Nilgün Akyüz
HAYATI YENİDEN YAPILANDIRMA VE NLP
Merhaba sevgili Medya Ege okuyucuları. Bugün. Bana sıkça sorusu gelen NLP nin ne olduğunu biraz ayrıntılandırmak istiyorum. Ülkemizde koçluk kavramı gibi NLP ile de ilgili oldukça fazla bilgi kirliliği var.
Öncelikle şunu düzeltelim:’’ Sadece yöntem uygula ve hayatın değişsin.’’ yaklaşımı değildir. Her zaman istediğiniz sonuçlara ulaşabilmek için gereken mükemmelliği irdelemenize ve yeniden yapılandırmanıza olanak sağlayan bir yöntemdir. Böylece istenmeyen bir durumu ortadan kaldırıp istenen bir duruma geçiş yapmamızı sağlar. Bize kazandırdığı esneklik sayesinde yaratıcı olma ve özgür düşünme noktasında yeni fırsatları görmemizi sağlar.
O zaman önce bu kavramı daha iyi anlamak için kısaltmayı oluşturan sözcüklerin içeriğinden bahsedelim biraz:
N- Nöroloji (Beynin ve düşüncenin mekanizması nasıl işler?)
L- Linguistic (Dilimizi nasıl kullanırız ve bu kullanım bizi nasıl etkiler?)
P- Programming (Hedeflerimize ulaşmak için eylemlerimizi nasıl sıralarız?)
Noroloji derken kastettiğimiz sinir sistemimiz ve beynimizdir. Hepimiz dış dünyayı duyu organlarımız aracılığıyla algılarız ve bunları bilinçli ya da farkında olmadan düşüncelere dönüştürürüz. İnsanların tüm düşüncelerinin kaynağı sinir sistemi olduğuna göre dışarıdan aldığımız verileri beyinde nasıl işliyor ve hangi düşünce ve davranışlara dönüştürüyoruz bilgisi NLP ‘nin temelini oluşturur. Hatırlarsak hiçbir olayın bizde tek başına bir anlamı yoktur, olayları bakış açımızla biz anlamlandırırız.
Linguistic derken kastettiğimiz dildir. Dil bir sözlü iletişim aracıdır ve hepimizin dili kullanma şekli kendimize özeldir. Dil dayesinde dünyayı nasıl algıladığımızı ve düşünme biçimimizi yansıtırız. Düşüncelerimizi ve onları ifade şeklini değiştirebilirsek davranışlarımızın da değiştirilmesi mümkün hale gelir. Bu sayede olumsuz kullanılan bir dil varsa bunu değiştirmek kolaylaşır.
Programlama ile anlatmak istediğimiz, yaşanmışlıkların incelenmesi ve bunlara ilişkin NLP teknikleri kullanılarak yeniden düzenleme yapmak anlamına gelir.
Nasıl başladığına gelince işe öncelikle dünyanın en iyi iletişimcileri gözlemlenerek başlanılmış. Daha sonra bu iletişim basamakları şematize edilmiş. Kişiler modellenmiş ve bir bilgi dalı haline dönüştürülmüştür. Böylece bir zihinsel çerçeveleme modeli ortaya çıkmıştır.
NLP zihindeki mevcut kodlamaları değiştirme yeterliliğini kazandırır bize. Bunu da yaparken yöntemler kullanır. Bu yöntemler sayesinde otomatik bir değişim başlar.
Altı temel ilkeye dayanır NLP. Her bir ilkenin kendi alt başlıkları vardır. İyi bir NLP eğitiminde bütün bu bilgiler yardımıyla önce kendinize yardım etmeyi sonra da başkalarına yardım etmek için muazzam bir bilgiye sahip olursunuz.
NLP ‘nin temel aldığı varsayımlar iyi sindirilirse iletişimimizde fark yaratabiliriz. Benim en sevdiğim varsayımlardan biri: Her türlü kaynağa sahibiz veya istersek onu yaratabiliriz. NLP der ki kaynaklara sahip olmayan insan yoktur. Sadece kişi, içinde bulunduğu zihinsel durum nedeniyle o an için ihtiyaç duyduğu kaynaklara ulaşamayabilir. Burada devreye giren yöntemler sayesinde kaynaklarımızın farkına varabilir ya da kaynaklarımızı yaratabiliriz.
Kısaca NLP bir değişim ve gelişim yolculuğudur. Yazımın başında da belirttiğim gibi esneklik kazandırmak, en önemli özelliğidir. Büyük bir değişimin içinde olduğumuz bu günlerde yaşama ayak uydurmak ve yaşamdan çok daha fazla keyif alabilmek, sorunlarımıza geniş açıdan bakarak çözümler bulmak durumundayız. Bu da esnek olmayı öğrenmemizi gerektirir diye düşünüyorum. İletişimimizin güçlü olacağı bir gün diliyorum herkese.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.