BENLİK SAYGISI

Ana dili ve bilinci oluşmayan çocuklarda kendine ait kültürde oluşmamaktadır. Bu çocuklar zamanla yaşadıkları yerde kişisel sorun yaşamaya başlayacaktır. Bu gün yurtdışın da yaşayan binlerce Türk çocuğu bu sorunu yaşamaktadır.*

‘’Avrupalı Türkler Kongresi”

1960 lı yıllar da Almanya ya giden Gastarbeiterlerin” yani “Misafir” işçilerin birkaç yıl kalıp Türkiye ye geri dönecekleri düşünülmekteydi… işçilere geçici barınma alanları oluşturdular. Bu sayede ihtiyaç duyulan iş gücünü gidermiş olacaklardı lakin beklenen olmadı  işçi olarak giden büyük çoğunluk bulundukları ülkeler de yaşama kararı alıp yavaş yavaş barınma alanlarından çıkıp Türkiye den ailelerini getirtip yerleşik düzene geçtiler. Bununla birlikte uyum sorunları iyiden iyiye kendini hissettirmeye başlamıştı.  

Çok kültürlü ortamlara uyum kendi kültürünü kendi ana dilini öğrenmekten geçer.

Birden fazla dil ve çok kültürlü ortamlarda yetişen çocukların öz benlik saygısının gelişimi yaşadığı toplumu algılayıp değerleriyle uyum için de  yaşayabilmesi için benlik saygısı son derece önemlidir. 

Almanya’da yaşayan göçmen çocukların girift yaşamlarının için de sizleri dolaştırmak değil niyetim, aksine tam anlamıyla ana dile sahip olmamaları benlik saygısını bilmemelerinden kaynaklı farklı kültürlerin için de kaybolmaları ya da kendi içlerine kapanıp saha da verebilecekleri mücadelelerin salt para kazanmak yatırım yapmak olmadığı sosyal dünyanın kendi kültürünü tanıtmak adına çok fırsatlar yarattığı kanısındayım.

Benlik saygısı Yunan Felsefesinde ortaya çıkmıştır. Benlik; öz varlık, birini kendisi yapan şey, onu diğerlerinden ayıran temel yapı, kendilik olarak farklı biçimlerde tanımlanabilen bir kavramdır.

Ayrıca çok yönlü yorumlanabilen bir konudur yazımızın içeriği ile ilişkilendirmek  anlam bütünlüğünü koruyacağını düşünmekteyim.

Çok kültürlü ya da iki kültürlü ortam da yetişen çocuklar bulundukları ortamın kültürüne yabancı olması beraberin de çatışma zeminini oluşturmaktadır kişilik ve uyum sorunu yaşamaları kaçınılmaz oysa Almanya da yaşayan göçmen çocukların kendi kültürel benliğini oluşturmuş olmaları tabi sağlıklı kültürel bir benlikten söz ediyorum. Yaşadığı ülkenin kültürüne değerlerine de saygı duyup uyum sağlamayı kolaylaştırdığı gibi kendi değerlerinde de bir eksilme olmadığını görme fırsatı bulacaktır.

Son olarak; çocuğunuzun çok kültürlü bir ortam da sağlıklı bireyler olarak yetişmesini istiyorsanız ana dil ve benlik bilinci mutlaka verilmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar