Senem Köse Bektaş
AÇLIK HİSSEDİYORUM PEKİ GERÇEKTEN AÇMIYIM ?
Bu soru kendini, bedenini ve duygularını anlamanda kilit bir sorudur. Yediğin besinler ile duygularımız ayrılmaz şekilde birbirine bağlıdır. Açlık ise burada kilit rol oynar. Bedenimizden gelen sezgilere giderek yabancılaştığımız, sezgilerimizden gelen doğru sinyalleri dinleme kabiliyetimizi unuttuğumuz bedenimizin bilgeliğine yabancılaştığımız ve tüm bunların sonucunda açlık olarak yorumladığımız sinyaller aslında ‘’DUYGULARIMIZ’’ olabilir mi? Peki açlığın tanımı ne olabilir? Mide gurultusu, kazınması olarak tabir ettiğimiz sinyalleri hissettiğinde mi yemek yiyorsun yada kokusu burnunda tüten seni çocukluğuna götüren lezzit bir besin olduğunda tok olsan bile yer misin? Yada ağır bir spor sonrası hissettiğin yorgunluğu açlık olarak algılayıp mideni tıka basa dolduruyor musun?
Nedir açlık?
Aslında, yedi farklı açlık türü vardır. Bu farklı açlık türlerini anlamak, vücudumuzun ihtiyaçlarına uygun beslenme için çok önemlidir. Hissettiğin açlığın hangi türden açlık olduğunu bilirsen, açlık sinyallerini de daha iyi tanır kilo almana sebep olan aşırı yemelerinin önüne geçebilirsin.. Yada sağlıksız kalorisi yüksek besinlerin yerine doğru tercihler yapabilirsin. Evet yedi farklı açlık türü var dedik. Şimdi sırayla açıklayalım;
Göz açlığı: Renkli ambalajlar, hamburgerlerin yüksek çözünürlüklü görüntüleri veya güzelce sunulan yemekler - hepsi içimizde bir göz açlığı uyandırıyor. Yiyecekleri gördüğümüzde ağzımız sulandığında göz açlığı çabucak tespit edilebilir. Ve bunu gıda sektörü çok iyi kullanmaktadır. Yemekle ilgili olmayan güzel resimler veya filmler dikkat dağıtmak için kullanılabilir.
Burun açlığı: Taze patlamış mısır, kızarmış soğan veya doyurucu cips - kokuları, kokular hafızalarımızla bağlantılı olduğu için özellikle güçlü olan bir burun açlığına neden olur. Annenin tarçınlı keki ya da doğum günü için çok sevilen çikolatalı pastanın çocukluk anıları bizde nostalji uyandırır ve bazı yemekleri, karşı konulmaz hale getirir.
Ağız açlığı: Isırdığında çıtır çıtır olan cips...Çiğnediğinde ağzında dağılan bir parça çikolata, ağzında eriyen dondurma.... Ağızda bıraktığı his ve doku özel gıdalar ağız açlığına neden olur. Ağız açlığınızda tercihiniz; Cips torbası yerine havuç, salatalık ve kiraz domates gibi gevrek çiğ sebzeler, Puding yerine yaban mersini ve fındıklı doğal bir yoğurt olduğunda hem ağız açlığınızı bastırmış olacak hemde fazladan kalori almamış olacaksınız.
Mide açlığı: Mide gurulduyor - bir şeyler yemenin tam zamanı! Belirli bir yemeği canınız çekiyor ancak mideniz guruldamıyorsa, muhtemelen bu sadece aşermedir. Aslında bağırsakların iç temizliği sırasında ortaya çıkan gurultu, sezgisel yeme ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Sezgilerinize kulak verin ve işte bu gerçek açlığı, bakliyat, kuruyemiş, tam tahıllar, sebze ve meyve ile giderdiğinizde bedeninizde buna alışacaktır.
Hücre Açlığı: Aramızdaki sporcular hücre açlığını bilirler. Hücre açlığı, karbonhidrat, sıvı ve tuz için güçlü bir özlemdir. Özellikle dayanıklılık sporcuları, aşırı yükler altında hücre açlığını çok hissederler. Bu nedenle, örneğin Ironman yarışmasında, sadece sıvının su ile temini değil, aynı zamanda şeker ve tuzun temini de hayatta kalmak için esastır. Hücrelerimiz, vücudu ve performansını korumak için bu besinlere ihtiyaç duyar.
Zihin Açlığı: Zihnimiz yeterince kullanılmadığında ve yapacak bir şeyler aradığında, yemek yemeye de karar verir. Çoğumuz bunu "sıkıntıdan yemek yemek" olarak biliriz, ne zaman zihin açlığı daha çok aktif hale gelir? Örneğin dikkatinizi acil faaliyetlerden uzaklaştırmak istediğinizde, sıkıcı bir TV filmini daha katlanılabilir kılmak için ya da mecbur yapmanız gereken bir sorumluğunuzu keyifli hale getirmek istediğinizde.... Zihnimizin aktivite ve dinlenme değişimine ihtiyacı var. Zorunlu olarak yapmanız gereken işlerinizi günlere paylaştırın, küçük hedefler koyarak sonuca gitmek çok etkili bir yol... Sakin dönemlerde, düşüncelerinizi düzenlemek ve ruhsal açlığınızı gidermek için kendinize tam bir dinlenme molası yaratın Düzenli meditasyon zihin açlığını kontrol etmenize yardımcı olur.
Kalp açlığı: İyi olmadığımız zamanlarda, mutsuz hissettiğinizde, kendinizi değersiz ve yetersiz hissettiğinizde, üzüldüğünüzde hissettiğimizde kalp açlığı hissederiz ve sadece şeker ve yağ oranı yüksek yiyeceklerde teselli buluruz. Daha sık çikolata, dondurma, tatlı, cips yemeyi tercih ederiz. Birçoğumuz rahatlıkla ulaşabildiğimiz, ön hazırlık gerektirmeyen, hızlıca bulabildiğimiz ama sonrasında bizi hayal kırıklığı yaratan yiyeceklere aşinayız.
Şunu da unutmadan belirteyim ki, stresli bir çalışma haftasından veya yoğun bir antrenmandan sonra ödül olarak verilen yemekler de kalp açlığının bir parçasıdır. Kalp açlığını önlemek için sevdiklerimizle sosyalleşmek bir numaralı yöntem...
Açlığınızı keşfedin...Çünkü gerçekten açlığının anlayanların bir beslenme planına ihtiyacı yoktur. Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun... Sevgilerimle
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14