Pınar Yeşiltay Sevim

Pınar Yeşiltay Sevim

ÇOCUĞUNUZLA PARA HARCAMADAN YAPILABİLECEK ETKİNLİKLER

Biz anneler ve eteklerimize yapışmış sürekli ilgi bekleyen bebeler...

Sürekli oyuncaklar alıyorsak, yeni yeni boyalarla renklendirmeye çalışıyorsak da hayallerini ve hayatlarını , aldığımız / okuduğumuz kitapların haddi hesabı kalmadıysa ama yine de çocuğunuz arayış içindeyse!

Hadi bakalım kolay gelsin... Pek çok şeyi tükettik ve bitti. Yeni oyuncaklar, boyama kitapları aldık ama arayış devam ediyor değil mi?

Ben sorunu da çözüm kaynağını da buldum arkadaşlar gözümüz aydın. Bizim sorunumuz günümüzün hastalığı olan tüketim sendromu! Elbette çocuklarımız da bundan nasibini alıyor fazlasıyla. Biz nasıl geçmişten günümüze pek çok şeyi tükettiysek çocuklar çok daha hızla tüketiyor alınan oyuncağın verdiği hazzı. Bizim büyük anlamlar yükleyip, tomarla para saydığımız oyuncaklar yalnızca bir kaç saat dikkatini çekiyor çocuklarımızın çünkü çocuklar da tıpkı bizler için süregelen zamanın içinde devinim haline ve iletişim halinde kalmayı istiyorlar. Hayatı kavramaya başladıkları andan itibaren görerek, deneyimleyerek öğreniyor ve bundan büyük keyif alıyorlar. Oysa biz ne yapıyoruz? Hayatı deneyimlemeye çalışan çocuğumuza dayıyoruz dünyanın parasını saydığımız oyuncağı. Peki neden çocuk çabucak sıkılıyor oyuncaktan da bir karton kutu ile, bir elektrik prizi ile (!), mutfaktan yürüttüğü kap kacak ile saatlerce vakit geçirebiliyor sizce? Cevabı basit! Bizi görüyor, bizi modelliyor, hayatın içindeki bizim de muhatap olduğumuz şeyler dikkatini çekiyor. O halde biz de hayatın içinden aktivitelerimizi çocuklarımız için oyun haline getirebiliriz.

Haydi hayatın içinden çocuğunuzla yapabileceğimiz aktiviteleri sıralayalım:

