Senem Köse Bektaş
Bedenin Zekatı Oruçtur
Oruç sadece İslamiyet tarafından değil tüm semavi dinlerde farz olan hatta semavi dinler öncesinde de kabileler tarafından inandıkları tanrıları mutlu etmek yada onların gazabından korunmak için uygulanan bir ibadettir
Her şeyin zekatı vardır. Bilginin zekatı bildiğini öğretmek, malın zekatı paylaşmak, bedenin zekatı da oruçtur. Hayatın koşturması içinde unuttuğumuz bir şey var ki bu beden bizlere emanettir. Ve dinimizde ibadetlerimizin her birinin bir anlamı bir değeri vardır. Ramazanı şerifte tutulan oruç özümüze gerçeğimize döndüğümüz şükrün anahtarıdır. Sadece midemizi değil dilimizi kalbimizi düşüncelerimizi duygularımızı da eğittiğimiz bir şükür anahtarı....
Bedenin zekatı oruçtur demiştim. Oruç fizyolojimizin arınması için çok özel bir zamandır, çok özel bir ibadettir. Bedenimizin arınmasını sağlayabilmek için sahur ve iftar sofralarında beslenme şeklimiz ve yediklerimizin ne olduğu çok önemlidir. Ruhumuzun bedenimizin zihnimizin aklımızın arındığı ayların en güzeli Ramazan ayına bir gün varken, hem ibadetimizi yapıp hem de bize emanet olan bedenimizi sağlıklı tutmak mümkündür.
Hem bedeni hem de ruhu şifalandırmak için bazı püf noktaları sizlerle
Oruç sırasında beslenmemiz, normal rutinimizden farklıdır. Uzun süreli açlıklar ve yetersiz sıvı alımından kaynaklı bağışıklık sistemimiz güçsüz düşebilir. Bunu önlemek için kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineral ve özelliklede suda çözünen vitaminlerin (C ve B grubu vitaminler) takviye olarak alınabilir.
Uzun süreli açlıklar ve susuzluk sonrası bazı bitki çayları ramazan ayının sağlıklı ve dengeli bir şekilde geçmesine katkı olacaktır.
Oluşabilecek gaz problemi ve hazım sorunları için Rezene
Toksin atma ve canlılık için Yeşil çay
Uyku problemleri için Melisa ve lavanta çayı
Son derece faydalı olacaktır.
Kullanılmasında fayda sağlayacak baharatlar ise;
Su ihtiyacını karşılamak susuzluk hissiyatını azaltmak için nane
Kandaki kolestrolü düzenlemek için kekik
Gaz ve hazımsızlık için kimyon ve kişniş
Serbest radikallerin arınması için zencefil ve zerdeçal
Sindirimin hızlanması için haşhaş tohumu
İnsülin direnci ve şeker seviyelerinin kontrolü için tarçın
Hem yemeklerinize lezzet katacak hem de şifasıyla destek olacaktır. Çok aşırı miktarlarda olmamak kaydıyla baharatlar kullanılabilir.
İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içilmelidir. Uzun süreli susuzluğun ardından mineral dengesini sağlayabilmek için bir bardak soda içilebilir.
Sahur yemeği, lifi bol glisemik indeksi düşük yavaş yavaş sindirilen gün boyu besleyici değerini hissettiren besinlerden oluşmalıdır. Tam tahıllı gıdalar, yulaf, kepek, meyve, sebze, yağlı tohumlar bu besinlere güzel örneklerdendir.
İftarda ise bir hurma ve bir bardak ballı su ile iftar açılarak ardından çorba, salata, protein değeri yüksek besinler (hayvansal yada bitkisel) tam tahıllı karbonhidratlar tercih edilmelidir.
Ruhumuzu şifalandırmak için bu ayda bol bol şükretmeliyiz. Şükür kalplerimizi açmak, sahip olduklarımızın değerini bilmek için mucizevi bir enerji açığa çıkartan en iyi egzersizdir. Ramazan ayı Rabbimize daha yakın olduğumuz bir aydır. Yaptığımız ibadetler dualar ile ona daha çok yaklaşır buda bizi kaygılarımızdan ve korkularımızdan uzaklaştırır. Ruhsal farkındalığımızın geliştiği bu ay sağlıkla bereketle huzurla geçsin... Bir araya geldiğimiz İftar ve sahurlarımız tüm ailemizin sevdiklerimizin sesleri ile neşelensin....Orucun şifası bedenimizde ruhumuzda zihnimizde aklımızda var olsun
Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle