Esra Aran
40 gün kürü ENGİNAR !
Enginar diyet lifi açısından yüksek, kalori ve yağ oranı çok düşük bir sebzedir. Aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır.
40 gün boyunca beslenmeniz de ‘enginar’ a yer verdiğinizde içeriğindeki yüksek lif oranı ve içerdiği vitamin -mineraller hem sindirim sisteminizi hem de birçok var olan veya var olmaya yatkın hastalıklarınızın önlenmesine yardımcı olur.
Yapılan birçok araştırmada;
Anemi: Enginar demir eksikliği anemisi için tüketilmesi önerilen sebzeler arasında yer alır. 1 orta boy çiğ enginar, günlük demir ihtiyacının % 9 unu karşılar.
Sindirim sistemi: 1 orta boy pişmiş bütün enginar da ( yaprakları ile) 10.3 gr lif vardır. En yüksek lif içeren sebzelerinden biridir. Günlük sindirim sisteminizin aktif çalışabilmesi için lif ihtiyacınız kadınlarda minimum 21 gr , erkeklerde minimum 30 gr olmalıdır. Kabızlık yaşamamak için günlük lif haklarınızı tamamlamanız gerekir. Sebzelerde en iyi kaynak enginar.
Kolesterol düşürücü: Enginar yaprakları kandaki kolesterol düzeyini belirleyen ana enzimin üretimini baskılar. Bu yüzden sadece kolesterolü çok yüksek olan bireylerde düzenli enginar yaprakları tüketildiğinde kolesterolün zaman içinde düşürür.
Karaciğer temizleyici: Kandaki kolesterol seviyeniz istenilen referans aralığına ulaştığında karaciğerin yükü azalır. Karaciğer istenilen ölçüde çalışmasına devam eder. Karaciğer yağlanmanız gün geçtikçe azalır. Sağlıklı bir forma kavuşursunuz .
Ödem atıcı: Enginar yaprakları iyi bir idrar söktürücüdür. Böbrekleri çalıştırarak, istenmeyen toksinlerin vücuttan atılmasını destekler.
Enginarın bu kadar çok faydası varken, sofranızı lezzetlendirmenin, bedeninizi temizlemenin tam sırası…
Fırında enginar mücver : 6 kişilik
İçindekiler: 1 adet enginar, 1 adet yumurta, 1,5 yk zeytinyağı, 2 yk un, 1 taze soğan, 1 adet küçük taze sarımsak, 5 dal maydanoz, 2 yaprak taze nane, ½ çk kimyon ve karabiber, 1 çk kabartma tozu, bir tutam tuz
Yapılışı:
*Enginarları 5 dakika kadar üzerini geçecek kadar suda haşlayın. Ilınan enginarları rendeleyin.
*Üzerine yumurta, un, zeytinyağı, ince ince doğradığınız taze soğan ve taze sarımsağı, ince kıydığınız maydanoz ve naneyi ekleyin. Kabartma tozu ve baharatları da ekleyerek kaşık ile karıştırın.
* fırın kabınızın tabanına 1 tatlı kaşığı yağ ekleyin. Bütün fırın kabınızın tabanına iyice sürün. Karıştırdığınız malzemeyi fırın kabınıza dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırınınıza sürünüz. Süre veremeyeceğim. Herkesin fırının pişirme hızı farklı. Kızarınca üzerine isterseniz peynir serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
Diyet enginar salatası:
İçindekiler: 2 adet haşlanmış enginar, 1 demet roka, 6 adet cherry domates, 1 tk zeytinyağı, 1 yk nar ekşisi, az limon suyu, az deniz tuzu
Yapılışı: Enginarları küp küp doğrayınız. İkiye bölünmüş rokaları, domatesleri, zeytinyağını, nar ekşisini taze limon suyunu ve az deniz tuzunu da ekleyip karıştırın. Servis tabağına aktarınız. İsterseniz üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ilave edebilirsiniz. Salatanız hazır.
( Çk: çay kaşığı, yk: yemek kaşığı, tk: tatlı kaşığı )
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.