Ali EYCE
KORONA HEPİMİZİ DİJİTAL YAPTI!
Korona virüsü hiç de önemsemediğimiz, bazılarımızın tasvip etmediği dijital çağı her yönüyle hayatıma hâkim kıldı.
Bu mecburiyet içinde neler mi yapıyoruz?
Mesela, sosyal mesafe mecburiyeti içinde nakit parayla alış veriş yapmak yerine, dokunmatik, temassız kartlarla alış veriş yapmak mecburiyetinde kaldık.
Mesela, sosyal mesafe mecburiyeti içinde kalabalık yerlere girmekten kaçındığımız için internet üzerinden dijital alış verişler yapmak mecburiyetinde kaldık.
Mesela, sosyal mesafe mecburiyetinden, insanlarla ola ki o mesafeyi ayarlayamayız korkusu içinde, tüm iletişimlerimizi de dijital ortamdan yapmak zorunda kaldık.
Mesela, eğitim, sağlık, moda, müzik, sinema, spor, kültür, sanat vb etkinliklerimizi yine insanlarla aramızda sosyal mesafe kuralını korumak için dijital ortamdan yapmak zorunda kaldık.
Yani korona virüsü bizi, bir dönem ‘Çık sosyal hayata karış, insanlara karış, bilgisayar başında, evde oturarak hayattan kopma’ önerilerinin tam tersi, bizi insanlarla birebir iletişimden koparıp, direk dijital ortamın merkezine koydu.
Bunun nedeni dünyada yüzbinlerin ölümüne neden olan, milyonların hastalanmasına neden olan gözle görülmeyen, korunabilmek için ilacı henüz keşfedilmeyen korona virüsü korkusu.
Peki dijital ortam yeterince güvenilir mi?
Sosyal etkisinin doğrulunu tartıştığımız bu dijital ortamın güvenliği ise daha büyük tartışma konusu.
Dijital ortamda yaşamanın doğal olarak bilgisayar üzerinden birçok yönden olumsuz yansımaları da önümüzdeki günlerde oluşmaya başlayacak.
Yapmadığımız harcamaların faturaları.
Almadığımız şeylerin kapımıza sipariş olarak gelmesi.
Gitmediğimiz tatilin parası.
Yemediğimiz yemeğin ücreti gibi.
Korona virüsten kaçarken, kendi sağlığımızı korurken, bir başka sorunlu alan içinde mecburiyetten dolayı olup, zararlarını da görmeye başlayacağımız aşikâr.
Bu nedenle, bugünlerde dijital ortamda alış veriş yaparken mümkün olduğu kadar maddi olarak kasıtlı yapın.
Yaptığınız dijital harcama sonrası kartınızı mutlaka dijital harcamalara kapatın, sürekli açık tutmayın.
Şifreli olarak dijital ortamdan faydalanıyorsanız da, şifrenizi aylık ve hatta haftalık değişiklikler yaparak değiştirin.
Bu basit tedbirler, olması yüksek dijital ortam sorunlarının bir nebze önüne geçmeye yetecektir.
Aksi durumda, virüsten kaçtığınız için girdiğiniz dijital ortamda, hayatınızı sorunlu hale getirecek başka başka virüslerin bulaşmasına neden olacaktır.
Korona virüsü sağlık açısından tehlikeli.
Dijital virüs ise ekonomik açıdan tehlikeli!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.