Nesrin AKSOY
Çocuk neden spor yapmalı?
Çocuğun akademik çalışmalarının yanı sıra bilimsel temellere dayalı bilinçli ve sistemli yaptığı spor tüm yaşam boyu sağlıklı, başarılı mutlu birey olmasında ve normal gücün yüksek tutulmasında önemli bir rol oynamaktadır..
Bilinçle yaygınlaştırılması gerekli bir durumdur.
Spor yapmayan beraberin de iyi beslenemeyen çocuklar ile gençlerde de sağlıklı bir gelişim süreci beklemek yanıltıcı olur.
Peki, sporu çocuğa entegre etmeden önce nelere dikkat etmeliyiz.
Ömür boyu spor küçük yaşlarda edinilen alışkanlıklarla gerçekleşir tabii çocukların takım sporu mu yoksa bireysel spordan mı keyif aldığını tespit etmek önemli.
Siz lider ruhlu bireysel bir çocuğu, takım oyunlarına entegre etmekte zorlanabilirsiniz, Bu tür çocuklar sahada tek mücadeleyi sever kendi başarısını görmek ve tüm iltifatları kendine ister..
Takım sporlarından hoşlanan bir çocuğu, bireysel sporlarda mutlu edemezsiniz o daha çok takımına mal olan sevinci yaşamak ister..
Şunu net bilmemiz de fayda var her çocuğun yetenek alanları farklılık gösterir. Bıkmadan usanmadan branşları araştırıp denemeler yapmalarını sağlayarak mutlu olabileceği sporu bulup kalıcı hale getirilmesi, çocuğunuzun yaşamı boyunca sporsuz kalmayacağı anlamını taşır.
Çocuklar alışkanlıklarından kolay vazgeçmez. Sporu alıştırma sürecinde ısrarcı olmak belirlenen günlerde hiçbir bahaneyi kabul etmeden o disiplini vermek önemli.
Bu sancılı süreç atlatılınca spor alışkanlık haline dönüşecektir.
Spor çocuğa ne kazandırır?
Çocuklar yüksek enerjili küçük bireylerdir. Sürekli verilen sorumlulukları yerine getirmeye çabalarlar.
Statik çalışma ortamları onların hareket alanlarını kısıtlamaktadır.
Minik aralarda koşup rahatlamaya çalışan bedenleri zinde tutmak oldukça güç.
Spor fazla enerjiyi alır, sosyal ortamda ilişkileri güçlendirir buna paralel özgüven geliştirir.
Refleks güçlenir, dikkat yoğunluğu artar, hızlı düşünüp karar verme özeliği geliştir ve bu bağlamda
girişken pozitif bir kişilik ortaya çıkar.
Son olarak, sporun esas amacı çocukların fiziksel, kişisel ve sosyal gelişimini ve sağlıklı bir yaşam tarzını desteklemektir.