Senem Köse Bektaş
Hem Baharat Hem De Şifa Kaynağı Aracı Baharat: Karabiber
Mutfağımızda en çok bildiğimiz, aroması çok güçlü olan Karabiber çeşitli hastalıkların hafifletme ve önlenmesinde, kilo vermede yardımcı olmasından dolayı ayuverdik tıbbında vazgeçemediği bir baharatttır.
Karabiberin en etkili 7 faydasından yararlanabileceğiniz tarifler sizlerle
İltihap önleyici etkiye sahiptir - boğaz ağrısı için idealdir
Boğaz ağrısı için eski bir Hint reçetesi tek bir madededen oluşur. Sadece tane karabiber... Boğaz ağrısıyla savaşmak için üç karabiberi çiğnemek yeterli. Kararbiberin içinde bulunan Piperin (antibakteriyel) ve karyofillen (anti-inflamatuar) bileşenlerinin boğazda etkisini geliştirmesi için ağızda oluşan acı suyu yavaşça yutmakda gerekli.
Soğuk algınlığı için birebir
Ve yine Hindistan dan geleneksel bir tarif . Bu sefer bibere limon ve bal katılıyor. Bir çay kaşığı karabiberi öğütün, 150 ml sıcak su ile demlenmeye bırakın. Biraz soğuduktan sonra yarım limonun suyunu ve 1 tatlı kaşığı balı ekleyin. İçeceği gün boyunca birkaç kez tüketin. Karabiber içinizi ısıtırken limonun içindeki C vitamininin bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve balın antibakteriyel etkisi vardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, 190 dereceye kadar ısıtmanın C vitamini içeriği üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Ancak limon ve balı eklerken demlemeye bırakılan karabiber çayının yaklaşık 40 derecenin altına kadar soğuduğundan emin olun, aksi takdirde balın içinde bulunan sağlıklı proteinler ve C vitamini kaybı olacaktır.
Ateş için biber
Ateşiniz varsa iki yemek kaşığı karabiberi havanda ezin, iki yemek kaşığı şeker ve yarım litre su ile kaynatın. Kısık ateşte 1 bardağa düşene kadar pişirin ve gün boyunca yemek kaşığı tüketin.
Karabiberin vücudu ısıtma etkisi vardır
Geleneksel Ayurveda tıbbında, kolayca üşüyen kişilere daha fazla kara biber yemeleri tavsiye edilir. Karabiber kan dolaşımını uyarır ve bu nedenle vücudu ısıtır. Buna sebep olan , acı biberdeki kapsaisine benzer bir etkiye sahip olan uyarıcı madde piperinedir. Her iki madde de beyindeki ağrı dürtülerini tetikler. Vücut daha sonra daha fazla endorfin salarak ve kan dolaşımını iyileştirerek tepki verir.
Sindirim sorunları ve diyetler için biber
Hem antibakteriyel etkisi olan hem de ısıtıcı özelliğe sahip Piperin, ayrıca metabolizmayı ve tükürük ve sindirim sularının üretimini uyarır. Aynı zamanda, piperin tüm sindirim sisteminde kan dolaşımını teşvik eder. Bağırsaklar harekete geçer ve tüketilen besinler daha iyi ve daha hızlı sindirilir. Güney Kore'deki Sejong Üniversitesi'ndeki bazı deneyler, karabiberin kilo vermeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Piperin, yağ hücrelerinin üretimini engeller ve bu şekilde kilo vermede destek sağladığı gibi, açlık krizlerini de olumlu yönde destekleyebilir.
Oksidatif stres için biber
Karabiber, antibakteriyel sindirim sularının daha yüksek üretimini destekledikleri için mikrop öldürücü bir baharat olarak isimlendirilir. Hücrelerdeki oksidadtif stresi de azaltmaktadır. Oksidatif stresin vücudun yaşlanma süreci üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu stres türü, yetersiz antioksidanlar nedeniyle parçalanamayan çok fazla serbest radikal oluşumundan kaynaklanmaktadır. Vücut hücrelerinin onarım ve detoksifikasyon işlevi daha sonra bozulur, bu da örneğin cilt ve saçın erken yaşlanması anlamına gelir. Yorgunluk ve iltihaplanma gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra oksidatif stres, hafıza boşlukları gibi psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebilir.
Gastrolojik hastalıklarda Karabiber
Piperine ayrıca ağızda ve midede kan akışını teşvik eder, bu da tükürük salgısının ve mide suyu üretiminin artmasına neden olur. Bu sayede yiyecekler daha iyi ve daha hızlı sindirilebilir. Antibakteriyel mide suyu ayrıca sindirim sisteminde mikrop oluşumu riskini de azaltır.
Uzakdoğu ülkelerinde insanların baharatlı yiyecekler yemeyi sevmesi boşuna değil. Bizim mutfağımızda da çok kullanılan Karabiberin faydalarına nail olabilmek için kurulması gereken iyi bir denge vardır: çokca değil, ölçülü olarak.
Her mevsim yetiştirilen karabiberin saklama süresi 4 yıldır. Ancak buzdolabında saklamak doğru bir yöntem değil, buzdolabında hem besin değerlerinde hemde aromasında kayıp olmaktadır.
Sadece lezzetli bir tattan değil, aynı zamanda daha iyi sağlıktan da faydalanmak için Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni