Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

İlave istihdam desteği

Değerli Okurlarım;

İşverenler tarafından merakla beklenen Ekonomik Reform Paketi ile açıklanan istihdam desteğinin detayları belli oldu.

25.05.2021 tarihli ve 31491 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7319 sayılı torba Kanunun 4. Maddesiyle 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici-31. Maddeyle, 2021 yılı Mart ayına/dönemine ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısı 50’nin altında olan özel sektör işyeri işverenlerine yeni bir prim teşviki sağlanmıştır.

50 kişinin altında istihdam sağlayan işletmeler, ödeyecekleri sigorta primlerini, kamu bankalarından kullanacakları kredilerde faizden düşebilecek. Son bir yılda işten çıkarma yapan işverenler destekten yararlanamayacak.

Çalışanın 3 aylık sürede en fazla 10 günlük sigortalı olması gerekiyor

Yeni teşvik, mikro ve küçük işletmelere yönelik olacak. 50 kişinin altında işçi çalıştıran işverenler yararlanacak.

İlave olarak işe aldığı en fazla 5 sigortalı için bu destekten yararlanılabilecektir.

İşverenler,

1 Temmuz 2021 ila 30 Haziran 2022 tarihleri arasında işe alınan kişilerden, işe alındıkları tarihten önceki son üç ayda sigortası olmayanlar teşvikten yararlanabilecek.

Bu çerçevede işe alınan kişilerin işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam 10 günden fazla 4/a ve 4/c kapsamında sigortalı olmaması, isteğe bağlı sigorta hariç 4/b yani Bağ-Kur’lu olmaması gerekiyor.

Teşvike uygun kişilerin işe alındıkları işyerinde, işe alındıkları yıldan önceki yıldaki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilmeleri şartı aranacak. Dolayısıyla 2021 yılı içerisinde işe alınacak teşvik kapsamındaki kişilerin, işyerinde 2020 yılında istihdam edilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilmeleri halinde işverene teşvik verilecek.

İşyeri açısından gereken diğer şartlar ise hemen her teşvik kanununda olduğu gibi ;

– Özel sektör işverenine ait olması,

– Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,

– Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

– Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

– Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

gerekmektedir.

Destek tutarı, işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre göre farklı hesaplanacaktır.

• İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 9.540 TL’ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (1.341,56 TL ila 3.577,50 TL) ile 214,97 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 1.556,53 ila 3.792,47 TL)

• Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdam edilecek her bir sigortalı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm primler (1.341,56 TL) ile 214,97 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 1.556,53 TL)

2022/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2022 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

Bilişim sektöründe destekten yararlanacak işyerlerini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

1/1/2018 ila 31/12/2022 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırmayan işleri; 1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren 12 veya 18 ay süreyle bu destekten yararlandırılır.

Bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamaz.

Bu teşviklerin işsizlik oranını düşürmede etkili olup ,olmadığı bir kaç ay içinde belli olacaktır.

Ancak bana göre işverenden kıdem tazminatı yükümlülüğü devam ettiği sürece ve gelişen teknoloji sebebiyle daha az personelle çalışma gereği olduğu sürece bu teşviklerin çok büyük fayda sağlamayacağını düşünüyorum.

Yeni köşe yazımda sizlerle birlikte olmak dileğiyle, Kurban bayramınızı kutlar,sağlıkla ve mutlulukla ve tüm sevdiklerinizle birlikte nice bayramlar geçirmenizi dilerim …

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.