Ayşe Baltacı
Ayak ve nasır tedavisi
Ayak ve nasır tedavisi
Kışın soğukla, yazın da sıcakla her an temas halinde olan eller ve tırnaklar, yaşınızı, yüzünüzden daha çabuk ele veriyor. Bunun yanı sıra, sürekli yapılan diyet kürleri de vücuttaki albümin ve mineralleri yok ederek, tırnaklarınızın kolayca kırılmasına ve yumuşamasına sebep oluyor. Ellerin ve tırnakların ültraviyole ışınlarına ve serbest radikallere karşı dayanıklı olmaları için bakımlarına özen gösterilmesi gerekiyor. Yazın sık sık giyilen sandaletlerin içinde bakımlı ve sağlıklı ayaklara sahip olmak için, pediküre de ayrı bir önem verilmeli. Normal şartlarda dört hafta boyunca yeterli olan pedikür, yazın en fazla üç haftada bir yapılmalı.
Deride oluşan yoğun keratinleşme yani kalınlaşma olan nasır, ayaklarda en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Hem acı veren hem de estetik olarak görüntü bozukluğu oluşturan nasır problemlerine son vermek, doğru ve düzenli ayak bakımı ile mümkün olur.
Nasır oluşmuş bölgede kişinin canını yakan şey, yüzeydeki kalınlaşma değil, bu kalınlaşmanın aşağıdaki sinir ve dokulara yaptığı baskı olur. Genellikle derinlere doğru “v” şeklinde olan nasırlar olacak, çok baskı alan bölgelerde vücudun kendi savunma mekanizmasının sonucu olarak oluşur. Baskı başlayıp, devam ettiğinde vücut otomatik olarak daha derinlerde olan kan damar ağı, sinirler ve yeni doku üreten derinlerdeki deri katmanlarını korumak amacı ile yüzeyini kalınlaştırmaya başlar.
Buradaki deri kalınlaşmasının, ayakkabı veya herhangi başka bir baskıya maruz kalarak oluşan ekstra basınçla zaman içinde yoğunlaşması sonucu, alt dokular etkilenir ve dolayısıyla ağrı oluşur.
Nasırlar; parmak üstleri, parmak araları, ayak tabanı, topuk altı ya da topuk arkasında oluşabilir. Genetik olarak ayak tabanı yüksek olan kişilerde nasır oluşma riski daha fazladır.
Basış bozuklukları olan kişilerde de zaman içinde parmak deformasyonu ve dolayısıyla nasır problemi görülebilir. Günlük hayatın büyük bir kısmını ayakta geçiren kişilerde nasır problemi daha fazla görülür. Ayağı yoran ve sıkan ayakkabılar nasır oluşmasını tetikler. Yapılan bazı sporlar sırasında ayakların aldığı darbeler nasırlanma riskini artırır. Nasırlar nadiren de olsa tırnak altları ve kenarlarında da oluşabilir.
Oluşmuş nasırların yok edilmesi ve tekrar oluşumunun engellenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise nasırın, tek seferde tamamen ortadan kaldırılamaması. En doğru tedavi doğru aralıklarla yapılacak temizleme işlemi ile olur.
Oluşmuş nasırın sıfır noktasına kadar tek seferde alınması, o bölgede tekrar ve daha fazla deri kalınlaşmasını beraberinde getirebilir. Çünkü vücut, savunmasını daha fazla arttırma gereği duyar. Bu yüzden nasırlı bölge, doğru aralıklarla ve yavaş yavaş temizlenmelidir. Ayrıca nasır bantları asit içerdikleri için şeker hastalarında kesinlikle kullanılmamalıdır.
Nasır oluşumunun engellenmesindeki en önemli ve son işlem ise günlük kullanılması gereken nemlendiricileridir. Uygun oranda üre içeren nemlendirici kremler nasır oluşumunu engeller
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.