Serap AKYOL AKSÜYEK
Hep evet olmaz, Biraz da “Hayır”
“Hayır” demenin önemi
İletişimi ve dolayısıyla ilişkileri pozitif yönde sürekli kılabilmek için genelde iyimser yaklaşımlarla karşımızdakini dinlemek, istek ve beklentilerimizi doğru bir dille anlatmak son derece önemlidir. Sürecin devamlılığı için olumsuz yaklaşımlardan, özellikle de “Hayır” demekten kaçınılması gerekir.
Ancak bazı durumlarda sürekli evet demek, kişinin kendi istek ve beklentilerini ikinci plana atmasından kaynaklı iç huzursuzluklarına ve memnuniyetsizliğe yol açarken, yaptıkları ve düşünceleri her zaman evet ile onaylanan tarafta ise özeleştiri yapma kabiliyetini ortadan kaldırır.
Bu nedenle, her iki tarafın da bu süreçten gerçekten yapıcı sonuçlar alabilmesi için sürekli onaylamak-onaylanmak yerine, tam tersi bir yaklaşımla süreci yeniden çerçevelendirmesi büyük önem taşımakta. Bu sayede sürecin daha verimli olmasına katkı sağlanabilir. Hayır diyen kişi, kendi düşüncelerini, istek ve beklentilerini özgürce ifade edebildiği için, bastırılmış duygusu hissetmez. Düşünce ve önerilerine ”Hayır” ile karşı çıkılan taraf ise, gerçekten iyi niyetli ise bu olumsuz yaklaşımdan kendini geliştirmesine katkı sağlayacak büyük dersler alır. Olaya, sürece farklı bir açıdan bakarak, karşı fikirleri dinleyerek, onları gerçekten anlamaya çalışarak, hataları varsa düzeltmek için gayret göstererek pekala süreci lehine çevirebilir.
Olumsuz her geri bildirim, kişi ve kurumların daha iyi olmaları için gelişme yolu üzerindeki mola duraklarıdır. Bu mola yerlerinde iyi dinlenir, taktik değiştirir, gerçekten yapıcı adımlar atarsa kendi istek ve beklentilerinin yerine getirilmesi adına önemli bir adım atmış olur.
Sürecin gerçekten olumlu ilerleyebilmesi için ise, düşünce özgürlüğüne, karşılıklı saygıya, karşıt fikirlere saygı duymaya ihtiyaç vardır. Zaten iyi niyetli birisi, kendi düşünce, istek ve beklentilerine “Hayır” ile karşı çıkılmasına büyük tepkiler vermez. “Hayır” a verilen büyük tepkiler, eleştiriye tahammülsüz bir yaklaşımın göstergesidir ki, böyle bir yaklaşım tarzı içinde bulunan taraf, süreç içinde kaybetmeye, ya da eski gücünün azalması sonuçlarına hazırlıklı olmalıdır.
Özetle, hiçbir iletişim ve iş süreci sürekli onaylanma ile gelişmez. Bizleri geliştiren durumlar, karşıt fikirler ve bu fikirlere karşı yaklaşımımızdır. Sürekli birilerini onaylayarak elde edilemeyen beklentilere ulaşmak için bazen “Hayır” demek gerekir.
Hele ki, birçok kişinin olumsuz tepkide hemfikir olduğu bir konuda, bu fikre tahammül edilemiyor ve dahası bu fikri benimseyenlerin düşüncelerini özgürce ifade etmeleri gerekirken, çeşitli engellerle bu tepkinin ortaya çıkması engelleniyor ise o süreçte illa ki “hayır” demek gerekir.
Hep Evet olmaz; durmak, düşünmek, düzeltmek, yeniden çerçeveleyip, tüm beklentilere cevap verecek bir seçenek oluşturmak ve ilerlemek için bazen karşı tarafın ihtiyacı olan tek şey “Hayır” dır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.