Dr. Taner Akman
Corona Bilgilendirme Mektubu
Merhaba
Güzel Hafta sonları
Bir çok konuyu merak ediyor neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda bilgi kirliliği nedeniyle kuşkuya düşüyoruz.
Bu mektubu baştan sona dikkatli okumanızı rica ediyorum
Öncelikle;
Önümüzdeki iki -üç haftada vaka sayılarının çok artacağını bekliyoruz. Bu da, toplumda bulaşıcılığın çok artması demek.
Aslında; *Herkes evinde oturmaya sabretse, salgın duracak; bu kadar basit.Halkımızdaki genel kanı: Coronadan (benzeri her türlü riskli hastalık için de geçerli diyebilirim) “yaşam tarzımda değişiklik yapacağıma, ilaç verin içeyim daha iyi” şeklinde.
Lütfen siz de sosyal izolasyona özen gösterin.
SALGININ BİZE VE BİZDEN BULAŞMASINI/YAYILMASINI ÖNLEME:
Virüs, zıplayan pire değil sonuçta. Virüs gezmiyor, insanlar taşıyor!
Kural belli esasen FAZLA DOKUNMA + FAZLA YAKLAŞMA!
Virüsün dokunmayla geçmesi için tutma süresi ve nem oranı olarak iki parametre var. Virüsün geçebilmesi için normal şartlar altında 10 sn gerekiyor. Eğer yüzeylerden birisi nemliyse bu süre 5 sn’ye, her iki yüzey de nemliyse 3 sn’ye kadar düşebiliyor. *(Kuru zeminler ve kuru eller, bizim için daha avantajlı) Yani bir yere dokunup elinizi çektiğinizde veya bir kapıyı açtığınızda virüs bulaşma riski çok azVirüs daha çok kişiden kişiye geçiyor. Hastalıklı bir kişiyle 1 metrelik mesafe içinde -temas etmeden- yaklaşık *10 dakika* geçirdiğinizde virüs bulaşma riski oluşuyor. Bu sürenin altında yapılan görüşmelerde (örneğin “Nasılsınız?” “İyiyiz, siz nasılsınız?” “Hoşçakalın” türünden yapılan görüşmelerde) risk çok az.
Virüsün yüzeylerin üstünde yaşama süresi pek anlam ifade etmiyor.* Önemli olan “hastalandıran miktardaki virüs”. Örneğin çelik yüzeyde 72 saat yaşar deniliyor ama başlangıçta milyon olan virüs sayısı 72 saat sonunda 1’e düşüyor ki bu da hastalandıran miktarda virüs değil. Plastik veya çelik olsun en ideal şartlarda bile yaklaşık 1 saat sonra virüs sayısı yarıya düşüyor. Yaklaşık *2 - 2,5 saat sonra ise bulaşabilecek virüs miktarı artık kalmıyor.* Yani dışarıdan aldığımız şeyleri eve geldiğimizde kapının arkasında 2 - 2,5 saat bekletirsek sorun yaşamıyoruz.
Virüs güneşin altında en fazla yaklaşık yarım saat dayanabiliyor. Bu nedenle güneşin altında daha fazla vakit geçirmeliyiz.Virüsün yemek ve içecekle geçtiğine dair şimdiye kadar bir kayıt yok. 60 derecenin üstünde pişirilen yemeklerde virüs bulunma riski sıfır.
HASTALIĞIN SEYRİ
Hafif belirtiler ya da ılımlı pnömoni: *% 81*
Şiddetli hastalık: *% 14*
Kritik hastalık (Solunum yetmezliği, şok veya çoklu organ yetmezliği): *% 5*
Genel vaka ölüm oranı % 2,3*
Yaşamını kaybeden hastaların yarısına yakınında, altta yatan en az 3 ve daha fazla hastalık var
Hasta erkeklerde, hasta kadınlara göre ölüm oranı da bariz yüksek
Yani covid pozitif olmamız “ölüm” anlamına gelmiyor
Tıbbi olarak da -çok yetkin bir Bilim Kurulumuz olsa da- bu virüse karşı savaşta bilinmezler hala çok. Türkiye özelinde, “virüsten etkilenen insan sayısı, hastalık şikayetlerine sahip insan sayısı, test yapılan insan sayısı, test sonucu pozitif çıkan insan oranı, hastaneye yatırılanların oranı, yoğun bakım gerekenlerin oranı, tedavilerin etkinliği, hayatını kaybedenlerin oranı vs.” için, 1 hafta daha beklemek, gerçek verilere sahip olmamızı ve kısa-orta-uzun vadeli bir projeksiyona eriştirebilecek.
Hastaneler ve Yoğun Bakımlar
Son 4-5 gündür artık tüm hastaneler teyakkuzda. Hasta odaları, yoğun bakımlar ve cihazlar hazırlandı.
Türkiye de 100.000 kişiye düşen yoğun bakım yatak sayısı 45 civarı. Amerika’da 35 lerde. Almanya, İtalya, Fransa’yı söylemiyorum, oralarda çok düşük. Şu an, bu konuda dünyada en yüksek ülkeyiz. Tek sorun solunum cihazları daha artırılmalı,bu konuda da çalışılıyor
Türkiye’de Yoğun Bakım yatak sayısı: 42.000 _Erişkin: 30.000
En önemli eksikliğimiz nüfus başına düşen hekim hemşire ve yardımcı sağlık personeli……
YOĞUN BAKIMDA YATAN BİR HASTAYA HEKİM DAHİL 6 SAĞLIK ÇALIŞANI HİZMET VERİYOR
SADECE SİZ KURALLARA UYAR EVDE KALI HİJYEN KURALLARINA UYARSANIZ
6 DOKTORLUK İŞ YAPMIŞ OLURSUNUZ
Teşekkürler
İyi hafta sonları
Güzel günler göreceğiz
Dr. Mustafa Vatansever
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.