  • Yemek yaparken birlikte hem eğlenip, hem de hayata dahil olarak yemek yapmayı çocuğumuz için oyun / şölen haline getirebiliriz. Birlikte yemeğin içine koyacağımız malzemeleri sıralayarak ayrıca çocuğumuzun meyve ve sebzeleri de tanımasını sağlamış oluruz. Diğer yandan kek çırpmak  gibi karıştırması basit karışımları çocuğumuza vererek hem sorumluluk bilinci oluşturabilir, hem motor kaslarını güçlendirebilir hem de anne çocuk bağımızı kuvvetlendirebiliriz.
  • Belki bahçemizdeki toprağa, eğer bahçe imkanımız yoksa temin edeceğimiz saksılara dikeceğimiz fideler ile hem doğa bilinci aşılayabilir hem de her geçen gün yok olan çevre bilincini kazandırabiliriz çocuklarımıza. Ayrıca sulama periyodunu bildirerek çocuğumuzun görev bilinci kazanmasına yardımcı olabiliriz.Eğer dikeceğimiz fidemiz yoksa nohut, fasulye ...vb bakliyat çimlendirmeye ne dersiniz?
  • Çimlendirme deyince aklıma geldi; haydi çocuklarımızla çim adamlar yapalım. Evdeki kaçmış çoraplarımızı da değerlendirmiş oluruz böylece hem de çocuklarınız emin olun çok keyif alacaktır sularken.
  • Peki; piknik yapmaya ne dersiniz. Evde sıkılan çocuğunuzun yemeğini, meyvesini alıp bir ağaç altında sohbet ede ede yemeğini yemesini izlemek keyifli olmaz mı? Peki yemek faslı sonrası minik oğlunuzla futbol, güzel kızınızla yakan top oynamaya ne dersiniz? Dilerseniz kızınızla futbol oynayın (Sudelina futbolu tercih ediyor)... Biliyoruz hepimiz elbette günlük hayattaki bu faaliyetleri de yapmıyoruz malesef. Başını gömdüğümüz sosyal medya batağından kaldırıp çocuğu ile açık havada (sıcak, soğuk demeden) oynayan annelere ne mutlu.
  • Birlikte bir enstrüman çalmayın deneyin. İlk günler epey zor olacak! Gürültü kirliliği dolayısı ile tepki bile çekebilirsiniz. Birlikte bir kursa gidebiliyorsanız ya da ders alabiliyorsanız ne mutlu ama imkanınız yoksa bir mızıka, flüt gibi ekonomik müzik aletlerine yönelebilirsiniz. Youtube gibi video kanallarını beraber takip ederek evde kendi orkestranızı kurabilirsiniz.
  • En azından günde 1-2 kez hayal kurma oyunu oynayın. Örneğin konu belirleyip hayal etmeye başlayın. Bir kaç dakika gözlerinizi kapatıp aynı konuda ayrı ayrı hayal kurun ve akabinde biriniz hayalini anlatmaya başlasın. Giriş ve gelişme bölümünden sonra hayalinizi çocuğunuzun tamamlamasına izin verin. Ve onun cümleleri bitince kendi yazdığınız sonu paylaşın.
  • Peki çamaşır makinasını çalıştırmak, çamaşırları asmak gibi konularda çocuğunuzdan hiç yardım talep ettiniz mi? Bence etmelisiniz, hem gönüllü olarak hemen yardıma koşuyor hem de çok eğleniyorlar. Bizim evde 2 tane çamaşırlık var bazen kim daha hızlı asacak yarışması bile düzenliyoruz. Ayrıca çamaşır sepetindeki açık renk, koyu renk ve beyaz çamaşırları da birlikte ayırdığımızı belirtmeliyim sanırım. Böylece açık renk/koyu renk kavramları da hemen gelişiyor.
  • Para harcamadan da tıpkı çocukluğumuzdaki gibi baloncuklar yapılabilir. Haydi bir tas, biraz deterjan ve bir miktar su ile baloncuk yapıp patlatın. Baloncukları sayarak ritmik sayı çalışması da yapmış olun birlikte. 
  • Ah o artık materyaller, ah o karton kutular... Ne büyük kurtarıcı bilseniz. Dün Sudelina İkea'da gördüğü karton kutuları oradaki görevliden izin alarak eve getirmişti. Bu gün bize süpriz olarak onları üstüste dizip içine kitaplarını yerleştirmiş, ben bile çok imrendim. Bir de kaplayıp süsledik mi harika bir kitaplığa sahip olacağız. Daha önceki entrylerden birinde tuvalet kağıdından yapılabilecek harika tasarımlar paylaşmıştım dileyen inceleyebilir. Ayrıca büyük kartonlardan harika evler tasarlayabilirsiniz.
  • Yaz gelsin de kumdan kaleler yapıp, gemiler yüzdürelim sahilde.
  • Parti yapmak için büyük bütçeler mi harcamak gerek? Ya da parti yapma için ille de özel gün mü olmalı? İçinizden geçen bir gün çocuğunuz ile çocuğunuzla birlikte bulacağınız bir tema partisi hazırlayın, hatta bu tema partilerini aylık olarak planlayın bence. Mesela bizim en son yaptığımız tema partisi geçen ay kışa merhaba partisiydi. Anne baba çocuk birlikte "kışın gelişini" kutladık. Kışa yakışır bozalarımız, patlamış mısırlarımız, pamuktan karlarımız ve kış temalı izlediğimiz animasyon, karlar düşer şarkısı eşliğinde fena gülüp eğlendik. Sudelina bize okulda öğrendiği "Kış Baba" şarkısını seslenirdi kikirdeyerek.
  • Doğayı keşfe çıkıp, gördüğünüz bitkileri inceleyin hatta dilerseniz bizim gibi yaprak toplayıp kurutup koleksiyon bile yapabilirsiniz.
  • Ellerinizin izini çıkarıp boyayıp ve sonra da keserek çocuğunuzun motor gelişimini arttırmasını için teşvik edebilir, siz de kendi el izinizi çıkararak örnek olabilirsiniz.
  • Benim gibi sesiniz kötü olsa bile çocuklar ebeveynleri ile şarkı söylemeye bayılır. Kendi çocukluk / ilk gençlik yıllarınıza dair şarkı sözlerini mırıldanın bakın nasıl dikkatlerini çekecek. Sudelina bu sayede Arkadaşım Eşşek, Aboneyim Abone, Onun Arabası Var ...vb pek çok şarkıyı öğrendi (çok gerekli değil elbette öğrenmesi ama o paylaşımlarda yaşadığı mutluluk, doyum öyle yansıyor ki gözlerine). İnanın anlatacağınız çocukluk hikayeleriniz, mırıldanacağınız çocukluk şarkıları ve en önemlisi de dile getireceğiniz duygularınızı dikkatle dinleyecek ve onlarda kendi hikaye ve duygularını sizlerle paylaşacaklar. Bir diğer alternatif ise birlikte kareoke yapın :)
  • Şimdilerde ısrarla öğretilmeyen bir şey öğretin çocuğunuza. Mesela bağcıklarını bağlamasını öğretin ona. Ya da kurdeladan fiyonk yapın birlikte...
  • Yatak oyunları çocukların vazgeçilmezlerindendir sanırım. Ben de çocukken çok severdim kızım da çok seviyor. yatağa uzanıp oynayın çocuğunuzla. Sarılın, sevginizi ifade edin ona.
  • Oyun hamurları el becerileri gelişimi / motor gelişimi açısından çok faydalı. Belki hamurunuzu beraber yoğurup gıda boyası ile renklendirerek tamamen size özel bir teknikle harika objeler tasarlayıp keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.