YİĞİT, “HER YIL 35 – 40 BİN İNSAN YAŞAMINI KAYBEDİYOR”
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, inme hastalıklarından dolayı bir yılda yaşamını yitirenlerin bir yılda bütün kazalarda yaşamını yitirenlerden iki kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek bu konuda toplumsal duyarlılığın geliştirilmesini vurguladı.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Yiğit, Beyin damar grubu hastalıklarından olan inmeye karşı farkındalığın arttırılması, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması amacıyla konuyu yazılı önergeyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Yiğit, yılda 38 bin insanın yaşamını yitirmesine neden olan inme hastalıkları konusunda toplumsal duyarlılığın oluşması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.
Sağlık Bakanı Dr. Ahmet DEMİRCAN tarafından yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ye verildi.
“Beyin damar hastalıkları dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubudur. Dünyada bir yılda 17 milyon kişi inme geçirmekte ve 6 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir yani her 40 saniyede bir kişi inme geçirmektedir.
Son açıklanan TUİK raporlarına göre Türkiye’de beyin damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı 2013 yılında 35 bin 977, 2014 yılında 37 bin 403 iken 2015 yılında ise bu rakam 38 bine ulaşmıştır. Bu rakamlar, bütün kazaları dikkate alsak bile, kazalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaklaşık iki katıdır. Bu yaygın hastalık grubunda farkındalığı artırmak, koruyucu ve tedavi edici koşulların iyileştirilmesine dikkat çekmek üzere 29 Ekim “Dünya İnme Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu bağlamda;
Dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan beyin damar hastalıkları konusunda kıyas açısından ülkemiz ile dünya istatistikleri nasıldır?
Ülkemizde her yıl yaklaşık 38 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan “İnme hastalığına” karşı yürütülen mücadele yeterli midir?
İnme hastalığı konusunda tedavi ünitelerinin sayısının ve olanaklarının arttırılması, yetişmiş insan gücü ve donanımın sağlanması ve hastalık sonrası rehabilitasyon merkezlerinin çoğaltılması için bakanlığınızca hangi çalışmalar yürütülmektedir?
İnme hastalığına karşın farkındalığın sağlanması, toplumsal bilinçlenme için ülke çapında etkin program ve stratejiler yürütülmesi konusunda bakanlığınızca hangi adımlar atılmaktadır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.