Pınar Yeşiltay Sevim

Pınar Yeşiltay Sevim

Bunları yaparak zihinsel hijyen sağlayın

Hayat size de bazen yorucu mu görünüyor? Kişisel sorumluluklar, ailevi yükümlülükler, çalışma ya da okul hayatını yönetmek, rakiplerin önüne geçme zorunluluğu, performans beklentisi, sosyal hayata adaptasyon isteği, sosyal baskı, ekonomik güçlükler, istikrarsız enflasyon... bunların hepsi en güçlü insanın bile en iyisini elde edebileceği aralıksız bir hızda gerçekleşiyor günümüzde. Bir yanda Ortadoğu'yu sarsan savaşlar, diğer yanda baş döndürücü hızda gelişen teknoloji, öte yanda gelecek kaygısı...

Peki başkalarına olan taahhütlerimizi azaltmadan kendimize öncelik vermenin bir yolu var mı? Bunun zihinsel hijyen ile sağlanabileceğini söylesem...

Mental sağlığınızı korumak için gerekli önlemleri aldığınızda , yaptığınız her işte başarılı olmanız için kritik olan zihinsel hijyeninizi desteklersiniz.

Enerjiniz , ruh haliniz , maneviyatınız, sosyal hayatınız, motivasyonunuz ve zorluklarla baş edebilme yeteneğiniz de dahil olmak üzere hayatınızın diğer birçok yönü mental sağlığınız ve beyniniz ile doğrudan bağlantılıdır. Bununla birlikte, her gün yorgun ve isteksiz uyanıyor, sıklıkla stresli hissediyorsanız , iştahla boğuşuyorsanız veya zihniniz olumsuz düşüncelerle doluysa, zihinsel hijyeninizi yükseltmek için yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanın zamanı gelmiş demektir.

Unutmayın; Ellerinizi yıkamak kadar zihinsel hijyen de önemlidir.

MENTAL SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ZİHİNSEL HİJYENE ÖNEM VERİN.

Ancak bu kez hijyenin sabunla deterjanla olmayacağını bilmeniz gerekiyor. Öncelikle uyku döngünüzü düzenlemeden, su içme rutini oluşturmadan, beslenme alışkanlığınızı güncellemeden hijyenden bahsedilemeyeceğini bilmelisiniz.

1. Düzenli bir sabah rutininiz olsun.

2. Düşüncelerinizi dezenfekte edin.

Otomatik olumsuz düşünceleriniz fark edin ve gözlemleyerek başlayın, bu muhtemelen kendinizi mutsuz, stresli , endişeli veya depresif hissetmenize neden oluyordur. Bunların hepsi beynimizdeki duygusal merkezleri tetikleyebilir ve bu da otomatik olumsuz düşünceleriniz kontrol edilmesinin zor olmasına neden olabilir

Otomatik olumsuz düşünceleriniz ile ilgili aşağıdaki soruları yanıtlayın:

Bu doğru mu?

Bu kesinlikle doğru mu, %100 kesinlikle mi?

Bu düşünceye sahip olduğunuzda nasıl hissediyorsunuz?

Bu düşünceye sahip olmasaydınız nasıl hissederdiniz?

3. Fiziksel ve bilişsel aktiviteye zaman ayırın. Egzersizin zihinsel ve fiziksel sağlığınız açısından pek çok faydası sayılamayacak kadar çoktur. Ve unutmayın beyin en fazla egzersiz ile beslenir.

4. Ne yediğiniz konusunda iyi kararlar verin. İşlenmiş besinlerden uzak, düzenli ve mümkün olduğunca doğal bir beslenme protokolü uygulayın. Şekeri hayatınızdan çıkarın “ Gıda ilaçtır, ya da zehirdir.” Tükettiğiniz her şey, kendinizi enerjik ve odaklanmış hissetmenize yardımcı olabilir veya sizi sinirli, yorgun ve şaşkın hale getirebilir. Kendinize şu soruyu sormayı prensip edinin: “Bu beynim için iyi mi, yoksa kötü mü?”

5. Uykunuza önem verin. Nörobunama nın uykuda gerçekleştiğini ve bunun da bir anlamda beyin için arınma olduğunu bilin. Yeterli miktarda uyku alamadığınızda, huysuz ve yorgun hissetmenin ötesinde beyninizin ve vücudunuzun sağlığı etkilenir. Uyku yoksunluğu, depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları riskini artırabilir , sizi istek, bağımlılık ve bilinç bulanıklığına yatkın hale getirebilir, kilo alımına neden olabilir ve tip 2 diyabet ve Alzheimer hastalığı riskini artırabilir. Melatonin ve magnezyum gibi takviyeler daha iyi uykuyu destekleyebileceği için ihtiyaç halinde bir hekime görünerek takviye almayı düşünün.

6. Sosyal Hayata katılın. İzole ve yalnız bir hayatı tercih etmek yerine katılımcı olun.

7. Yeni deneyimler ve yeni hobiler için kendinizi motive edin. Bu yeni nöro bağlantılar kurmanız anlamına da gelecektir.

8. Olumlu düşünen, pozitif insanların hayatınızda olup sizi desteklemesine izin verin.

9. Zeka oyunları, su doku tabanlı kağıt kalem oyunları, dikkat etkinlikleri gibi boş zaman etkinliği olarak görülen şeylere vakit ayırın.

10. Ekranı azaltıp, nitelikli kitaplar okuyun, entelektüel çevrelerde bulunun, en azından sanatın bir kaç türü ile ilgilenin.

11. Barok tarzı müzikler dinleyin.

12. Yeni şeyler deneyimleyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum