Zeynep Altıok: Erkence zeytini yok olacak

Zeynep Altıok: Erkence zeytini yok olacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Seferihisar’ın Orhanlı Vadisi’nde açılması planlanan taş ocağına sert tepki gösterdi.

Altıok “Taş ocağının telafisi mümkün olmayacak bir biçimde Erkence zeytinine zarar verecek ve bölge zeytinciliğini yok edecektir” dedi. Urla, Karaburun ve Çeşme’deki RES’lere de tepki gösteren Altıok, Aliağa’da termik santralin, Bergama’da madenciliğin, Ege Denizi’nde ise balık çiftliklerinin İzmir’in doğasını tehdit ettiğini ifade etti. CHP’li Altıok “Türkiye’nin gözbebeği İzmir bu doğa kıyımını hak etmiyor” dedi.

Taş ocağı Sakin Şehri tehdit ediyor

Seferihisar Orhanlı Vadisi’nde yer açılması planlanan taş ocağının ÇED olumlu raporunu TBMM gündemine taşıyan Zeynep Altıok, konuyu yazılı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. Altıok yazılı soru önergesinde “Bölge, zengin biyoçeşitliliğe sahip, geleneksel zeytinciliğin yapıldığı, üstelik birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alıyor. Seferihisar Türkiye’nin ilk Cittaslow (Sakin Şehir) olma özelliğine sahip, tarihi dokusunu korumaya çalışan, geleneksel üretimi ön plana çıkartan, bu yönde köylüleri ve üreticileri teşvik eden, aynı zamanda da önemli bir turizm merkezi. Taş ocağının planladığı Orhanlı Vadisi’nde karakteristik olarak hiç sulanmayan, sürülmeyen, hiçbir kimyasala maruz kalmayan dünyanın en saf ve sağlıklı zeytinyağını veren Erkence zeytinlikleri yer alıyor. Orhanlı Vadisi bu türün gen havuzlarından biri. Taş ocağı faaliyetleri vadideki tüm biyoçeşitliliği, tarihi dokuyu ve zeytinciliği tehdit ediyor. Taş ocağı tarımı ve hayvancılığı tehdit ediyor. Taş ocağı bölgedeki yerel kalkınma faaliyetini tehdit ediyor. Taş ocağı Sakin Şehri tehdit ediyor” İfadelerini kullandı.

Kanuna aykırı rapor nasıl olur?

3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu ve Yönetmeliğine göre zeytinlere 3 km mesafede toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan tesislerin yapılması yasaklanmış olmasına rağmen ÇED Olumlu Raporu’nun hangi gerekçe ile verildiğini Bakan Özhaseki’ye soran Altıok, “Kanuna kesin olarak aykırı ÇED Olumlu Raporu nasıl olur? Taş ocağının telafisi mümkün olmayacak bir biçimde Erkence zeytinine zarar verecek ve bölge zeytinciliğini yok edecektir. Bunun bedelini kim ödeyecek?” ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’un soru önergesinde yer alan sorular:

  1. 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu ve Yönetmeliğine göre zeytinlere 3 km mesafede toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan tesislerin yapılması yasaklanmış olmasına rağmen ÇED Olumlu Raporu hangi gerekçe ile verildi? Kanuna kesin olarak aykırı ÇED Olumlu Raporu nasıl olur? İzmir İl Tarım Müdürlüğü’nün ÇED sürecinde zeytincilik faaliyetine dair görüşü ne yöndedir?

  2. Kanuna açıkça aykırı bu ÇED Olumlu Raporu iptal edilecek midir?

  3. Bu ÇED Olumlu Raporunu veren kurul hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?

  4. Yerelde kalkınma, tarımsal üretim, hayvancılık, zeytincilik ve turizmi tehdit eden bu taş ocağı kime aittir? Bu taş ocağı başvuru sahibinin herhangi bir siyasi parti üyeliği var mıdır? Varsa hangi partiye üyedir?

  5. Taş ocağının telafisi mümkün olmayacak bir biçimde Erkence zeytinine zarar verecek ve bölge zeytinciliğini yok edecektir. Bu maliyetin bedelini kim ödeyecek?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.