Zeybekçi EBSO Meclis Toplantısına Katıldı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Ege Bölgesi Sanayi Odası Özel Meclis toplantısına katıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sıkça eleştirilen bölgesel teşviklerin yerine proje ve sektörel bazlı projelere destek verileceğini söyledi. Zeybekci, "Teşvik sisteminde değişiklikten başka çaremiz yok. Yatırımcılara ne istiyorsunuz gel konuşalım diye soracağız elimizden geleni de onlara vereceğiz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sıkça eleştirilen bölgesel teşviklerin yerine proje ve sektörel bazlı projelere destek verileceğini söyledi. Zeybekci, "Teşvik sisteminde değişiklikten başka çaremiz yok. Yatırımcılara ne istiyorsunuz gel konuşalım diye soracağız elimizden geleni de onlara vereceğiz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Ege Bölgesi Sanayi Odası Özel Meclis toplantısına katıdı. Toplantıya Bakan Zeybekci'nin yanı sıra, Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, İzmir Valisi Erol Ayyıldız Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve işadamları katıldı.
Yatırım teşvikleriyle ilgili hükümet olarak oturup çalıştıklarını ve dezavantajlı kısımları avantaja çevirmeyi hedeflediklerini açıklayan Zeybekci, 18 Temmuz pazartesi günü açıklayacakları yeni sistemin darbe girişiminin ardından beklemeye alındığını aktardı. Enflasyonun azaltılması için üretimin artması gerektiğini kaydeden Bakan Zeybekci, böylece ülkenin de büyüyeceğini belirtti.
Hükümet olarak hazırlanan Yatırım Teşvik Sistemi'nin komisyondan geçtiğini söyleyen Bakan Zeybekci, yen sistemle birlikte bir Türk mucizesini gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Hem proje hem de çeşitli sektörlere teşvikler sunacakları bir teşvik sistemi üzerinde karar kılındığını açıklayan Zeybekci, "Sektörler bazında enerji, yenilenebilir enerji, savunma sanayi, teknik tarım ve tarım alanlarında, kimya, hafif raylı teknolojilerde, ilaç, sağlık, bilişim teknolojilerinin üretimi gibi önemli alanlara destek vereceğiz. Zira, Türkiye'nin kendini garanti alacak bir üretim modelini geçmesi şart" diye konuştu.
Türkiye'nin enerji, ilaç, bilişim, sağlık alt yapısı, teknolojilerin millileştirilmesi gibi alanlardaki projelere de teşvikler verileceğini kaydeden Zeybekci, "Türkiye, sağlık teknolojilerini yerlileştirmek zorunda. Bunun yapmak için de yabancı yatırımcılara yerli firmalarla ortaklı kurma gibi şarları koyacağız. Ortak olan bu firmalara da ne istiyorsunuz diye sorup düşük faizli krediden, vergi muafiyetine, sabit enerji ücretine kadar geniş yelpazede imkanlar sağlanabilecek" ifadelerini kullandı.
Verdiği örneklerle yeni teşvik sistemini anlatan Bakan Nihat Zeybekci şunları söyledi: "Örneğin rüzgar enerjisi üretecek firmaya ‘Senin 10 yıl boyunca üreteceğin elektrik miktarı şu kadar olacak. Biz de bunun şu kadarını alacağız' diyeceğiz. İlaç sanayisinde de yabancı firmaya ‘Gel şu firmayla ortaklık kur' diyeceğiz ve onlarla oturulup isteklerini, taleplerini konuşacağız. Bunlar kapsamlı şekilde planlanacak. Yeni teşvik paketinde tarzımız bu olacak."
Tüm olanakların bu firmalara sunulmasına karşın yine de işin yapılamaması halinde devreye kendilerinin gireceğini açıklayan Bakan Zeybekci, "Biz devlet olarak işin içine gireceğiz ama şirketin yönetimine karışmayacağız. Amacımız bu işbirlikleri ve teknolojileri yerlileştirme ile ihracarattaki kilogram fiyatımız olan 1.5 doları 3-4 dolarlara çekebilmek" dedi.
İzmir'in 1. Bölge teşviklerinden yararlanırken Manisa'nın 3. Bölgeden yararlanmasının haksızlık olarak değerlendirilmesine de değinen Bakan Nihat Zeybekci, yeni teşvik sisteminde İzmir için neler yapılabileceğinin de İzmir'deke işadamları ve sivil toplum örgütleriyle oturup konuşulabileceğini sözlerine ekledi.
Yatırımcının maddi sıkıntılarına düşük faizli krediler sağlayan Eximbank'ın da geliştirileceğini açıklayan Bakan Zeybekci, "Örneğin yabancı bir ülkedeki firma Türk malı ekipman, araç alırsa buna bile kredi imkanları sağlayacağız. Benzer şekilde bugün Türk müteahhitler çok ileri düzeyde işler yapıyor. Yabancı ülkeledeki müteahhitlik işlerinde o ülkelere "senin bu işini yaparız ama işletmesini de biz sürdürürüz' gibi olanaklar sunulmasında Eximbank yer alacak. Böylece uluslararası fonların karşısına çıkıp ‘Yaptığımız bu projenin geri dönüşü şu kadar süre. Bu işte şu ülkeler de garanti veriyor deyip projeyi satacağız" diye konuştu.
HERŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise 15 Temmuz ve sonrasında dosta düşmana önemli mesajlar verildiğini söyledi. Yorgancılar, "Bu olaylarda gördük ki, Mustafa Kemal Atatürk'ün laik, demokratik Cuimhuriyeti'ne sahip çıkılması hepimizin sorumluluğudur. Ülkemizin yurtdışındaki algısının değiştirilmesi için de elimizden geln herşeyi yapmaya hazır olduğumuzu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Yüksek katma değerli ürün ihracatının KOBİ'lerin tek başına yapabileceği bir şey olmadığını da sözlerine ekleyen Yorgancılar, "Eğitim, teşvikler ve teknoloji transferi birarada olursa başarılı oluruz. Biz de yeni bir hikayeyi bu 3 temel etrafında kurgulayabiliriz. Yeter ki elimizden tutun. Ayrıca Sanayi 4.0'a geçmek isteyen sanayicilerimiz için bir kaynak yaratılmalı.Buna ek olarak; dünyanın her yerinde Türk Malı satılmalı. Bunun için e-ticaretin içinde yer almalıyız" dedi
Mehmet ÖZDOĞRU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.