Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

İhtisas Serbest bölgelerine büyük destekler 

Değerli Okurlarım ;

İhtisas Serbest Bölgelerinde Sağlanacak Destekler Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2635) 09/06/2020 tarihli Resmî Gazete de yayımlandı .

Döviz kazandırıcı hizmet sektörleri ile Ar-Ge yoğun, yüksek teknolojili veya katma değeri yüksek mal üretimine yönelik sektörlerin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi, ihracatının ve hizmet gelirlerinin artırılması için ihtisas serbest bölgesinde faaliyet gösteren kullanıcı ve bölge işleticilerinin gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan karşılanmasına dair hususları belirlemektir.

Verilecek Desteğin Kapsamı ;

 İhtisas serbest bölgesinde faaliyet gösteren gerçek ya da tüzel kişilerin;

Bu alandaki faaliyetleri için istihdam ettikleri en fazla 10 (on) nitelikli personelin aylık brüt ücretleri, %50 oranında ve personel başına yıllık en fazla 15.000 ABD doları,

Bu alanlarda kiraladıkları arazi ve binalara ilişkin kira harcamaları, %50 oranında ve yıllık en fazla 75.000 ABD doları,desteklenecek.

Bölge işleticilerinin;  

Yatırım safhasında taahhüt ettikleri sabit yatırım tutarının %50’sini geçmemek kaydıyla, bir defada kullandıkları azami 10 yıl vadeli ve 10 milyon ABD dolarına kadar olan yatırım kredilerinin, faiz veya kar payı giderleri %50 oranında,

desteklenir.

Bu destekten yararlanacak olan gerçek ya da tüzel kişilere ilişkin kriterler, destek başvurularında istenecek bilgi ve belgeler, destek başvuru süreleri, incelemeci kuruluşun belirlenmesi ve uygulamaya dair diğer usul ve esaslar Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacak genelge ile belirlenecektir. Kullanıcıların belirlenmesine yönelik Ar-Ge yoğunluğu ve yüksek teknoloji içeriğine ilişkin kriterlerin tespitinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da görüşü alınacaktır.

Desteklerin süresi ;

Gerçek veya tüzel kişiler yukarıda bahsi geçen destek unsurlarından ayrı ayrı olmak üzere en  fazla 5 (beş)yıl süresince yararlandırılacaktır.

Desteklerin Ödenmesi ;

Destek ödemesine ilişkin ibraz edilen belgelerdeki giderlerin dolaylı vergiler dâhil olmak üzere Türk lirası cinsinden olanları Türk lirası, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki “Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları” listesinde yer alan çapraz kurlar ve döviz alış kurları esas alınarak, ABD doları karşılığı Türk lirası olarak Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan ödenecektir.

Bu Karar kapsamında haksız olarak alındığı veya amacı dışında kullanıldığı tespit edilen destek ödemeleri, ilgililerden, 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacaktır.

Gerçek ya da tüzel kişi

Kullanıcı (ya da bölge işleticileri, aynı faaliyet için diğer destek programlarından yararlanmaları halinde, bu Karar kapsamındaki desteklerden yararlanamayacaklardır.

Yanıltıcı Bilgi/Belge Verilmesi Durumunda Uygulanacak İşlemler 

Bu Karar kapsamındaki destek ödemelerinden yararlanmak üzere müracaatta bulunan ve/veya söz konusu destek ödemelerinden yararlanan kullanıcı ya da bölge işleticileri tarafından yanıltıcı bilgi ve belge ibraz edildiğinin tespiti halinde, haklarında kanuni işlem yapılır.

Bu kapsamda tahkikat, soruşturma ve/veya dava konusu edilmiş olanların destek talepleri, konuyla ilgili denetim raporu ve/veya yargı kararı alınıncaya kadar bekletilebilir. Dava/soruşturma sonucunda eylemi sabit görülenlerin, Bakanlık tarafından uygulanan ihracata yönelik devlet yardımları kararları kapsamında yer alan tüm devlet yardımlarına ilişkin talepleri süresiz olarak reddedilebilir. Bakanlık, delil yetersizliği nedeniyle verilecek beraat kararları kapsamındaki sahtecilik eylemlerini gerçekleştirenler hakkında da benzer mahiyette işlemler tesis etmeye yetkilidir.

Bu Kararın uygulama usul ve esaslarına ilişkin genelgeyi belirlemeye, uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları haklı ve mücbir sebep hallerini de gözetmek suretiyle inceleyip sonuçlandırmaya ve bu Karar hükümleri çerçevesinde destek kapsamına alınacak kullanıcı ya da bölge işleticilerini, ilgili stratejilerde belirtilen ilke, hedef ve politikalar çerçevesinde tespit etmeye, bu Karar kapsamında düzenlenen destek unsurlarının içeriğini belirlemeye, kullanıcı ve bölge işleticilerini destek süresi dolmadan kapsam dışına çıkarmaya, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonunun bütçesinin etkin ve adil yönetilebilmesi amacıyla destek kapsamına alman kullanıcı ve bölge işleticilerine takvim yılı içinde sağlanacak destek tutarını sınırlamaya, 

ödenecek destek tutarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye Bakanlık yetkilidir.

 İhtisas Serbest bölgeleri aslında daha önceden de planlanan ama uygulaya şimdi geçecek güzel bir projedir.Yurt dışına yıllarca hizmet veren  firmalar için ne yazık ki hep inşaat ve proje için düşünülmüş dış temsilcilik kurması halinde kurumlar vergi istisnası tanınmıştı .Şimdi değişik hizmet türlerini yurt dışına veren firmalarında bu ihtisas serbest bölgeleri ile avantajlı bir duruma geçecektir .Maliyetler dünya ticaretinde de rekabet için en önemli faktörlerdir . Çıkacak genelge ile detayların ve bu ihtisas bölgelerinin  konumlarının iyi belirlenmesi de  çok önemlidir .Bu Destek programının tüm ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor ve destekliyorum.

Unutulmamalı ki ; Bugün uygulamaya geçirilen iyi bir plan, yarın uygulanacak mükemmel bir plandan daha iyidir. (George Patton)

Yeni köşe yazımda buluşmak üzere sağlıkla ve mutlu kalın ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.