Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

LENF SİSTEMİNİN TIKANIK OLABİLİR Mİ?

Herkese merhaba, 10 Eylül’ de güçlü bir dolunay yaşadık. Ve etkileri uzun bir süre devam edecek bir dolunay...Ayın aydınlık yüzü dolunay zamanlarında vücudumuzda da bir takım değişiklikler etkisini gösterir. Özellikle daha fazla şişlik, ödem yaşanır. Çünkü dokularda su birikmesi bugünlerde çok fazlalaşır ve epitel doku yumuşar. Bu dönem Lenf sistemimizi de etkiler. Sağlığın çok bilinmeyen belirleyicisidir Lenf sistemleri...Temel görevi, vücudu toksinlerden arındırmak bağışıklık sistemini güçlendirmektir...

Dolunay zamanında dokularda su birikmesi fazlalaşır demiştim. Neden Lenf sistemimiz bu dönemlerde daha fazla tıkanıklık yaşar? Çünkü vücudumuzda dolaşan kanın iki katı kadar lenf sıvısına sahibiz. Lenf sistemi dolaşım sistemimizinde bir parçasıdır. Salgı bezlerinden, lenf düğümlerinden, dalaktan, timus bezinden ve bademcikten oluşur.

Ne yazık ki lenf sistemi, dengesiz beslenme, işlenmiş gıda tüketimi, stres ve hareketsizlik sebebi ile çoğu insanda dengesizdir. İşte lenf sisteminizin temizlenmeye ihtiyacı olduğunu gösteren sağlık sorunları:

- Kireçlenme

- Cilt sorunları

- Sindirim bozuklukları

- Sık görülen baş ağrıları

- Sinüs enfeksiyonları

- Sebepsiz yaralanmalar

- Aşırı kilo

- Kronik yorgunluk

-Ödem şişlik

Lenf sisteminin denge getirebilmek için evde uygulayabileceğimiz basit pratik bir kaç yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Düzenli hareket: Yaşınız, sağlık durumunuz, varsa kronik rahatsızlıklarınıza uygun günlük rutininize basit yürüyüşler, yoga, plates, ip atlamak gibi hareket etmenizi sağlayacak sporu eklemek ilk maddemiz. Küçük çocukları olan ebeveynlere bir önerim ise lenf drenaj sistemini en hızlı aktive eden tramplende zıplamak

Hidroterapi duşları: Bunu yöntemi kolaylıkla banyonun sonunda sıcak ve soğuk suyu geçişli kullanarak uygulayabilirsiniz. Sıcak su, kan damarlarının açılmalarını, soğuk su ise büzüşmelerini sağlar. Bu durum, vücutta uzun süre kalan sıvıları zorla dışarı atan bir ‘pompa’ hareketi yaratır. Bu terapi, hamile kadınlar ile kalp hastalarına tavsiye edilmez.

Deriyi kuru fırçalamak: Doğal bir kıl fırça ile kuru cildinizi, dairesel hareketlerle 10 dakika boyunca fırçalayın, sonra da duş alın. Daha iyi etki için kuru fırçalamayı sıcak ve soğuk suyla birleştirebilirsiniz.

Bol su tüketmek: Gün içinde özelliklede dolunay zamanlarında içtiğiniz su miktarını arttırmak sizi dengeye getirecektir. Sabah içtiğiniz suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek ve birde suyunuza limon eklemek etkiyi daha da arttıracaktır.

Derin ve doğru nefes alma: Vücudumuzda kandan iki kat fazla lenf sıvısı var demiştim. Ancak bu sıvı pompalayacak bir sistem yok. İşte bu sıvının dengeli bir şekilde pompalanmasını sağlayan aldığınız derin ve doğru nefes...Bu pompa etkisi vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.

Sağlıklı ve düzenli beslenmek: Beslenmenizde çiğ ve besleyici değeri yüksek gıdaları her öğünde bulundurmak özelliklede lenf ssitemini güçlendiren yeşil sebzeler, şeker oranı düşük meyveler, sarımsak, keten tohumu, ceviz badem gibi besinleri daha fazla diyet planınıza almanızı öneririm.

Lenf sisteminizi destekleyen çaylar: Lenf sistemini destekleyen çaylar için: Rezene, limon, zerdeçal, zencefil, kadife çiçeği, sarımsak, limon ve yoğurt otu gibi şifalı bitkilerden faydalanabilirsiniz.

Ayakları havaya kaldırmak: Her gün alışkanlık haline getirebileceğiniz hem basit hemde bedava olan bir yçntem ise ayaklarınızı duvara dayararak havaya kaldırmaktır.

Dar giysilerinizi dolabınızdan uazaklaştırın: Yine çok basit bir yöntem olan bu maddeyi es geçmemekte fayda var. Giyilen dar giysiler lenf sisteminde tıkanıklağa sebep olur ve vücudunuzda daha çok toksin birikir.

Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni

Önceki ve Sonraki Yazılar