Yücel, sağlıkta şiddetin araştırılmasını istedi

Yücel, sağlıkta şiddetin araştırılmasını istedi

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Son yıllarda artan sağlıkta şiddet vakalarını ve istatistikleri açıklayarak, durumun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Deniz Yücel, kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi ve toplumun kanayan yarası haline gelen bu duruma Meclis çatısı altında çözümler üretilmesinin gerektiğine vurgu yaptı.

Şimdiye kadar sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin engellenmesi için çeşitli önlemlerin alındığına, bazı yasal değişiklikler yapıldığına ancak sağlıkta şiddetin bir türlü önüne geçilemediğine değinen Yücel, istatistikler ve son olaylar ile konuya dikkat çekti. Yücel, “Sağlık-Sen verilerine göre, sağlıkta şiddet 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 50 oranında artmış ve 2022 yılında 249 şiddet olayı yaşanmış. 2023 yılında da sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin azalmadığını görüyoruz. Sadece son 2 hafta içinde Hatay/Defne Devlet Hastanesi’nde görevli 11 haftalık hamile bir uzman hekim şiddete uğradı, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli sağlık personeli Mustafa Yıldız, hastanede bıçaklandı; son olarak 17 Eylül 2023 tarihinde de İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servis önünde silahlı bir saldırı yaşandı” dedi.

241116.jpg

CHP’li Yücel, AKP iktidarlarının yasal düzenlemeler yapmadan uzun yıllar konuyu geçiştirdiğini ve yetkililerin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıracak söylemlerine aralıksız devam ettiğini vurguladığı açıklamasında şunlara değindi: “Sağlıkta şiddetin sebeplerine ilişkin yapılan çok sayıdaki çalışmada; sağlık sistemi içindeki aksaklıklar, sağlık çalışanı sayısındaki yetersizlikler, yetkililerin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıracak söylemleri gibi sebepler şiddetin sağlık çalışanlarına yönelmesindeki önemli nedenler olarak belirlenmiş. Bu temel sebepleri bile ortadan kaldıracak gerekli önlemlerin bir türlü alınmadığını görüyoruz. AKP İktidarları tarafından sağlık çalışanlarına yönelen şiddet uzun süre yönetmelik ve genelgelerle geçiştirildi, ilk defa 2014 yılında bir yasal düzenleme yapıldı. Devamında 3 kere daha sağlıkta şiddet sorununa ilişkin çeşitli cezai düzenlemeler yapıldı ancak bu düzenlemeler sağlıkta şiddet sorununu engellemeye yetmedi.”

Türk Tabipleri Birliği verilerine göre son 10 yılda yurtdışına gitmek isteyen hekim sayısının 56 kat artmasının nedeninin de şiddet ve itibarsızlaştırma olduğunu ifade eden İzmir Milletvekili Yücel, “Ülkemizde, özellikle son 10 yılda sağlık sistemindeki her sorun sağlık çalışanlarına mal edildi, sağlıkta reform adı altında yapılan her değişiklik hasta ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren yeni sorunlu alanlar yarattı. Sağlık çalışanlarının günden güne kötüleşen çalışma koşulları, mali haklarında yıllardır ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılmaması sağlık çalışanlarını daha da zora soktu. Daha insani koşullarda çalışmak ve yaşamak için sağlık çalışanları, çareyi yurtdışına gitmekte arıyor. Türk Tabipleri Birliği verilerine göre son 10 yılda yurtdışına gitmek isteyen hekim sayısı 56 kat artmış durumda. Bu durum ülkemizde sağlık çalışanı sayısının daha da azalmasına, üstelik sağlık hizmetlerindeki niteliğin de düşmesine neden oluyor. Sağlıkta nitelikli iş gücünü hızla kaybeden Türkiye’nin bu konuda çok acil bir şekilde önlem alması gerekiyor. Aksi takdirde kısa bir süre sonra sağlık sistemi bugünkünden çok daha ağır bir krizle karşı karşıya kalacak” açıklamalarında bulundu.

Torba Yasalar içinde sadece ceza artırımı öngören düzenlemelerle sağlıkta şiddetin önlenemeyeceğini vurgulayan Yücel, “Sağlık çalışanlarının mali ve sosyal hakları, sağlık hizmeti verilen sağlık kuruluşlarının koşullarının iyileştirilmesi, sağlığa erişimde vatandaşlarımızın yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması sağlıkta şiddet sorunun parçasıdır. Tam da bu nedenle de sağlıkta şiddet sorunun çözülebilmesi için bütüncül bir yaklaşımla hareket edilmesi gerekiyor. Şimdiye kadar AKP tarafından ‘Sağlıkta Şiddet’ yasası olarak kamuoyuna lanse edilen yasaların hiçbirisi müstakil bir yasa değil. Torba Yasalar içine eklenmiş, sadece ceza artırımı öngören düzenlemeler, sağlıkta şiddeti engellemek için yeterli değil” diye konuştu.

CHP Milletvekili Deniz Yücel, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesi ile ilgili olarak sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık Bakanı tarafından yapılan son açıklamaya göre; sağlıkta ‘İkinci Beyaz Reform’ dönemi başlatıldı. Ancak Sağlık Bakanı tarafından 14 Eylül 2023 tarihinde bu açıklamanın yapıldığı gün ve sonrasında sağlık çalışanlarını şiddete maruz kaldığı vakalar kamuoyuna yansıdı. Bu bile aslında ‘sağlıkta şiddet’ sorununa ne kadar yüzeysel yaklaşıldığını gösteriyor! Sağlıkta şiddet, palyatif tedbirlerle ve günü kurtarmayı amaçlayan bir anlayışla çözülemez. Bu nedenle öncelikle, sağlık hizmeti alan ve sağlık hizmeti veren açısından, sistemi neredeyse tıkanma noktasına getiren, sağlık hakkını kamusal bir anlayıştan çıkarıp bir sektör haline getiren akıl dışı sağlık politikalarından vazgeçilmelidir. Devasa şehir hastaneleri yapmak, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması, sağlık çalışanlarının daha iyi koşullarda çalışması ve vatandaşlarımızın daha nitelikli sağlık hizmeti alması anlamına gelmiyor!”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.