Yeteneğe göre eğitim her çocuğun hakkı

Yeteneğe göre eğitim her çocuğun hakkı

“Gelecekte mutlu bireyler yaratmak için çocuklara yeteneklerine göre eğitim vermeliyiz. Bırakın çocuk yeteneğinin götürdüğü yere gitsin”

Türkiye’nin dünyadaki eğitim kalitesini yakalaması için çocukların yeteneklerine uygun eğitim alması gerektiğini dile getiren Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın, “Gelecekte mutlu bireyler yaratmak için çocuklara yeteneklerine göre eğitim vermeliyiz. Bırakın çocuk yeteneğinin götürdüğü yere gitsin” dedi.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın, Özel Piri Reis Okulları’nda iki yıldır uygulanan “Yetenek Haritası Projesi” hakkında velilere bilgi verdi. Çocukların farklı yönlerini ortaya çıkartarak o yönde eğitim almalarını sağlamayı amaçlayan sistemin İzmir’de ilk olarak Özel Piri Reis Okulları’nda uygulanmaya başladığını anlatan Yard.Doç. Dr. Aydın, eğitim kalitesinde dünyayı yakalamanın tek yolunun yetenek odaklı eğitie olduğunu söyledi. Proje kapsamında anaokulundan ortaokul son sınıfa kadar yıl boyunca çocuklara ilgi alanlarını ve gelişimlerini ortaya çıkartacak çeşitli testler uygulandığını belirten Aydın, “Çocuğun yanıtları ışığında bir veri tabanı oluşturup, eğitim şeklini de ona göre düzenliyoruz” diye konuştu.

Erken yaş

Yeteneklerin erken yaşta keşfedilmesinin çok büyük önemi olduğunu vurgulayan Aydın, “Bir ülke yetenekli insanları var olduğu sürece varolur. Her insanın beyni doğuştan çeşitli yetenek alanlarına yatkındır. Biz çocuktaki yeteneği ne kadar erken keşfedebilirsek eğitim şeklini daha rahat çizebiliriz. Eğer ilgi duyduğu alanlarda öğrenme ve gelişme fırsatı sunarsak çocuk hem akademik hem de gerçek hayat başarısı olarak gerçek anlamda üst düzey performans gösterir” dedi.

Türkiye’deki eğitim sisteminin yetenek odaklı değil, sınav ve etüd odaklı olduğunu ifade eden Aydın, “Çoucuğumuzu anaokuluna verirken bile üniversite başarısını soruyoruz. Ulusal bir sınav var herkes orada performans istiyor. Her konuda birşeyler öğretmeyi amaçlayan bir müfredat var. Çocuk sınava yetecek kadar bildiği zaman eğitim tamam oluyor. Eğer eksik kalırsa etüdlerle tamamlıyoruz. Günümüzde böyle bir eğitimi kabul etmek mümkün değil. Eksiği tamamlamak yerine çocuğun güçlü olduğu alanda yol açmak zorundayız” diye konuştu.

Çocuğun gerçeği

Bazı velilerin ömür boyu çocukarın güçlü alanların farkına varmadığını, profesyonel veriler ışığında güçlü yanların ortaya çıkartılması gerektiğini anlatan Aydın, “Öncelikle çocuğun gerçeğini görmek, buna saygı göstermek gerekiyor. Günümüzde eğitim baskın yönlerin eğitimi şeklinde ilerliyor. Bizim ülkemizde de eğitim eninde sonunda bu yeteneğe yönelecek. Biz şu anda öncülük yapıyoruz. İstiyoruz ki her çocuk kendi yeteneklerinin götürdüğü yere gitsin, ilerde yeteneklerine uygun olmayan alanlarda çalışıp mutsuz olmasın, nevrotik bir insan olarak hayatlarını sürdürmesin. Biz çocuklarımızın mutlu insanlar olmasını istiyorsak yeteneklerini takip edip ona göre eğitim vermemiz gerekiyor. Her çocuğun yeteneklerine uygun eğitim alma hakkı vardır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.