Elif Topaloğlu
FİZYOLOJİ BİLMEYEN REFLEKSTERAPİST OLMAZ!
Sevgili Medya Ege okurları,
Geçen haftaki yazımda, uygulayıcının mesleki yetersizliği olduğunda tedavi edildiğinizi düşünüp aslında nasıl sadece geçici etkili bir masaj yaptırdığınızı anlatacağım bir yazı dizisi paylaşma sözü vermiş ve Anatomi ile başlamıştım. Bu haftada Fizyoloji ile devam edeceğim. Refleksterapi bir masaj değil, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış Tamamlayıcı Tıp dallarından biridir. Fizyoloji bilgisi olmayan bir Refleksterapi Uzmanı, Refleksoloji Uzmanı olamaz. Tıbbın temel derslerinden biri olan Fizyoloji tamamlayıcı sağlık dallarından biri olan Refleksterapi’de de çok önemli bir yere sahiptir.
Bir Refleksterapi uzmanı fizyolojinin tanımını, ilgili alanlarını ve fizyolojinin Refleksterapi tedavisindeki önemini bilmelidir. Fizyoloji içerisinde fiziksel ve kimyasal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmalı, hücrenin yapısı, tipleri, fonksiyonları, hücre organizasyonu, doku ve organ kavramı, hücreler arası organizasyon, canlı organizmada iç ortam-dış ortam, homeostatik kavramlar, hücrelerde madde alışverişi gibi konularını özümsemelidir.
Kısaca bir Refleksterapist gerek teoride gerekse uygulamada temel oluşturacak fizyoloji bilgilerini almış olmalı, canlı işleyişini bilmeli dolayısıyla anormal işleyiş görürse bunu tespit edip soruna odaklanarak hastalıkla uygulama arasındaki bağlantıyı kurabilmelidir.
Bunlarla ilgili örnek verecek olursam,
Refleksterapi’yi özellikle engelli bireyler üzerinde tedaviye yönelik uygulayabilmek için merkezi ve çevresel sinir sistemi bölümlerini ve işleyiş özelliklerini, sinir sistemine bilginin girişi, işleme, değerlendirme ve çıkışını sinir sisteminde impuls iletimini, somatik ve otonom sinir sisteminin işleyişlerini bilmek gerekir. Duyusal bilgileri, duyusal sistemin işleyişlerini, ağrı duyusunu, uyarıcı ve inhibe edici sistemlerin işleyişlerini, Kan-Beyin bariyerinin yapısını ve işlevini, beyin omurilik sıvısının birleşimini ve işlevini, Reflekslerin oluşumunu, uyku-uyanıklık mekanizmalarını, bellek oluşumunu ve davranışların sinirsel temellerini bilmeyen bir uygulayıcı, belirli sinirlere dokunarak tedavi ettiğini iddia edemez.
Keza sindirim sistemi problemleri üzerine çalışan bir uzman, sindiriminin genel özelliklerini, sindirim kanalının, mide bağırsaklar, pankreas ve safra salgısının farklılıklarını bilmediğinde, işleyişi esnasında salgılama ve emiliminin sinirsel ve hormonal düzenlenmesinde bağırsak sinir sisteminin etkisini, otonom sinir sistemi üzerinde ne çalışması gerektiğini bilemez dolayısıyla tedavi edemez.
Solunum sisteminde burun boşluğundan akciğer alveollerine kadar görülen organların işleyişlerini bilmeden tedavi edemez. Boşaltım sisteminde sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanması, böbreğin sıvı ve elektrolit alım ve kaybındaki etkisi, böbrek mekanizması, böbreğin yeri ve yapısı, mesane , sıvı ve işleyişini bilmeden hastaya yardımcı olamaz. Hormonal Sistemde endokrin organların yerini ,organizasyonu ve işleyişinde hipotalamus, hipofiz bezi, tiroit ve paratiroit bezi, pankreas, epifiz, üreme organları , timus bezi ile ilgili fizyolojik süreçleri bilmeden stres üzerinde bile etkili olamaz. Dolaşım Sisteminde kalbin işlevi, sistematik dolaşım, lenf sisteminin yapısı ve işleyişi konularını bilmezse hastaya zarar dahi verebilir.
Sizler de böyle uygulamaları alacağınız kişi veya kurumlardan gerekli yeterlilik, diploma ve sertifikalarını görmeyi talep edebilirsiniz.
Hepinize sağlıklı bir hafta dilerim, sevgiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.