Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

KAHVALTININ MUTLULUKLA BİR İLGİSİ VAR MI?

Kahvaltı, kültürümüzün de en değerli en zengin en bereketli öğünü...Biz yetişkinler kadar bir çok çocuğunda en sevdiği öğündür kahvaltı... Cemal Süreyya, “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diyerek kahvaltının yarattığı ruhu ne güzel de anlatmış.

Kahvaltıya kahvaltı sofralarına derin bir tutkuyla bağlı olan biri olarak şunu söyleyebilirim ki, güne başlarken büyük bir keyifle hazırladığım hele de hafta sonları masayı donattığım sıcacık çayın kokusunu sardığı, masada sevdiklerinizin sesi neşesi ile sohbetlerine doyamadığım kahvaltının benim için mutlulukla bir ilgisi kesinlikle var.. Tek başıma da olsam keyfine doyamadığım en güzel öğünüm..

Maalesef ki günümüzün hızlı yaşantısında bazen bir simit ve çayla bazen de sadece bir kahve ile geçiştirilen kahvaltıda kahvaltı yapmaktan daha önemlisi kahvaltı masasında neler olduğu çok önemli...Bugün sizlere lezzetli sade ve doyurucu bir kahvaltı için ipuçları vermek istiyorum..

Günümüzde her ne kadar kahvaltı tartışılan bir öğün olsa da yapılan bir çok araştırma güne kahvaltı ile başlayan kişilerin doğal kilolarında olduğu, daha sağlıklı oldukları daha enerjik ve ince bir bedene sahip olduklarını göstermiştir.

En önemli ipucu, hayatımızın her alanında aradığımız DENGE. Tüm öğünlerde olduğu gibi kahvaltıda te taraflı beslenmek yerine tüm besin gruplarının dengeli bir şekilde yer alması gerekmektedir.

Bu 5 ipucu ile dengeli bir kahvaltı yapabilirsiniz

untitled-design.png

1. (İyi) karbonhidratları unutmayın

Karbonhidratlar vücudunuzun motorunun yakıtıdır . Enerji depoları gece boyunca boşaldığından, uyandıktan sonra tekrar doldurmak önemlidir. Şekerli yiyecekler yememeye dikkat edin. Bunlar, kahvaltıdan sonra sizi tekrar çabucak yorar (anahtar kelime, kan şekeri seviyelerinizin hızla yükselmesi ve düşmesi) ve ayrıca daha hızlı kilo alırsınız.

Bu nedenle sabahları tabağınıza veya kasenize tahıl ürünleri, tercihen tam tahıl ürünleri koymak en iyisidir. Yulaf lapası, müsli veya basit ekmek olsun - tam tahıllar, karmaşık karbonhidratları nedeniyle son derece sağlıklıdır ve küçük bir bonus olarak kilo vermenize de yardımcı olurlar.

2. Acele etmeyin!

Önemli olan her zaman ne yediğiniz değildir. Yemek yerken ne kadar zaman ayırdığınız da önemlidir. Yine yavaş yemek yemenin ve çiğnemenin vücut için daha sağlıklı olduğunu gösteren birçok araştırma var. Kahvaltı yaptığınızda günün geri kalanının temelini atmış olursunuz, bu yüzden kendinize zaman ayırmalı ve kendinizi strese sokmamalısınız. Farkındalıkla beslenmeye günün ilk öğünü kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Güne nasıl başlarsan öyle devam eder.

3. Tabaklarınız renklensin

Meyve ve sebzeler dengeli beslenmenin çok önemli bir parçasıdır. Kahvaltı söz konusu olduğunda, günlük rutininize taze meyve ve sebzeleri de dahil etmek, sizi gün boyunca zinde ve enerjik tutacaktır. Meyve ve sebzeler gün içinde ihtiyacınız olan vitamin ve minarelleri içerir. Ne kadar renk o kadar sağlık denge enerji ve şifa demek

4. Proteini es geçmeyin

Gün içinde enerjiniz düşüyor kendinizi yorgun hissediyorsanız kahvaltınızda mutlaka proteini es geçmeyin. Kahvaltımızda karbonhidrat içeren besinlerin yanında mutlaka bir protein olması gerekir. Protein içeren öğün metabolizmanın hızlanmasına ve kasların korunmasına yardımcıdır. Ayrıca açlık hissini önler, uzun süre tok kalmaya yardımcı olur ve kilo kaybını da destekler. Yapılan bir çalışma; yüksek proteinli bir kahvaltının, normal protein içeren kahvaltıyla karşılaştırıldığında, gün içindeki besin alımını azalttığını ve açlığı kontrol etmeyi kolaylaştırdığını gösteriyor, ayrıca ağırlık kazanımı önlemeye de yardımcı oluyor. Yumurta süt yoğurt peynir fıstık badem fındık iyi protein kaynaklarındandır. Tabiki hepsini aynı anda tüketmemek denge de ve yeterli beslenmeyi unutmadan!

5. Sağlıklı yağları tüketin

Yağlar günlük beslenme düzenimizde bulunması gereken besin öğelerindendir. Hiç yağ içermeyen bir kahvaltı hem lezzetsiz olacak hem de doyurucu olmayacaktır. A, D, E ve K vitaminlerinin vücuda alınması ve proteinlerin işlevlerini yerine getirebilmesi için vücudumuzun yağa ihtiyacı vardır. Zeytin, zeytinyağı, ceviz, avokado yağlı peynirler gibi bir yiyecek kahvaltıda tercih edilebilir.

Güne enerjik mutlu ve şifa dolu başlamının sırrı kahvaltı ...Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni

Önceki ve Sonraki Yazılar