Senem Köse Bektaş
‘’FARKINDALIKLA YEMEK’’ NEDİR?
Yemek yerken de mi farkında olalım anda kalalım? Son zamanların trend sözlerinden olan ‘’Farkındalık’’ ‘’Bilinçli olmak’’ anlamına gelen Mindfullness beslenmede de söz sahibi olan bir kelime haline geldi. Mindful Eating olarak da bir çok literatürde yerini almış olsa da Türkçe kelime anlamı ‘’farkındalıkla yada bilinçli yemek‘’ tir.
Bir çok alanda olduğu gibi beslenmede de yeni kelimeler yeni yaklaşımlar yerini alıyor. Aslında bir çoğu isim değiştirerek karşımıza çıkan atalarımız tarafından hep uygulanan bilinen yöntemler...Farkındalıkla beslenme de bunlardan biri...
Büyüklerimizden çoğumuz şu cümleleri duymuşuzdur...Yemek yerken konuşulmaz... Lokmanı iyice çiğne ki miden yorulmasın...Ayakta yada şifanın piri Lokman Hekim’ in en sevdiğim sözü ‘’ Çok yeme, iştahın gelmeyince yemek yeme.’’
Aslında bildiğimiz bu güzel ve değerli bilgileri nasıl unuttuk derseniz, hayatın koşuşturmacası, hep bir yerlere yetişme telaşı, daha fazla iş bitirme isteği, sözüm ona zamanı verimli kullanmak için yemeye ayrılan zamanların kısıtlanıp ayak üstü atıştırmaların artması, daha fazla isteklerin olması...Daha sayfalarca yazabileceğim nedenler günümüz insanını sadece beslenmede değil bir çok eylemde daha hızlı hareket etmeye doğru sürükledi.
Peki ‘’Farkındalıkla Yemek’’ nedir?
Farkındalık, burada ve şimdiyi yaşamaktır. Kendinizi tamamen ana kaptırır, bedeninizi ve çevrenizi tüm duyularınızla bilinçli olarak algılarsınız.
Ve bunun yemekle ne ilgisi var?
Dikkatli yeme, yemeklerinizi bilinçli olarak algılamanız ve yemeniz anlamına gelir: Koku, görünüm, sesler, tat. Hızlıca yemek yada bir atıştırmalık yerine bilinçli bir yeme eylemi ile daha yavaş ve daha az yersiniz. Ayrıca, yemek çok daha lezzetli hala gelir. Çünkü yemeklerin yaşam enerjisi ‘’Prana’’ tam, yavaş ve bilinçli çiğneme yoluyla ortaya çıkar. Yenen yiyeceklerin tüm tatları ve aromaları ancak çiğneme ve tükürük ile ortaya çıkar.
Nasıl, ne ve hangi koşullarda yemek yediğimiz midemizi ve bağırsak sağlığını direk etkiler.
Farkındalıkla Yemenin adımları:
Burada ve şimdiyi deneyimleyin
Beynimiz sürekli bir düşünce, duygu ve değerlendirme akışı üretir ve bu akışın içinde günlük yaşamda sık sık birbirine karışır ve böylece burnumuzun önündekini gözden kaçırırız. Dikkatli olmamıza yardımcı olan şey duyularımızdır.
Yemeğimizi yerken, koklarken, tadarken, işitirken ve görürken sadece yeme eylemi ile ilgileniyorsak, bilinçli yiyoruz demektir. Dikkatli yeme aynı zamanda ne yemek istediğinize dair bilinçli bir karar vermeyi, alışveriş yapmayı ve bilinçli olarak yemek pişirmeyi içerir.
Kalp ve Bağırsaktan gelen sinyalleri fark edin bağ kurun
"Bilinçli" ve "sağlıklı" yemek yemek isteyenler, yemek kararlarını çoğu zaman rasyonel, yani kafaları ile verirler. Bilinçli farkındalıkla yeme aynı zamanda vücut sinyallerini ve ihtiyaçlarını dinlemek anlamına gelir. Bilinçli beslenmek; Yemeklerinizi sabit saatlere ve kurallara göre planlamak yerine, kalp ve bağırsak hissi ile yemek yemek ve tadını çıkarmakla ilgilidir.
Farkındalıkla beslenme neden sağlıklıdır?
Farkındalık sağlıklıdır. Farkındalık egzersizleri sırasında stres hormonu kortizol seviyesinin önemli ölçüde düşmektedir. Kan basıncı ve nabızda düşer ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Vücudun belirli kısımlarını hissetmeye veya nefesi fark etmeye odaklandığımız çeşitli farkındalık egzersizleri vardır. Bilinçli yemek farkındalık egzersizlerinden biridir. Ve olumlu etkileri ise;
Sakinleşir ve rahatlarsın.
Daha mutlu hissedersin.
Günlük hayata bir mola verirsin.
Yeme miktarın azalır.
Yediklerinden daha fazla keyif alırsın.
Senin için neyin önemli olduğunu yerken anlarsın.
Açlık ve tokluk hissiniz iyileşir.
Fark etmek şimdinin enerjisini, şifasını...Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni