Zindeliğin 10 formülü
Yılbaşı gecesi lezzetli sofralarda oturmuş olabilirsiniz. Ama fazla tüketim, yeni yılın ilk gününde sizi yorgun düşürebilir. Yeni yıla sağlıkla başlamak için bu önerileri okuyun.
Yılbaşı sofrasında istemediğiniz kadar çok şey tüketmiş olabilirsiniz. Ancak yeni yıla yenilenerek ve zinde olarak başlayabilirsiniz. Yeni yılın ilk günü bu beslenme tüyolarına uyarak sağlıklı bir adım atabilirsiniz…
1. GÜNE HAFİF BİR KAHVALTI İLE BAŞLAYIN
Yılbaşı akşamı ne kadar çok kaçırmış olursanız olun, sabah kahvaltınızı ihmal etmeyin. Ancak kahvaltıda, yılbaşı sofrasında fazlaca yorulan sindirim sistemini daha fazla zorlamamak için 1 kase az yağlı yoğurt ile yulaf ezmesi veya 2-3 dilim az tuzlu ve az yağlı yeşillikler eşliğinde birkaç dilim ekmek tüketin.
2. EN BÜYÜK YARDIMCI SU
Özellikle alkol mide şikayetleri ve sindirim problemlerine yol açabildiği gibi vücuttan fazla sıvı atımına ve sıvı yetersizliğine bağlı baş ağrısı ve halsizliğe neden olabilir. Bu nedenle yılbaşında en büyük yardımcınız ‘su’ olmalı. Günlük 10-15 bardak su tüketmekte fayda var.
3. KAFEİN ALIMI KISITLANMALI
Başınız ağrıdığı ya da yorgun hissettiğiniz gerekçesiyle sabah kalkar kalkmaz kahveye sarılıp gün boyu da elinizden düşürmemezlik yapmayın. Çünkü bu, ‘dehidrasyon’ yani sıvı yetersizliği olan metabolizmayı daha fazla sıvı kaybına iterken daha fazla baş ağrısına yol açabilir. Aynı uyarı çay ve kafein içeren gazlı içecekler için de geçerli.
4. ZERDEÇAL VE BAL KARIŞIMI
Sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı en özel bitkilerden biri olan zerdeçalı, toz halde 1 tatlı kaşığı bal ile birlikte tükettiğinizde toparlanma sürecini hızlandırdığını göreceksiniz. Aynı zamanda zerdeçalın etkin bileşeni kurkumin ise yüksek antioksidan kapasitesi ile vücutta oluşan zararlı serbest radikallerin atımına yardımcı olur.
5. YÜRÜYÜŞ ZAMANI
Fazla kaçırılan yiyecek ve içecekler hele de alkol, kolayca yağa dönüşerek depolanır. En az 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş yağ depolarının en büyük düşmanı olur.
6. KİVİ VE ANANAS TÜKETİN
Vücutta oluşabilme ihtimali olan ödemin atılmasına yardımcı olacak en faydalı iki meyve kivi ve ananastır. Gün içerisinde 2 dilim ananas ve 1 orta boy kivi tüketmeye çalışın.
7. POTASYUM KAYNAKLARINI TÜKETİN
Muz ve yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda potasyum içerir. Potasyum ise vücudun su dengesi için önemli bir mineraldir. Ödemden kurtulmak için dereotu, maydanoz, nane, roka, tere, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri içeren salatalarla fayda sağlayabilirsiniz.
8. PROBİYOTİK DESTEK ŞART
Sindirimi ve bağırsak hareketlerini düzenlemek ve yeni yılda toparlanma sürecini hızlandırmak adına gün içerisinde 2 kase probiyotik yoğurt veya 2 bardak kefir tercih edebilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirerek en az 6 hafta tekrarlamanız bağışıklık siteminin güçlenmesine ve bağırsakların onarılmasına da yardımcı olur.
9. SUYA LİMON İLAVE EDİN
Vücudun asit yükünü ve stresini azaltmak, hücrelerin zarar görmesini engellemek için yeni yılın ilk gününde birkaç bardak limon veya elma sirkesi ilaveli alkali su içmekte fayda var. Ama mideye zarar vermemek için kesinlikle aç karnına içilmemeli ve gastrit, ülser, reflü gibi problemleri olanlar, tüketim miktarı ve eklediği limon miktarına dikkat etmeli.
10. YEŞİL VEYA BEYAZ ÇAY İÇİN
Yeni yılın ilk gününde hem yüksek antioksidan kapasitesi ile vücudu yenilemek hem de ödem atmak için günde 2-3 fincan yeşil veya beyaz çay tercih edebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.