruz. Hatta tebliğlerde kanunu aşan düzenlemeler olduğunu görüyoruz.
Diğer taraftan özelgeler yeterince açık verilmiyor. Özelgelerde mükelleflere yapacağı işlem çok iyi tarif edilmezse, mükellef mevzuattan uzaklaşmış olur. Sonuç olarak mevzuatın yeterince açık olmaması mükellef ile müfettişleri karşı karşıya getirir ve ihtilaflar doğar.
Vergi Mevzuatı gelişmiş ülkelerde bu kadar sık değişmiyor. Zorunlu hallerde yapılan değişiklikler, 2 ya da 3 yıl önceden yapılıyor. Bizde ise bir sabah bakıyoruz, kanun değişmiş. Resmi gazetede yayımlanmış olan kanun aynı gün yürürlüğe girmiş oluyor. Sık değişen mevzuat istikrarı ve yatırım kararlarını olumsuz olarak etkiliyor.
Sonuç olarak vergi mevzuatı basit anlaşılabilir bir yapıya dönüştürmek için yeniden yazılmalıdır. Yeniden yazım çalışmaları başlamıştır. Kurumlar vergisi, yeniden yazılmış durumda. Vergi usul ve gelir vergisi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Diğer taraftan bunlara paralel olarak ikincil mevzuatta da bir takım yeniden yazım çalışmaları var. Katma değer vergisi, 6183 Sayılı Kanun ve kurumlar vergisi kanunu tek tebliğ olarak düzenlenmiş durumda.
Ancak yeniden yazmak da çare olmuyor. Aslında topyekûn anlayış değişikliği gerekiyor. Kanun yazma tekniğinin her geçen gün ileri gitmesi gerekirken, bu konu da önemli zaaflar olduğunu düşünüyorum. Yeniden yazılan vergi kanunlar vergi tekniğine ve kanun yazım tekniğine uygun yazılmalıdır. Eskiden yatırım indirimi diye bir uygulamamız vardı. Çok kolay uygulanabiliyordu. Bu uygulamayı pratik olarak alıp, geliştirmek gerekirken, indirimli kurumlar vergisi adı altında son derece komplike bir düzenleme yapılmış. Vergi mevzuatı mutlaka basit, sade ve kalıcı hale getirilmelidir.
Son 3 yıl içinde İzmir ilinde mükellef bazında İndirimli Kurumlar Vergisi rakamları şöyle; 2013 yılında indirimli kurumlar vergisi uygulayan mükellef sayısı 70 ve İndirimli Kurumlar vergisine tabi matrah 160 milyon, 2014’te indirimli kurumlar vergisi uygulayan mükellef sayısı 99, matrah 346 milyon olmuş; (hem sayı hem matrah artmış) 2015 yılında 117 mükellef bu uygulamadan yararlanmış ve 1 milyar 848 milyonluk matraha ulaşmış. Bu rakamlar gösteriyor ki indirimli kurumlar vergisi uygulaması her geçen gün artıyor. Bugün burada bu konuyu detayları ile inceleyeceğiz.” dedi.
Seminer İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin’in Vergi Başmüfettişi Dr. Salih Bayram’a plaket takdimi ile son bulmuştur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.