Ali EYCE
Kimden Belediye Başkanı Olur?
Türkiye, yerel seçim öncesi başkan aday adaylarının çokluğu, bazı yerlerde siyasi partilerin başkan adaylarının belirlenmiş olduğu bir siyasi süreçi yaşıyor.
Belediye başkanının kim olacağı konusunu, popülizm, renklilik ve kişisel menfaatleri nedeniyle belirleyen, düşünemeyen ya da düşünürek bencillik yapabilen seçmene, sözün yok. Oylarına da saygım sonsuz.
Ancak, Türkiye'de belediye başkanını, 5 yıl boyunca çöp toplayan, kaldırım yapan kişi olarak görmeyen bilinçli seçmen kitlesi sayısı, seçme yaşının 18 inmesiyle çoğaldı.
O bilinçli seçmen kitlesi, kitaplardan, kanunlardan ve iyi örneklerden belediye başkanının kim olacağından çok kimin olabileceğini çok düşünüyor, 'Oyum bir tane ama en iyi belediye başkanlığı yapabileceği bulup, ona vereyim' diyor.
En iyi yababileceğine kanaat getirdiğine, hangi partinin adayı olduğunu hiç düşünmeden oyunu verme yolunu tercih ediyor.
Siyasi partile, bu tercih hakkının kullanan seçmenin kitlesinin çok ama çok farkında.
O yüzden, en iyi adayı bulmaya çalışıyor. O yüzden yerel seçimler genel seçim gibi değil, aday kişinin belediye başkanlığı yapabilir göstergelerine dikkat ediyor.
Seçim Mart'da ama sonuçu şimdiden açık : En iyi adayı bulan kazanır.
Bu arada en iyi aday, en iyi aday diye yazarken, kimin, neden ve nasıl en iyi aday olacağını, nereden bileceğiz diyenlere bilinçli seçmen kitlesinin okuduğu, bildiği ve aradığı şeyle yazımı bitireyim.
Belki, bilinçli seçmen sayısının artmasına neden oluruz kim bilir ?
Madde 38: Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır;
Belediye teşkilâtının n en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.
Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini hazırlamak ve uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.
Belediyeyi Devlet dairelerinde ve törenlerde, davacı veya davalı olarak da yargı yerlerinde temsil etmek veya vekil tayin etmek.
Meclise ve encümene başkanlık etmek.
Belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek.
Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek.
Yetkili organların kararını almak şartıyla sözleşme yapmak.
Meclis ve encümen kararlarını uygulamak.
Bütçeyi uygulamak, bütçede meclis ve encümenin yetkisi dışındaki aktarmalara onay vermek.
Belediye personelini atamak.
Belediye ve bağlı kuruluşları ile işletmelerini denetlemek.
Şartsız bağışları kabul etmek.
Belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak.
Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülere yönelik hizmetleri yürütmek ve özürlüler merkezini oluşturmak.
Kanunlarla belediyeye verilen ve belediye meclisi veya belediye encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.